"Apabila Allah izinkan berlaku, pasti ada didikan yang Allah hendak sampaikan.Maha suci Allah daripada membuat sesuatu dengan sia-sia"

Saturday, June 15, 2013

Resipi Cookies M&M satu benua.....

YES,YES,YES....terikut-ikut dengan AJIBOY.....this is favorite movie when we have a long trip with adam...janji dok diam jer... :)

Alhamdullilah...berjaya buat kukis.....

Suka sangat...dulu-dulu...lalu kat amos famous jer...tup-tup singgah jugak beli at least 100 gm....

TERIMA KASIH ALONG MEMBAKAR SEMANGAT SAYA.....JELES SANGAT.... macam along jeles dengan cheese tart saya...haha...

Adam pun suka...kakak yang debak pun...senyap-senyap jer amikkkkkk....abang...boleh laaa


Actually selepas jer jumpa along..dan along pun bagi rasa kukis dia...dang-dang nak buat juga...resipi kukis YANG PERTAMA DAPAT DARI PUAN ROZA The $250 cookies dari buku bukan sekadar resipi....TAPI COMPARE LAGI DENGAN CARA-CARA along...puan roza guna sukatannya guna cawan...along guna timbang...so saya prefer yang timbang...bahan-bahan hiasan adjust sikit....lagi ler kat rumah ada budak adam yang suka makan biskut.....

Sangat rekemen pada ibu-ibu yang ada anak-anak kecik yang membesar buat biskut sendiri...lagi meriah diorang pun boleh main hias dengan letak M&M....dulu...bila tengok kawan-kawan yang maknya educated...dorang masak sama....saya sangat cemburu...dan terus pasang niat sambil bisikkan dalam hati...doa budak-budak suci...semoga cerita pasal kukis ni saya boleh berjumpa kawan lama fauzana hj mokhti, dulu...nak main basikal pergi rumah dia...haha...dia  anak perngetua MRSM kuala terengganu...semoga boleh jumpa dia dan family.....nani AKA aminah juga...dia dok satu kampung...kawan sepermainan saya..oneday apabila ada anak nak main masak-masak dengan anak-anak bukan jer dengan anak Allah bagi..suami pun suka...Alhamdulillah.

Jom tengok resipinya....

250gm butter
250gm Sugar
250gm Brown Sugar
2 Large Eggs
150gm Oatmeal dry
280gm All Purpose Flour
1 Tsp Salt
1 Tsp Baking Powder
2 Tsp Baking Soda
1/2 Cup Semi-sweet Chocolate Chips Hershey’s
2 Tsp Vanilla Extract
3 Cup Walnuts

Cream butter and sugars. Add eggs and vanilla, slowly add flour, oatmeal (blend oatmeal in blender to a fine powder first), salt, baking powder and soda. Add chocolate chips,sweet Chocolate Chips  Hershey and walnuts, roll into 1 1/2″ balls and place 2″ apart on cookie sheet, bake in preheated 350 degree oven for 12-15 minutes. This step follow kak roza....

Cara along ..masukkan adunan dalam plastik dan potong depan...tuip-tuip...then tekan dengan garpu...sure menjadi :)

Actually, yati bahagi 2 adunan satu perasa coklat dengan masukan serbuk koko...satu resipi biasa tanpa serbuk koko...Simple and Easy...you should try....

4 comments:

adda syuhada said...

kreatif!!

Jamie Atie said...

Dibantu oleh Pembantu rumah saya :)

Nurain Hashim said...

anggaran bapa pcs ya dapat jika kuantiti brg byk tu?

Jamie Atie said...

Assalamualaikum ain..saya dapat setabung yang tinggi dan bekas biskut jacob tu...banyak :)

 
http://www.blogger.com/html?blogID=2027570807175056515






/9c71b47e.gia>