"Apabila Allah izinkan berlaku, pasti ada didikan yang Allah hendak sampaikan.Maha suci Allah daripada membuat sesuatu dengan sia-sia"

Friday, August 10, 2012

Cerita setahun yang takkan habis...(episod 12)

Alhamdullillah, Alhamdullillah, Alhamdullilah…

Syukur malam tadi bila bercakap bercakap dengan sahabat lama…sempat ajak dia bertahjud sama-sama….Seronok…ada geng…walaubagaimanapun….kita akan tetap bersendiri meninggalkan alam fana ini….kita tak boleh bergantung dengan sesiapa kecuali ALLAH yang maha Agung…even anak kita…suami kita…harta kita..semuanya kita akan tinggal..yang boleh kita bawa adalah amalan kita….dah terbuktikan…pernah tangok orang mati kannnn…mati tak kira masa…hari ini kita bercakap dengannya….besok Innallillah… tak perlu kita tangisi…..now bila nak nangis …menangis ler apa dengan apa yang kita telah khianati diri kita …tak perlu nak salahkan orang lain…..
Belajar la bersyukur….

Alhamdullillah…saya mendapat ruang untuk melawat makam rasullullah sangat mudah…cerita kisah makam rasullulah ni…yatie sempat bertanya dengan pengalaman ayu hanisa…suka dengan tips dia dia kata nak pergi sini lilit macam orang arab…lagi untuk perempuan ianya ada schedule…dia story…sungguh-sungguh…memang suka la….

Alhamdullilah…apa yang yatie nak buat seperti episode 11 tu yatie dapat….Allah maha memberi! Sesiapa saja……lagi la yatie juga hamba Allah yang khilaf…

So hari ni ada agenda excited….dia punya excited dari kat mekah lagi…..siap msg Prof Kamil.. so fikir nak attend ceramah prof Kamil ni….kelakar, kelakar…tetiba prof kamil tanya you kat mana sekarang….saya kat mekah…masyaAllah dia di Madinah…tak fokus betul…Mak excited!

Alhamdullilah..Allah mudahkan…niat saya saya nak ajak kawan-kawan sebilik saya jerkan disebabkan selalu baca kat blog dia boleh la makan nasi arab kak roza dengan syarat dengar tazkirah…tetiba Allah bagi ilham…boleh ke prof datang ke hotel..Ya Allah…sangat mudah berurusan dgn seorang prof ni..yer boleh….Mutawif saya Ustaz zubir juga sangat membantu, wani…Secretary terhebat yang pernah saya temui ehem2….dan saya mendapat lebih 5 kali ganda rakan sebilik saya….

Ceritanya adalah matlamatnya bagi orang yang mengenalinya…dan pernah menghadiri tazkirah Prof Kamil…dan saya rasa tak pernah jemu…..antaranya…


Actually cerita pasal prof ni yatie nak buat entry orang teranu orang hebat…..tak berjaya lagi…nak tgu yatie berjaya suatu hari nanti..sekali share...doa.....wanna yang selalu bz dengan asmt pun dah cerita pasal dirinya dan celebrity…..jika dia DR M yang tegur….

Saya pula semasa ceramah yang prof kamil adakan tu…ada jer..nama saya diulangnya…wahhhh…masyaAllah….macam dah kenal lama….antaranya kisah istiqamah…..yatie hari ni gosok gigi…angguk je la kan…..sambil senyum malu-malu kucing….semalam??? 5 tahun lepas???minggu depan???... ….kenapa nak gosok gigi? Mesti nak gigi sihat kan…MasyaAllah…. itu ler istiqamah….buat selalu..InsyaAllah

Sama juga kes tutup aurat…buat selalu….

Masa semakin suntuk kerana hari ni prof dan keluarga tak balik lagi ke rumahnya di bukit uhud…Sempat menghantar prof kamil dan keluarganya ke ruang bawah hotel….last yang dia sebut nama yatie….ketika ada seorang peminta sedekah menghampiri kami…Alhamdullillah masa tu reserve duit dalam poket …….prof cakap mintak dgn yatie ni kaya….eke2..For me I will take it as a doa!
InsyaAllah

Terima kasih prof,kak roza dan keluarga yang tak pernah mengenal erti penat melayani kami semua….semoga Allah memberkati usaha prof dan kak roza sekeluarga…..



ekeluarga…..

Tuesday, August 7, 2012

How to manage Emotional Distraction

Get more  http://michellemariefox.com 


 It’s not uncommon for our personal lives and our professional lives interfere with one another. This is especially true when it’s something negative we are dealing with in either sphere. Whether it’s conflict or frustration in the workplace or tension or tragedy in your personal life, bringing work home or bringing home to work can be one of the biggest distractions and barriers to productivity. It’s challenge to stay focused and on task when your mind is in another place.
Emotions are a powerful force that is difficult to control sometimes, and unfortunately there is no On/Off switch. The fine lines that separate the different spheres of our lives are not impenetrable force fields immune to emotional carry-over. So, what can you do when emotional distraction leaves your work or personal life competing for your attention? Here are some suggestions for muting the interruptions of your mind when they are impeding on your concentration:

  • Focus on the present moment
  • Talk to someone you trust
  • Resolve the issue
  • Concentrate on something else
  • Listen to music
  • Breathe!
Emotions can create a ripple effect that reaches beyond our minds if we let it affect our behavior. Emotionally charged actions can get out of hand and lead to regrettable consequences. These are some things to remember when your mind is not in its right state:

  • Take it out on someone else
  • Obsess about it
  • Vent to someone you can’t trust
  • Let it affect the quality of your work
  • Use it as an excuse
Is there anything else you would add to these lists? Can you give any examples of a time you dealt with distracting emotions and how you managed them?
To a happy, healthy, productive life!
This is a remider for me as well...xoxo...Iman kita ada naik turun....banyakkan lagi  zikir fatimah...
ada banyak tip juga :)

Be accountability : Allah telah lama mengingatkan, "selamatkanlah dirimu dan keluargamu daripada api neraka"
Kalau orang corporate cakap org putih...ehe2

Friday Fit Tip: Be Accountable
One of the keys to sticking to a healthy eating and exercise routine is personal accountability. Who will know if you eat a handful of Reeses from the office candy bowl? Or who’s going to care if you skip your workout for the third day in a row? YOU should. You are the only person responsible for your own progress and the only one to blame if you slip. You alone have the power to achieve your goals, overcome hurdles, and resist temptation. True personal accountability means sticking to your decision to live a healthy lifestyle, even when no one is watching.
Personal accountability isn’t easy. In fact, I am partly writing this post as a reminder to myself. I have a tendency to self-sabotage when I get frustrated from not seeing results as quickly as I want. Does this sound familiar to any of you?
Here are some suggestions to help keep you accountable for your fitness goals:

When you put your goals, or even your intentions, out there for others to see, it makes them real and makes them known. If you just keep them to yourself, it makes it is a lot easier to slack. Tell you family and your friends. Even ask them to intervene if they see you about to make a decision that will hurt your progress. (Of course, it would have to be a really close friend to be able to say “put down that pizza!” and survive).
Social media is a great tool for spreading the word and seeking support. I found an excellent article about how to use social media as your accountability partner.

Sometimes, we need a little extra help keeping motivated and sticking to a routine. If you are having trouble keeping yourself accountable, seek out an accountability partner. This can be a personal trainer if you need someone more like a drill sargent to keep you on track. A workout buddy is another option because it’s a mutually beneficial relationship. You can motivate and support each other, and you tend to be more accountable when someone else is depending on you. Online forums and support groups, such asBodybuiliding.com PEERtrainer.com, and LiveStrong.com, are out there if you need a larger community to support you.

If you haven’t taken “before” pictures and measurements, I recommend that you do. Especially if you aren’t happy with the way you look right now. Print this picture and place it somewhere you’ll see it often (like your refrigerator or bathroom mirror) as a constant reminder of why you shouldn’t cheat your plan. Another reminder could be a pair of jeans you want to fit into or a bikini you will be wearing soon. I cut out pictures of women with the body I want and post those as motivation too.

I’ve never used any, but these fitness accountability apps sounded pretty neat.GymPact is an app that lets you schedule your workouts for the week and the amount you are willing to pay if you miss one of your scheduled workouts. Every time you go to the gym, you “check in” with your phone, and at the end of the week, all of the money collected from people who missed their workout is divided and payed to those who went.MyFitnessPal is a calorie counter and diet and exercise journal that lets you track what you eat and how many calories you burn each day.

As you enter your weekend, consider these methods to help you stay accountable. And remember, weekends count too!
Aha...huhu....ingat istiqamah yaaa

Allah Maha Memberi


Allah, Allah, Allah….

Tak mampu nak dihitung nikmat Allah bagi…pelbagai…

‎"Dan jika kamu menghitung nikmat Allah, nescaya kamu tidak akan mampu menghitungnya.Sungguh, Allah benar-benar maha pengampun,Maha penyayang" (Surah Al-Nahl 16:8)

.Pagi-pagi ni…yatie keluar agak lambat..so bila keluar lambat tahu jer la parking mesti tak ada kan...llagi ler parking berbayar..…Alhamdullillah…Allah bagi nikmat punyai kereta juga…tak perlu bayar suami yang bayarkan…Alhamdullillah...


Bercerita kisah kesyukuran…bangun pagi..kejutkan anak…membetulkan niat saya kembali…dulu-dulu tak ada ilmu…bila kejutkan anak..abang bangun…dah dekat 7 pagi ni walaupun pukul 6 pagi..cepat nak sekolah…itu la ayat pertama keluar..Alhamdullillah bila kita mencari ilmu …Allah beri ilham dengan menghadiri klinik parental antaranya...membaca...huh banyak benor nak membaca apapun….syukur...Alhamdullillah

Sekarang…cuit-cuit kaki..abang cepat bangun..solat..nanti terlepas subuh kan….Alhamdullilah…sangat mudah….Allah lembutkan hati anakku ini….baru la cakap..nanti nak bersiap ke sekolah lagi..Abang nak jadi budak pandai kan…cita-cita Danish hebat… nak belajar di Universiti Munich…apa yang dia kagum sebab ada tangga roller ….budak-budak mana fikir masalah….fikir bahagia jer kan…..
Alhamdullillah…back to parking…kesyukurannya…yang dapat dikongsi..walaupun lambat…brother yang menjaga parking memberi priority pada saya…siap berlari…Subhanallah
Sesungguhnya…nikmat Allah aturkan…menjadikan yatie sangat insaf….

MasyaAllah..panjang Intro kan…
Ok…kali ni…nak story, yang saya memang ada cita-cita besar…apabila duduk dengan suami tu…mmm tak yah cakap la…asyik angan-angan…menyampah i..macam-macam I nak buat…eke2….

One day, ada seorang rakan bizness pakaian saya…dia pernah cakap…aku dah lama dah dalam bidang business ni..memang kena berani…Subhanallah hebat…

Bayangkan, we olls tempah anak tudung ajer RM 30k..takut..sangat berani kan dia…I guess I yang dah berani….Actually, itu ler bizness..high risk high return…conclusion “banyak betul duit kan…” lagi ler support family bzness...

Saya cuma penyumbang kecil..ok la kan lagi saya minat business..so saya buat apa yang termampu…. bab kata-kata pepatah English “Give a man a fish and you feed him for a day. Teach him to fish and you feed him for a lifetime”

Bukan kita asyik nak bagi duit jer kita bagi ilmu…..ni kalau down ada problem…semua jeng kleng……

Arwah Ibu dan ayah yatie memang berusaha cari duit…dia juga berusaha dengan tulang 4 kerat..Alhamdullillah…diaorang berjaya….walaupun ada yang tipu dia…yatie dan adik beradik menikmati hasil dusun..kami menikmati rumah yang diaorang ada…menikmati hasil sewa kedai…dengan izin Allah dan percaturanNYA…saya dapat hadiah duit lagi….untuk mengerjakan ibadat HAJI lagi…Alhamdullillah…

Sekarang yatie mesti tegas…Yatie nak berjaya……Yatie tak perlu nak dengan suara-suara sumbang yang tak pernah tahu tentang kehidupan yatie..untung kita duduk dekat dengan orang berjaya….really inspire this video….

Alhamdullillah…suatu hari bila yatie cakap…ntah-ntah yatie nak jadi GM….itu adalah ilham depan kaabah…doa kan….kita berserah dengan Allah…..ayat orang putih kita panggil Law of Attraction….you all kena percaya…..yakin dengan rezeki Allah…yakin dengan ujian allah ada hikmatnya..antara lambat dengan cepat…cerita sebelum...klik SINI

One day..hubby ler selalu kena ngn i....baru belajar...semua itu kita panggil emotional distraction...

Sama juga arwah ibu dan ayah yatie juga memang mengajar yatie berdikari untuk mendapat duit… no short cut…

Dulu-dulu memang payah nak dapat duit…disebabkan yatie berkawan dengan ramai orang yang dari pelbagai background….pantang bila pergi tengok orang buat keropok belakang rumah tu jer…turut serta makcik-makcik siang ikan…nak sangat dapat duit..mak pulak bila dapat tahu…dia tegas..sebab tak nak ajar anak dia rasa duit awal risau bila dah rasa senang saya tak nak belajar lagi….itu ler kali pertama dan terakhir…..

Berkawan lagi…ayah kawan ni buat sos kicap dan tomato belakang rumah juga ni…pergi cuci botol…kelakar sebab cuci botol ramai-ramai…dalam hujan pun sanggup…sempat la 2,3,4,5 kali….tahu dekat emak….wooo…kena marah la lagi..arwah mak ni nak tengok kita dok rumah jer….tak nak kita susah-susah..sebab arwah mak kata masa dia kecik dia dulu dah susah…nanti sakit sini..sakit sana…bila alihkan katil ubah bilik pun dia tak benarkan sebab risau bila tua nanti….tak nak apa yang dia rasa kita rasa…sayangkan arwah mak dengan kita….dan apa ayah dan arwah mak kita bagi tu adalah kemampuan dia….MasyaAllah

Then bila dok rumah..mula ler…main gunting kain…amik kain-kain tak guna la..lagi la dulu mak kita jahit sendiri jer baju kurung…pernah gak kena marah….saya pun nak belajar…semua nak belajar kan…itu la yatie…memang suka dengan mencari ilmu…

Saya mula membuat pencel case ..bukan berjahit tetapi secara lekat-lekat dengan high quality double tape…MasyaAllah ada kawan saya nak beli…saya ingat nama dia…siti nurdiana…selalu juga pergi rumah dia dulu….RM1 besar nilainya…zaman 80an dulu….bila dia mula beli 2,3 lagi saya bagi diskaun….MasyaAllah …umur 11 tahun tu…teringat pulak dengan abang Danish…dia lukiskan kartun-katun komik then dia jual…Alahai….

Bila dah besar sikit…saya pandai naik motor mak dah mula ajak teman collect hutang….syukur sangat…sebab masa ni mak dah tak berkira nak bagi duit sebab saya selalu tolong dia….
Masa umur 12 tahun….Pernah nak pergi lawatan bersama rakan-raman sekolah..saya cakap dengan emak saya nak duit nak pergi lawatan ke Kuala Lumpur..mak bagi…walaupun masa tu mak tak sihat….banyak  mak bagi RM50…

Sehingga bila dah kerja..saya pernah join as financial planning with MS elyn…Alhamdullilah..boleh kira success sebab in one month saya berjaya buat sale RM200000…MasyaAllah…seronok…mmm…disebabkan alasan…duduk kuantan and kerja..and  macam-macam cerita…saya focus kerja…ada la tolong kawan-kawan juga…dalam pelbagai bidang business..and family….

Hinggalah saya sekolah menengah arwah mak tidak berkira apa saja permintaan saya….kata-kata arwah mak yang saya ingat…antara anak-anak dia…Cuma saya jer tak nak makan pagi kat rumah…so mak bagi duit jer, pagi-pagi mak boleh solat subuh dengan tenang…Subhanallah

Hingga la sekarang…. impian yang tak pernah laput…siap tulis jugak dekat buku skrap OBS ni ..geng geng mesti ingat apa itu OBS...
Impian : BUKAK Bisnes…lah…it almost 13 year….finally  

Allah maha memberi…..Aku sujud padaMU……dan Alhamdullilah..prinsip hidup juga telah saya temui…..saya mahukan kebahagiaan……bahagia itu ada pada hati..hati itu milik Allah.....

Friday, August 3, 2012

Berkawan biar seribu, bercinta biar satu Part 1

Assalamualaikum wbt

Salam ramadhan….weee… dah ada orang raya!

Alhamdullillah…nikmat tu Allah bagi cuti…actually ada orang tanya apa itu ABC, ohh…last week pergi forum family…ada ustaz-ustaz yang hebat, antaranya ustaz Don Daniel..so antara cara nak berkomunikasi dengan anak-anak…cakap perlu jelas dan terang..so bila anak-anak tanya..”ibu kenapa tak puasa?” Allah bagi cuti…..MasyaAllah hebat!

Ok, biasa ler…bulan-bulan puasa ni mana ada idea sangat nak menulis…lagipun sibuk dengan bacaan alquran , Al-Ma'thurat dan tafsir alquran…aha, saya dah sampai tafsir juz An-nisa…banyak sangat yatie belajar……

So sekali lagi my mind trigger bila baca blog wanna tentang kawan ni…ayat wanna yang kelakar….bibik pun kawan baik dia..eke2

Ok Let me share about mine….part 1 jugak la...cerita pasal kawan ni panjang...30 thn kat dunia...
Yatie adalah anak bongsu dari 6 orang, yatie juga dipanggil emergency baby which is my mom tak ada plan untuk dapat yatie tetiba dapat…jarak kelahiran yatie dengan abang yang ke 5 mengambil masa 10 tahun.Subhanallah

Ketika kelahiran yatie, yatie dijaga dengan penuh kasih sayang semua orang memberi perhatian…yatie pun tengok gambar…eheeee….antara seorangnya adalah kakak yatie kak yah…balik jer sekolah mesti datang ambil dan jaga yatie…..saya tengok gambar…ni gambar umur 6 tahun... :)
Di alam perjalanan membesar seorang kanak-kanak…yatie mula kehilangan kakak-kakak dan abang-abang kesayangan…yatie tak pandai rasa sedih…sebab emak selalu disisi….tetapi yatie rasa kesunyian…tak la sunyi seolah dipinggirkan…sebab kak zura masih dirumah…dia tak masuk asrama macam yatie juga…Cuma yatie rasa tak ada geng..sebab dia ada kawan-kawan sendiri …mesti kawan sebaya…dulu…bila petang baru mak bagi keluar…masa tu dalam umur 5 tahun saya intai-intai jiran saya…duduk tepi pagar…mak yatie sangat tegas….dia tak bagi berkawan……so tengok jer la….ada sekali pada bulan puasa waktu malam…yatie rasa macam seronok sangat dengan jiran sebelah…diaorang main bunga api secara ramai-ramai dengan adik beradiknya…masa kecik tak tahu rasa jelesss…tahu nak tahu,tahu nak jugak la main….senyap-senyap pergi….sekali mak panggil la….marah betul emak dengan yatie…..sejak dari tu tak berani lagi….

Arwah mak cakap pergi main petang-petang jer…wah seronok….masa tu mula la kenal dengan Ana dan yatie juga kakak-kakaknya…kadang-kadang pagi tu dah pergi….huhu..mula la melilau mak cari…eke2…
Bila umur dah masuk 6 tahun…cikgu tadika kemas membuat bancian, dan menjemput ibubapa yang anak-anak yang berumur 5 dan tahun mendaftarkan anak ke sekolah tadika….MasyaAllah dulu-dulu…Kerajaan berusaha nak bagi ilmu…..sekarang I guess kerajaan berusaha nak bagi duit…eke2..except Terengganu la…bersungguh-sungguh sekarang cikgu teranu….memang tabik spring..ada peluang yatie pun nak hantar anak di Terengganu!

Wahhhh…seronoknya saya dapat kawan baru…ramai….yang yatie kenal dan rapat…mesti jiran yatie namanya Noriati tu…eh-eh cousin saya pun ada Noraini, jiran saya juga arwah Roslina…dan ada la a few lagi…semestinya Sepsyalida la…..yang tak sangka radfi…dia dulu pendiam…sekali jumpa kat muka buku…sangat peramah ok! 
Wanna, apa-apa aktiviti dekat tadika kemas ni..yatie selalu terpilih…yatie seorang budak yang berani, tak pandai pun ingat lagi huruf M dan N pun confuse…dan akhir tahun tu kami membuat persembahan, seps pun ada…saya boleh ingat lagi koreograpy tarian tu…huhu…seps ada pegang tongkat ..seps mesti ada picture lagi…

Kini, saya mula melangkah sekolah rendah, Sekolah kebangsaan Mengabang Telipot,yatie memasuki darjah satu merah…yatie mula berkenalan dengan wanna…Haslina…Nuur syaheeda,Zamzuraini,Fatimah Afeeza, Halim,Azrul, Tamrin(tak sure mana dah dia),yusmaida,Marina,Hamdan,Arwah Azhar,Zaharuddin…mmmm a few la…opps tak lupa cikgu rogayah mak yo…layan pic sekali lagi eh…tapi ni darjah dua…kenangan bersama cikgu zaimah…I guess makcik seps ni

Yatie memang agak rapat dengan wanna…tapi masa kecik tak tahu erti persahabatan…yang masih saya ingat…kita orang ada main buat tiang gol guna batang aiskrim then tunggu orang kerdil datang…MasyaAllah siapa punya idea la kan….yatie rasa we olls ada terpengaruh dengan TV kut!...eke2
Dulu kan ada cerita orang kerdil kat TV, teringin nak jumpa jugak kan..budak-budak…
….memang best!
Dulu-dulu masa sekolah rendah ada senior main kakak angkat dan adik angkat….MasyaAllah,nasib ler tak ada abang angkat…minat ada la….tak boleh lari…bebudak kan…eke2..alasan..itu la anugerah Allah dan fitrah semula jadi…

Saya ingat kakak angkat saya namanya Salina Salleh, Zarina Zaki..ada lagi a few..mesti wanna ingat kan siapa kakak angkat wanna…antara dorang ni selalu bagi hadiah…lagi-lagi bila dapat nombor bagus dalam kelas…Best betul!
Saya pun belikan hadiah untuk dorang…hik2

Bila darjah 1 tu..kita agak rapat dengan kelas darjah dua…sebab kelas kitaorang ni atas dan bawah….ada la kenal jiran rumah yatie juga yanie kakak ando…

Sehingga la yatie meniti ke umur 12 tahun, …yatie berkenalan dengan ramai kawan..ada kawan sekolah..ada kawan satu kampung…banyak juga aktiviti yatie join…sukan..yatie main badminton,yatie main netball,yatie main bola baling, yatie juga pernah masuk acara 4 x 100, (rakan Sukan saya masa ni…Mariana,Rohaida,Mieja..ada la a few lagi) ganti my cousin sakit kaki ketika acara tu berlansung di stadium,hik2..

wanna..kan dah cakap dulu gemuk..siap main lontar peluru…kakaka…pancaragam…masuk kuiz…macam-macam…semuanya nak happy..suh study tak nak..kakaka…
Arwah mak selalu pesan…cuba tangok kakak dan abang awak…huiiisshhh…tak dengar ;), umpama masuk telinga kanan, keluar telinga kiri….

Kebetulan ada picture kekawan dowload kat FB...mesti wanna pernah beli kat kedai ayah marina kan...

Kawan satu kampung yang selalu bersama adalah achik (Nozarina) dan da aka Rosnida…kelakar bila dikenang balik…we olls gelarkan DO RE MI….macam-macam kerja yang dilakukan..buruk baik…segala mak nenek ler….memang enjoy…puas menjadi seorang kanak-kanak..pancing ikan..kena kejar dek orang giler…panjat pokok, cari buah jambu..buah oren…main “anok kang” (kertas patung yang berwarna yang dijual kat kedai ayah marina-kedai pok din),main tol nusuk (sorok-sorok),main pondok, main kahwin-kahwin, G pancing ikan..pergi ikut orang cari ikan laga…pergi mandi laut….main tol duduk’,Main bola katak…main bola sepak…..Ya Allah…macam-macam….Mula la bila sampai rumah kecut perut kena marah…..kakaka…

Anugerah Allah……mommy puji anak mommy...tak ada nak buat mommy runsing….eke2
Alam sekolah menengah…mula menjengah…hah tak sanggup…..Arwah mak..sungguh-sungguh nak hantar ke sekolah agama…arwah mak cakap nak suruh jadi ustazah sorang….sekarang yatie cerita penuh feeling …so masa ni,rasa macam nak nangis saya tak nak pergi sekolah agama, kenapa yatie..kakak dan abang 
yatie tak pergi pun sekolah agama….maklum ler yatie brutal and rock!

Masa ni saya nampak Irdawaty pun sekolah sini….Marina…dan kat sini…dapat kawan lagi…ramai….saya tak pandai pilih kawan….saya berkawan dengan semua orang….orang cerdik, pandai, gemuk,kurus, dekat jauh…semua kawan…

Arwah mak berusaha nak sekolahkan saya kat sini…arwah mak dah belikan awal-awal baju sekolah dan kain warna hijau…Saya redha sebab saya tak suka ke sekolah berhampiran dengan kampung saya juga sebab yatie pernah terima surat dari senior disekolah rendah….yatie redha sebab yatie rasa lebih selamat!
Lawak bila dikenang sebab siap buang surat tu dekat Tong sampah besar tu…kakaka..aha..Hamdan tahu kisah ni…eke2

Bersekolah la yatie sekolah menengah…tak nak…selalu memberontak..semua tak suka…kakaka…masa remaja baru nak belajar…mana yang buruk..mana yang baik…
mmm…bila kenangkan…kita ni sekolah agama…kat sekolah jer pakai tudung…kat rumah….fuhhhh…MasyaAllah!

Jauh beza dengan anak mommy..anak mommy anak yang hebat…selalu menutup aurat especially princess Cinderella aka Nurul Ameera Batrisyia

yatie ngn piccah...tgok pakai baju tak tak ikut peraturan...tudung tak bulat... :P

Kesian arwah mak….Tapi arwah memang best..semasa akhir tahun majlis perpisahan..mak pernah tolong masak nasi minyak….untuk kelas yatie…best-best.

Selepas je PMR, yatie improve..so yatie nak berjaya dalam SPM…yatie memilih untuk menduduki kelas perakaunan..kelas akaun ni kelas A untuk 3 kelas semasa sessi tingkatan 4 & 5,…aha..masih lagi baik dengan Roslina….Alhamdullilah we olls berjaya..dan berjaya menempatkan diri ke institusi pengajian…aktif juga masa kat sekolah ni…pernah jadi rakan pembimbing sebaya…saya ingat cikgu Merican…pengerusinya…aktif jugak sukan kat sekolah agama..masuk taekwando…join badminton…berkenalan dengan geng-geng padang nenas…sekarang semua dah jadi meksi …..Tahniah…kerja akhirat tu..
Masa tingkatan 4 yatie juga berkawan dengan Ct Marzelina…so follow dia join Persatuan Menembak Terengganu… …dapat juga kawan baru situ…Latihan menembak ni diadakan di Kem dekat rumah wanna…yang seronok..balik latihan menembak tu pasti pergi makan bee hoon sup…..

Selepas Tamat SPM….Saya siap target..saya tak nak pilih aliran agama…tapi masa lalu dekat INSTEP, tak pun bas INSTEP lalu…lintasan hati pernah kata…bestnya dapat belajar dekat PETRONAS…happening…
Rasanya semua orang kagum la dengan PETRONAS..lagi ler orang kampong macam kita ni….

Finally..Doa saya Allah makbul…saya dapat….dengan izinNYA
Saya dapat kawan baru lagi…mmm…dulu masa sekolah menengah saya rasa kawan-kawan dah duduk jauh dari sekolah…now kawan-kawan ada luar dari Terengganu..pelbagai bangsa…agama…macam-macam namanya…Subhanallah…mula la hati jadi songsang…kakaka…minat dalam hati..datang lagi..kakaka..minat jer…mana taknya quota kitaorang 1:13, seorang perempuan 13 lelaki….ini ayat dari emy ni…

Alhamdullillah jodoh saya pun ada disini….saya masih ingat kata-kata along…kita orang perempuan nak kahwin ke nak couple ke…cari orang yang suka dengan kita..jangan cari kita suka dekat orang..Syukur Alhamdullilah….BERKAT!

Seronok…dapat kawan-kawan yang happening….ada kak CT, along aka ROHAYATI, AMINAHWA, ROSLIDA,NOOR SAFIEZA,Aton, Ina, imah……mmmm…ada lagi….saya suka….ramai…nak letak gambar…tapi ada yang SEKSA…tak per kita letak picture kelas kita kelas instrument….
Kat sini…yatie macam rasa yatie control ayu..kakaka……Alhamdullillah dorang semua baik-baik..

Akhirnya..yatie dihantar untuk program latihan bekerja di Petronas Penapisan Terengganu…huh..hebat ujian keseronokan.gila-gila remaja….ada kawan-kawan yatie terbabas…Alhamdullillah saya masih di Aliran fitrah Allah….

Ni adalah era mengenal dunia…era bekerja…tapi disini juga…bagusnya sahabat-sahabat sini…ramai orang Terengganu dan pantai timur…diaorang memang menjaga batas-batas tatasusila…huhu
Ehem-ehem…yatie masa ni dah mula berpacaran dengan suami yatie…tapi bukanlah serius….sepanjang 6 bulan tu sekali jer jumpa….TAKUT….kakaka…yatie rasa itu puncak iman…kawan-kawan…huh…syiok…ler dorang…couple dekat-dekat….

Tempoh melakukan practical…mula mengajar erti kehidupan…especially…mengenali lelaki..lelaki baik,lelaki romeo…lelaki dengan pelbagai wataknya…hah…lelaki ada duit…kakaka
mmm…bila bekerja dengan lelaki…batas-batas bergurau memang tiada filter…Ramai la kenal…if yatie tak kenal…mesti orang akan kenal yatie…yang kelakar semasa practical ni ada yang ajak kahwin pun ada…hah…TAKUT!...

Ha, teringat kisah wanna main kapal layar wakil Terengganu kan…yatie juga bermain kenu aka kayak gitu…tak pandai pun…yang best dapat pengalaman baru…lagi la berkayak di sungai Terengganu..disaksikan orang Terengganu…sungai ni berhampiran Istana Maziah dan pejabat pos tu…sekarang dah jadi water front kan….

Semasa latihan industrial, bekerja masa plant shutdown…lagi kenal orang ramai…kenal contractor…hakikatnya yatie takut nak berkawan…lagi-lagi lelaki…apapun saya perlu terima hakikat sebab yatie memilih untuk bekerja dibidang yang dipelopori lelaki…Arwah mak penah cakap…lelaki yang nak kawan dengan kita mesti nak sesuatu dari kita …. Jika dia nak kahwin dengan kita dia akan gentle berusaha berjumpa dengan parents kita Alhamdullillah..suami jumpa parents yatie  bulan puasa jugak…macam sekarang ni..selepas tamat belajar di INSTEP…Gentle gitu….Alhamdullillah…itu le saya sayang DIA…dan lebih berkat saya dengar kata-kata ibu saya….

Masa ni tak nampak matlamat yang jelas..Cuma focus saya tak sabar nak kerja…best dapat kawan baru…tak sabar nak pegang duit sendiri….Alhamdullillah tamat je dari latihan industrial di INSTEP, selepas sebulan…yatie mendapat tawaran bekerja di Petronas Penapisan Melaka…bermula kehidupan baru untuk yatie…berkawan lagi dengan 1000 orang tetapi bercinta hanya satu…Allahuakbar! 
                                  
Tunggu....part 2 ya....wanna :)
 
http://www.blogger.com/html?blogID=2027570807175056515






/9c71b47e.gia>