"Apabila Allah izinkan berlaku, pasti ada didikan yang Allah hendak sampaikan.Maha suci Allah daripada membuat sesuatu dengan sia-sia"

Thursday, May 31, 2012

Cinta Itu buta

MasyaAllah...after 11 years married....

Assalamualaikum wanna dan sahabat yang sudi singgah....

Alhamdullillah...Saya rasa saya dapat syurga dunia...saya rasa nak menangis kesyukuran, alhamdullilah saya dapat sujud syukur.....hanya Allah saja yang mengetahui apa yang tidak saya ketahui...Subhanallah

Saya rasa sangat bahagia...sangat bahagia. ..bahagia apabila orang disekitar saya bahagia...Allahuakbar...

Wanna...entry kali yatie nak story kisah cinta buta.

Wanna...yatie juga manusia yang lemah...sangat lemah...hanya kepada Allah saja yatie berserah...hati yatie juga milik Allah...

tapi yatie sangat percaya...“Sesungguhnya Allah SWT jika mencintai seorang hamba, maka Dia memanggil malaikat Jibril dan berkata: “Wahai Jibril, aku mencintai orang ini maka cintailah dia!” Maka Jibril pun mencintainya, lalu Jibril mengumumkannya kepada seluruh penduduk langit dan berkata: “Wahai penduduk langit, sesungguhnya Allah mencintai orang ini, maka cintai dia.” Maka seluruh penduduk langit pun mencintainya. Kemudian orang itu pun dicintai oleh segenap makhluk Allah di muka bumi ini.” (Hadis Riwayat Bukhari)­ 

dan yatie percaya...Allah S.W.T berfirman, “Perempuan yang jahat untuk lelaki yang jahat dan lelaki yang jahat untuk perempuan yang jahat, perempuan yang baik untuk lelaki yang baik dan lelaki yang baik untuk perempuan yang baik.” (an-Nur':26)

Itulah janji Allah S.W.T buat semua manusia. Seandainya kita menginginkan isteri atau suami yang baik, kita haruslah terlebih dahulu menjadi seorang yang baik. Tak mungkin seorang yang baik akan mendapatkan wanita yang tidak baik atau sebaliknya. Seandainya anda masih meragui kalimah ilahi, kalimah siapakah lagi yang tinggal untuk anda ikuti?


Wanna,
Dulu masa kecik-kecik time mengaji Al-quran,arwah mak yatie tanya...awak nak kahwin...nak...awak nak orang macamana...saya nak yang handsome....Subhanallah...

Nikmat mana mahu yatie dustakan..Allah bagi wanna..sucinya doa kanak-kanak
( Opppsss...masa cinta itu buta...)

Wanna..itu pandangan mata kasar orang luar...boleh jadi cinta buta untuk yatie...(adik-adik jangan ikut...kak wanna pesan...eke2)

Alhamdullilah...saya jumpa handsomenya wanna....

Haippp..MISTERI...eke2...antara doa masa kecik...tak nak kahwin dengan orang Terengganu...sebab saya juga orang Terengganu...MasyaAllah, Allah bagi wanna
Nikmat mana mahuku dustakan.....

Yatie nak orang obersea....MasyaAllah Allah bagi wanna...Nikmat mana mahuku dustakan....
dan yatie dapat...yatie dapat orang sarawak...mmmm...tak boleh kan pergi naik perahu...naik flight...hik2...sempat jer kan....
Dan besarnya cita-cita..yatie nak mat salleh...hanya Allah saja yang maha mengetahui..Alhamdullilah yatie dapat anak pak salleh ok....hahaha...



Dan nikmat mana kudustakan...yatie ada kisah cinta itu buta...

Wanna......macam berdebar nak pergi interview bila story ni...tapi control ayu...ialah nak cerita cinta itu buta....kalau ayat pahrol cakap apa wanna....sila ingatkan yatie...

Subhanallah...

Surat cinta buta dari si dia...

Assalamualaikum wbt

Menemui yatie yang kini sedang berada dibanglo ILPP.Semoga berada dalam keadaan sihat sejahtera hendaknya.

Mungkin yatie tertanya-tanya dan terkejut dengan kehadiran warkah ini.

Sebenarnya tujuan jack menulis surat ini bukannya apa, sekadar bertanya khabar dan melepaskan rindu yang terpendam dihati ini.Adakah yatie pun begitu?

Diwaktu ini, jack sedang kesunyian, berseorang didalam bilik.Dan untuk melepaskan rindu ini, jack menulis surat yang tidak diundang untuk tatapan yatie, semoga ianya tidak mengganggu ketenteraman yatie disana.

Mungkin yatie menyangka, jack hanya berpura-pura meminati yatie, tapi hanya tuhan saja yang tahu perasaan jack terhadap yatie.Diharap Yatie memahami perasaan ini.
Jack  memohon jutaan kemaafan yang tidak terhingga sekiranya surat ini, menyinggung, menghiris dan melukakan hati dan perasaan disanubari yatie.
Sekiranya yatie tidak dapat menerima hakikat dan kenyataan ini, anggaplah surat ini tidak memberi apa-apa makna kepada yatie.Lastly, sambutlah persahabatan yang ikhlas daripada jack.Senyum Selalu.Wassalam


Ikhlas dari hati
Jack


MasyaAllah Wanna masa ni nak pengsan I...maklum ler aku mana pernah bercinta..lagi la untuk diminati...tapi sebelum dapat surat ni siap bermimpi kena patuk ular...mimpi sokmo...macam bomoh..kakaka
Wanna masa yatie dapat surat...yatie takut sangat...takut...sampai yatie pergi toilet surau...dan baca dalam toilet...gigil wei...

dan cinta buta itu terus berlalu...dengan pelbagai surat cinta buta datang lagi...maklum ler masa zaman kita tak ada telefon bimbit...kan...hik2

Kalau ada call pun dari asrama ke rumah...jer wanna...siap janji dekat surat nak call pukul berapa...mana taknya nak tunggu line clear...Astaqfirullahalazim!


Ya Allah, ya rabb...jauhilah anak-anak kami dari cinta buta.... jauhilah anak-anak kami dari fitnah dunia dan akhirat..Amin

Cinta kita masih panjang wanna...cinta kita kerana Allah 

Dan anak perempuan yatie selalu bercerita...dia nak kahwin dengan anak raja...yatie usik la..akak nak kahwin dengan orang namanya yang ada Raja ke depan  tu ke?(bila masa kita masih sekolah kebangsaan mengabang telipot tak pun masa aku sekolah tadika ada nama sahabatku namanya Raja Shamsul Bahari, apa lagi..anakku terus jer berkata...mommy ni...akak anak raja betul...akak nak jadi princess....MasyaAllah wanna...berbesan dengan kerabat raja la i nanti...hik,hik...kerabat kelantan eh)

dan suara kecil anak lelaki yatie..kakak carila raja yang berilmu...sama arwah mak yatie pesan...Carilah lelaki yang berilmu...Alhamdullilah yatie dapat....nikmat mana mahu didustakan...

Wanna...jangan lupa berdoa...dan berdoa...semalam hari yang paling cantik pernah yatie tengok wanna.... :)

Monday, May 28, 2012

SOGO Supermarket Orang Teranu!

Assalamualaikum wbt

Intai jer ker...oh baca...terima kasih sudi terjah (senyum meleret dah ni..tapi lagi rasa semangat kalau u oll komen...eke2)

Kehadapan semua pembaca...exclusive my lovely hubby...sudah pasti dia akan jadi penulis terkenal juga, berangan pulak...I know you better...hik2...gediks ajer...

Wanna,
Semalam aktivitinya semestinya ...aktiviti orang perempuan suka...of course SHOPPING!

Semalam juga yatie treat kak zura as a special day...bukan senang dia nak jalan dengan yatie...kalau dia jalan dengan yatie mesti orang tya ni mak ke? kesian dia...tu mesti bukan sebab apa yatie la bergaya macam tak sedar diri..dah tau umur 30..nak pakai baju umur 8 tahun....ustaz azhar kata....kakaka

Semalam juga...yatie keluar dengan pakaian begitu sopan...tapi ada lagi budak-budak muda menyakat...Assalamualaikum...kak zura maklum :), yatie tahu..uniknya yati adalah suka senyum dan ada lesung pipik kan...

Semalam juga...dengan rezeki Allah bagi, yatie hadiahkan 2 helai blouse  dan 1 handbag, hopefully...dia suka...mana taknya balik teranu ari ni dia terus pakai...MasyaAllah

mmmm...berbalik pada topik kita...yatie rasa wanna sangat setuju kalau yatie cakap SOGO tu supermarket teranu...mana taknya...bila pergi tu terserempak dengan ipar duai kak zura...

Dan panjangnya jodoh kita wanna...aku jpa adik ko...my...tapi aku tak tegur dia...cuba ko tanya my, ahad dia g SOGO tak? mana tahu pelanduk 2 serupa..tapi yatie yakin!

Semasa kami minum pun.."kak pinjam kerusi"..alamak orang teranu...dan kata anak buah dia jpa ustaz azhar...ia ke dok?eke2

 Gimik kejap...anak yatie kanan dan anak kak zura kiri :), mmm...kita masa kecik dapat pakai baju sama warna dengan cousin yang rapat bukan main lagi seronok kan.....bagi upah aiskrim famous amous selepas kena tinggal dekat game level 7
 Kak zura dan anaknya
Dan rasa ralat sangat...dalam kesibukan orang ramai...yatie nampak duit RM1...nampak sangat dah tak ada harga...kalau zaman kita la dulu...tengok-tengok dah hilang...kakaka....
Cepat-cepat yatie cuit pekerja SOGO suh amik...agak yatie diaorang jalan tak tengok bawah...
Berkongsi cara berjalan, mak yatie selalu ajar yatie kalau jalan mesti tengok bawah...risau terlanggar batu atau tunggul kayu...itu la kasih sayang arwah mak tanpa kita sedari....

Suami yatie suka SOGO, apabila nak beli baju harian anak-anak memang ajak datang sini....yatie.. boleh jugak sebab semua ada sini.....

Wanna mesti karaoke sini kan...hikhik :P

Citarasa seorang mak....

Assalamualaikum wbt wanna...

Rindu dengan wanna, mesti banyak cerita ni kalau jumpa...ingat port kita bawah pokok zaitun aka bunga loceng bunga Kuala Terengganu...tapi tak per...teknologi tidak menghalang kita berceritakan...eke2

Weekend ni weekend yang horrible...untuk yatie..mana taknya melayan sanak saudara datang dari Kuala Terengganu...

Wanna, rasa bahagia tak yah nak cakap la...makan kat luar ajer...jalan tak hengat rumah...tapi wanna punya pasal...yatie mesti nak story jugak...eke2...macam yatie message dengan wanna...dah kena ubat pengasih...eke2

Lagi pun wanna suka apabila dalam buku tulisan yatie nanti ada nama wanna kan...hik hik...tak habis-habis dengan angan-angan...Yatie suka dekat kawan t namanya de antara satunya..lebih kurang sama la peel...suka berangan...kami dapat tau...de cakap sebelum nak tidur dulu...t angan-angan sebahagian kejayaan...MasyaAllah

Ok, first saturday morning...pukul 11 pagi bergerak ke rumah relative di Wangsa Maju ...masa ni yatie rasa nak sangat hubby ada as a driver...sebab suami yatie tu pick up dia bagus....sekali jer dia pergi..mesti dia ingat...dan paling best kalau tengok  no telefon...dang-dang dia boleh ingat..ada anak yatie yang follow dia..abang danish la....

Nak harap orang rumah dia...mmm...kekadang tidur terus biar jadi co pilot...baik mengaku..sebelum kena kutuk..kakaka...I know hubby baca...Thanks for your time dear, love u!

Ok back to our story...hah...stress..makan langsat dulu before sampai..padahal SETAPAK jer k!

Finally,kami sampai...wahhh...terpegun makkkk...sebelum tu dengar cerita jer...A perfect wedding ceremony i  guess :)

Apa lagi...

 Makan la kan...ni abang sam yatie, bersama isterinya...seyes kakak ipar yatie semuanya cun and maintain
Ada hidangan from Restaurant Wadi Hadramart.....yatie punya kat bawah ni...nanti kita g makan kat restoran arab ni eh.....boleh view sini, kredit to Yue Pik Kong...hubby belanja k...eh2 joe wanna belanja nanti...kakaka
Ya Allah..suka sangat gear box yang direbus kemudian di marinate...then goreng...2 ketul mak belasah...kakaka
 Teruja dengan tepung pelita tak guna daun pisang.....Subhanallah...Zaman terus berlalu
 Adam yang sentiasa senggeh....bersama anak-anak buah yatie yang sedang membesar...AllahuAkbar
 Abang danish...sekali tau sedap...dia sorang jer makan...Alhamdullilah
 MasyaAllah..ada Radzuan Radwill, butik dia terletak berdekatan dengan office yatie....
 Sempat amik gambar kazen...kazen zaman kecik selalu gaduh..tapi dia juga banyak pengaruhi yatie....Alhamdullilah kazen anak yatie sekarang banyak pengaruhi yang baik compare yatie dulu....boleh jadi didikan ibunya yang baik hati...isteri abang sam...dari kiri anak buah yatie wanna...tak masuk U gak...tapi muda dah pakai kereta mahal..dan beli rumah mahal...single lagi...tak nak kahwin lagi katanya...sorry yer...tengah tu kak zura :)
 Pengantin yang berseri-seri.....happy face...yang lelaki 2 pupu yatie...yang perempuan cucu Rosnani Jamil...sempat jumpa artis Veteran Rosnani Jamil dan suaminya Jamil Sulung...classs gitu...tapi KL apa la yang ada...kalau artis...hari-hari ley jumpa...kan....orang tak kisah pun...apabila kita dizaman kanak-kanak...haish...jakun la jugak kan...lagi la kita orang kampung ingat pergi lawatan masa darjah 6, jumpa mek habsah di RTM...wah sakan....tadi tengok iklan, dia masih lagi sihat....
 Jalan-jalan pusing-pusing...Makcik kemboja ku pulak excited nak amik picture...as a good boss...memang i layan punya...eke2

Anak yatie dari kiri no 2, lain tu anak saudara yatie
Eh-eh...ada lagi makcik kemboja kat bawah ni....katanya nak tunjuk dekat suami....eke2....
Wanna,
Dah menjadi citarasa seorang mak...semestinya doa...nak yang terbaik kan....I wish!

Wanna...
Actually, in my family, pakcik sepupu yatie boleh dikatakan seorang yang berjaya...

Apa taknya, anak-anak yatie datang bisik...Mommy rumah dia ada lift....perggghhh...kos untuk lift saja 1 million...mommy nak naik lift...alamak...macam tak biasa eh...actually yatie pun first time tengok rumah cam ni...biasa tengok dalam istana idaman kak Nita tu...sekali lagi....PERGGHHH...
Subhanallah...Allah mencaturkan rezeki kita....

Dia pun baik...saya nampak surau dalam rumahnya...dan nampak white board yang masih lagi ada tentang belajar agama.dan dia sangat humble..Subhanallah...

Wanna... semua tu bukanlah tujuan utama yatie nak story...yang yatie kagum..dia tak belajar tinggi pun...dan apa yang yatie dapat story...dia juga bermula dari bawah....Last but not least, yatie nak kaya...kakaka...



Oppss,, nak share gak...love this door gift...ada coklat, ada buku doa dan zikir diterbitkan edisi pengantin punya, disusun oleh Ustaz Zahazan & Amly Asenar...ada kurma 7 biji ada pesan jugak "sesiapa yang memakan 7 biji tamar ajwah dia akan terkawal daripada kejutan syaitan dan sihir pada hari itu" riwayat Al Bukhari (Subhanallah)..nak simpan untuk hubby...
“Ya Allah perbanyaklah harta dan anakku serta berkatilah karnia yang Engkau beri. Panjangkanlah umurku dalam ketaatan pada-Mu dan baguskanlah amalku serta ampunilah dosa-dosaku.”

Sunday, May 27, 2012

Nani Rostam....

Ya Allah...hati dia milik Allah...Terima kasih Allah

Terima kasih juga sahabat blogger yang lain....Nani rostam follower ke 131...yipppieee...ades...nak lompat katak jer rasa...

Wanna pun follow saya tau...hik2

Wanna,
Yatie memulakan blog pada September 2008...tapi yatie delete all the story...due to ada hamba Allah masa tu tak berpuas hati...maklum ler...yatie selalu jer jadi mangsa keadaan....and aktif balik 30 October 2010..Alhamdullilah dengan izinnya

Masya Allah...tajuk awal...

"Me and new look
Minta maaf.after a year..mentang-mentang tukar environment...nama blog URL pun dah tukar..

bukan senang nak senang...banyak benda sangat nak manage la...nak explore benda baru la.. maklum ler jadi orang Kuala Lumpur..mmmm...idea pun banyak jer ...apa yang akan tiba pada masa akan datang dalam masa 5 tahun lagi.

Apapun, semoga Allah memberkati hidup kita semua di dunia dan di akhirat, Amin

Keep Blogging U Olls "

Wanna, seronok sebenarnya berblog...kita boleh tahu kita ni dulu..kini dan selamanya...alamak macam kenal jer tagline tu....nanti wanna rajin-rajin berblog tau...yatie akan baca apa jer wanna tulis..merapu ke ,,yatie tetap baca...kadang-kadang yatie gelak besor...hubby yatie cakap..apa la awak ni...bila tengok TV cerita kelakar, tak ketawa..hati keras betul..tapi bila baca buku...suka pun yer, ketawa pun yer nangis pun yer...semangat pun yer...sebaliknya berlaku apabila yatie tengok persembahan yang real..macam kita tengok nabil kat dewan filhamonik tu...nok kejang rasa urat perut, tengok artis-artis tu...rasa nak nyanyi..nak pergi karoks tau...tapi yatie ingat, wanna kata ustaz azhar kata jangan sampai jadi najis....Adesss...hik2

Ok2 berbalik pada  tajuk awal..Nani Rostam

Yatie dah lama follow blog dia tahun 2008 lagi...mula-mula kenal anak dia hanis zalikha...ala blog femes tu...ada beribu-ribu follower...yatie pun terfollow...eke2...

tapi dah jadi fitrah...yatie suka belajar kehidupan...lagi-lagi kita juga mak muda dan vogue...so yatie pun visit la blog akak yang femes...wah best..la akak ni...seyes jujur...dan bila selalu baca blog dia...mesti la kita pun berangan nak jadi mak macam dia......

Dia rajin masak..dia kreatif...yang penting dia rajin...kalau musim raya tu..dia buat kuih...mmmm...meme best la kuih dia...yatie kenal kuih pavlova dengan dia la...yatie rasa dah 3 biji jugak la beli dengan dia..nanti birthday wanna yatie bagi pavlova eh...tak pun kita sama-sama pergi amik pavlova dengan kak nani ni eh...

Dan bila yatie dah makan tu..apa lagi yatie pun cari la dekat Mr google...apa lagi...first time cuba menjadi la...yatie rasa nak lompat katak...wanna..kekuatan memasak yatie sangat bergantung dengan suami..dan anak-anak..wanna yatie bukan seorang yang rajin...bila suami puji...yatie rasa nak masak selalu..sama juga dengan anak..semangat gitu...

Tak puas dengan yatie buat....yatie send mesej dekat kak azlita masam manis...Alhamdullilah dia tak hampakan yatie....baiknya mereka semua ni..hati dia milik Allah....dan dia reply...itu list kuih yang paling tinggi rating request....AllahuAkhbar...Allah dengar wanna (Teruskan berdoa....)

dan yang best..kak nani doanya juga ikhlas..sampaikan yatie terikut-ikut...last year..masa dia wish bday...dia doakan yatie kaya...weee best....siapa la yatie wanna disisi dia...

Wanna...yatie sangat suka semua milik kak nani tu...sampai dengan hubby pun yatie story...apa lagi kalau tak story pasal apa lagi kalau tak "by...dia seorang surirumah yang berjaya, saya pun nak jadi surirumah macam dia"...MasyaAllah...

dan dia antara yang yatie refer bila yatie nak resign...kata-katanya "Ikut kata hati....instinct sendiri medan magnet mana lebih menarik...asal berusaha rezeki sentiasa ada dimana-mana"

Hati kita milik Allah...

Nota kaki:
Dearest Kak Nani, anak-anak yatie nak tengok boboyboy !...kena layan jugak ni...

Resipi Tumis Asam Ala Chef Hanieliza

Assalamualaikum wbt...Apa Khabar semua? Diharap semuanya berbahagia....Actually, ni mak nak share main masak-masak dengan u oll...

Resipi ni di ambil dari 1 Hari 1 Resipi, 365 Resipi Istimewa Chef Hanieliza...Bagi mak-mak muda yang dulu belajar asrama hinggalah masuk universiti u oll mesti simpan tau...akaksss...pun beli...daripada siapa lagi...akaks wanna la yang intro...ishhhh...dia masak apam balik untuk I, dulu nak makan apam balik ayah belikan dekat station bas (sekarang dah jadi station teksi)...eke2...tak pun arwah mak beli....tapi masa berlalu pergi...saya juga pernah makan apam balik sedap...kak nor yang beli..(siapa kak nor...MISTERI)

 Tadaaaa....cuci mata je la yerkkk

Wanna, menu tumis asam ni mengingatkan yatie dengan resipi omak oden...hari-hari pun tak per lauk ni...kalau kampung kita namanya resipi acar masak...bahan-bahannya beza asam jawa dan cuka...kunyit dan cili blend...

Jom kita tengok...

Bahan A
2 potong ikan tenggiri
1 cawan air asam
1/2 sudu teh serbuk kunyit
1 biji tomato (Dipotong 4)
Minyak masak
Garam secukup rasa
Cuka (Yatie letak 1 sudu)
Gula (Yatie letak jugak...minta maaf hubby...ni dah jd keturunan mak kita...)

Bahan B(Ikut buku resipi, dalam kurung dihiris, yatie tumbuk dengan lesung ok...makcik kemboja yang buat...eke2)
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 biji cili hijau
1 biji cili merah
1 labu bawang besar

Cara-cara membuatnya
1)Bersihkan ikan dan gaul dengan serbuk kunyit dan garam. (yatie guna ikan tenggiri)
2)Goreng sehingga masak.Angkat dan ketepikan
3)Tumiskan semua bahan yang dihiris
4)Apabila layu sedikit, masukkan air asam jawa
5)Apabila sudah mendidih, masukkan ikan dan tomato
6)Sedia dihidangkan.

Puan-puan boleh try...senang bangat ni...mak meredah lautan manusia..balik kerja pun boleh buat tau!

Saturday, May 26, 2012

Ciri-ciri suami yang ohsem bak kata Ustaz Azhar Idrus.


Ha,ha wak kelakor sokmo ustaz Azhar...tapi sama la ciri-ciri ohsem suami I, Alhamdullilah...

1. Solat fardhu cukup 5 waktu. (ha, ni nok cerita, masa kita nak kahwin dulu...boleh tahan la ayah dok berapa nok beri...bukan apa ayah kata, kita dok kenal mak ayah dia dah la dia orang jauh....orang obersea....jadi bila aku bawak g rumah kak zura...masyaAllah kak zura la tolong rekemen....dia sembahyang ayohhhh...chewah....tapi wanna..hubby ku kata ....tut...ada kisahnya nanti....)

2. Ada kerja gaji RM800-1500 ke atas, boleh bayar rumah sewa,
boleh beli beras, boleh isi minyak, boleh antar ke tempat keje. Nafkah zahir boleh bagi, bukan nafkah batin je tau.
(Alhamdullilah...semalam aku baru beri lagu dealova...ho beri doh nafkah zahir....lembek tekokkk lalu la aku....)

3. Ada kenderaan: moto kapcai dah cantek. honda EX5 orait sangat la tu dengan 2 helmet. Basikal pun boleh, tapi penat kayuh kalau dari Bangsar ke KLIA. Sebaik-baiknya kereta, sebab nanti nak bawa isteri yang mengandung ke klinik setiap bulan.(Alhamdulilah, dulu tak dok pun kereta wanna...tapi masa mengandung tu dia hantar kat bus stop...kita naik teksi jer....tapi bila ada anak dia baru beli kereta...rezeki anak insyaAllah...sekarang dah berlebih-lebih kereta...boleh bagi ayah lagi...Alhamdullilah)

4. Lulus ujian fardhu ‘ain sekolah rendah. Maknanya boleh mandi wajib dengan baik dan boleh ajar isteri mandi wajib dengan betul,apatah lagi mandi-mandi yang lain. (Ni aku interview ni...eh mesti la lulus..aku pun tengok...Alhamdullilah...dia tak payah susah-susah...orang rumah dia sekolah agama...memang bagus la ...eke2...siapa yang nak puji kita kan...)

5. Boleh baca al-Quran dan boleh mengajar al-Quran walaupun setakat “Alif Ba’ Ta’” sampai Surah “Iqra’ Bismirabbikallazi Khalaq.” (alhamdullilah...dok tamat pun dia ngaji...tapi kalau baca yasin setiap hari khamis malam jumaat tu...memang pass la...thats y dia senyap jer bila geng2 what's up ajak g futsal...eke2, dia pulok cadang tukar date)

6. Jenis lurus, baik & hati baik, tak menipu. Takdelah sampai menipu kata nak pergi Mydin tapi pergi mengorat jiran taman sebelah.(ni aku kena fikir berulang-ulang ia ke dok....tapi dok pernah la dia ngorat jiran sebelah...ewah...ia biasa ngorat orang gemok-gemok jer...kakaka, sebab malam tadi bila tengok berita perempuan kena tipu kat mat salleh tu dia kutuk sakan...memang la...doh gemok...tu yang melayan...dok laku...laki aku kata...padahal bni ia gemok gok...lagi la kalau dia kenal masa zaman aku sekolah menengah...dok kenal dia...kakaka...)

7. Dia paham kamu, kamu paham dia. Paham jiwo gitu. Serasi bersama. Berbeza tapi boleh masuk.(hok ni dok ayoh nak kata la romantik sokmo....nak sedondong sokmo....aku kena improve lagi at least menutut aurat sepenuhnya...)

8. Gedik joget-joget pun depan bini dan anak-anak je. Depan orang lain sopan santun gitu.(mmm...laki aku la tu...dok dia jugok..aku pun gtu gok...dari kecik la aku peel gtu...sapa arwah mok aku kata...ho, lawa sangat la joget gtu...sampai kalau aku pakai seluor katok..nampok betis...mak aku kata pa...ce tgok gok betis tu...macam tiang jamban....mmm...boss aku dok suka tu...puji sokmo...yatie, I suka la body seksi macam u...dalam dunia aku pernah jpa, dia la puji aku..thats y aku kata dia baik...boleh dok gtu...kakaka, laki aku???masa zaman kejahiliah...my, awak nampak macam anak dara...?koho dok sedor diri....dulu2...hik2

9. Jenis tak cemburu buta sangat. Cemburu macam ni ok, “Ehemm..ramainya kawan laki kat opis.. Jangan sampai lupa abang taw" (yang ni...aku pun pelik...aku nok g mana beri belaka...beri pitis pulok dok tahan ni...tapi kalau ada orang laki nok ngn isteri dia yang perasan cun ni...dia siap kata ngn kata dengan lelaki tu...ko ni ingat aku dayus nak bagi bini aku kat ko???? alamak.....siapa tak sayang bini oiiiii.....
tau tak per.

10. Belajar takat PMR je pun takpe, janji cara dia fikir tu matang dari yang belajar PhD.
(mmmm...SPM jer laki kita....kalau ada orang lain nok...cari orang lain la...laki kita belajar rendah jer.....)
 
11. Kalau dia jenis diam tak delah sampai orang kata tak bergaul dengan manusia lain. Kalau dia banyak bercakap pun tadelah sampai dia mengata-ngata orang lain.
(paling hebat gossip...cerita pasal family jer la....eke2)

12. Malas juga ke masjid, tapi dia pergi juga dalam sehari tu 2 kali sekurang-kurangnya Maghrib dan Isyak.
(fuhhhh...ni meme nok puji...subuh pun dimasjid...MasyaAllah)

13. Walaupun tak kerap ke kuliah agama, tapi bila tengok Youtube Ustaz Azhar Idrus ngajar tu sampai terlupa nak tengok bola. Jika ada kuliah di masjid muka dialah ada di antara orang-orang kampung.(sampai ke aku pun kena dengar dalam kereta...eke2..MasyaAllah)

14. Boleh susah senang bersama. Kalau isteri nangis, dia tolong riba isteri dan tenangkan. Kalau isteri sakit, dia tolong jaga dari malam sampai pagi.(Baik dia...sampai masa aku dalam bilik nok beloh perut pun dia tunggu....)masa nok beranok...eke2

15. Jenis senyum sokmo.(bukan senyum sajer...base berahi suka...dia ni pendengar yang setia juga)

16. Tak tengok sangat awek cuns, duk tengok bini dia je walaupn bini dia tak cuns (Tak cun tak pe, boleh tutup lampu, ni ustaz azhar kata)---mmmm...aku memang dok cun...tapi aku selalu pilihan suami aku....)

Ho dok sayang lagi...mmmm...dok tahu...la, mesti sayang...kalau aku tahu orang nak burukkan dia aku la akan pergi FIRE,FIRE,FIRE
Ayah aku pesan...doh bakper kita bodo sangat nok v laki kita ke orang...kakaka
Nikmat mana yang mahu didustakan...dikala beribu-ribu orang berdoa untuk memohon jodoh...aku dah temui ketika berumur 22 tahun..ALHAMDULLILAH....opss laki aku kahwin umur 22 tahun jugak...dengan aku la tu....so sweet!

Friday, May 25, 2012

Resipi Kangkong goreng belacan makcik kemboja


Alamak....arahan potong kangkong oleh puan tersilap la...huhu...daun-daunnya makcik kemboja buang dekat tong sampah...ala labuuuu....

Tak kira sesiapa saja....pasti membuat kesilapan..boleh jadi majikan tidak memberi arahan yang jelas atau pekerja yang tidak memahami...Alhamdullilah...semalam...main masak-masak...

Tetiba nak cepat terhasil idea baru...apa tidaknya...kebiasaannya bahan-bahannya adalah bawang merah, bawang putih, belacan bakar...sekali tercampak sedikit halia...macam biasa, semua bahan ditumis, kemudia campaklah sotong, udang apa saja kita suka....paling last kangkong...tak perlu air...nanti air sotong akan keluar...tapi nak kuah lebih..boleh jer...sedikit perasa...

Rasanya not BAD...hihi..maklum ler puan yang masak...so tuan yang habiskan...mesti la sedapkan ....

Sekadar resipi pingitan... :)

Ujian datang dan pergi...

Assalamualaikum wbt

Kehadapan sahabatku wanna dan sahabat-sahabatku yang sudi singgah disini...terima kasih kerana meluangkan masa anda...sayang semuanya!

Firstly, tiada perkataan yang boleh saya ucapkan...kecuali ALHAMDULLILAH,ALHAMDULLILAH, ALHAMDULLILAH...seberapa banyak yang mungkin....

Jom kita doa dulu "Ya Allah...Janganlah kau bebankan kepada kami beban yang berat sebagaimana telah kau bebankan kepada orang sebelum kami.

Ya Allah..Janganlah kau pikulkan kepada kami apa yang tidak sanggup kami memikulnya.
Ampunilah kami dan rahmatilah kami.Engkaulah penolong kami..." Surah Al-Baqarah

Wanna,
Yatie tak mampu memohon...Ya Allah jangan la kau bagi aku ujian lagi...mana mungkin nak ukur kasih sayang Allah dengan yatie....tapi percaya la...ujian akan datang dan akan berlalu pergi..

Sabda Rasulullah S.A.W: “Apαbilα Allαh mencintαi seorαng hαmbα, mαkα Diα αkαn mengujinyα. Jikα hαmbα itu bersαbαr dαn redhα mαkα Diα αkαn memilihnyα menjαdi kekαsihNyα.” - Hαdith Riwαyαt Ibnu Mαjαh~

Dikala ni...Ujian yang datang...Yatie rasa yatie nak berhenti kerja nak jaga anak-anak sendiri....dalam masa yang sama yatie nak yatie punyai duit sendiri...apakan daya..Allah memberi medium sebagai alat , orang...supaya jangan berhenti...antaranya..kata-kata suami..my..buat sementara ini...saya cuma mampu membantu perbelanjaan anak-anak...walaupun hati seorang isteri cukupla kereta ada..rumah ada...bukan nak beli banglo...tapi perasaan dan kata-kata seorang anak...mommy, abang nak beli skateboard yang berharga rm300...boleh jadi ayahnya cuma boleh membantu soal kewangan persekolahan...atau pun ada lain-lain komitmen sehingga dia terlupa bahawa sedekah yang terbaik adalah untuk kaum kerabatnya...pesan rasullulah...dan boleh jadi yatie yang boleh memberi sedekah keatas anak-anak...apabila Allah izinkan yatie bekerja.....

Apabila ditanya...Kawan-kawan kerja, eiii...ko dengar la kata kakak ko ni...ko tak kenal lagi lelaki...bila tak kejer n ko berhenti...macam-macam cerita nanti keluar... Ayah...kita kena kerja supaya kita lebih bersedia untuk masa akan datang...apabila kita senang dan ada duit tak la menyusahkan orang....
Aku redha...boleh jadi rezeki kita dapat ni kita boleh bersedekah...dengan cara membantu orang yang susah...tak pun apabila kita beli kuih pun dikira sedekah.....

Wanna ..itu cuma ujian perasaan seorang ibu yang bekerja... Apabila ada ujian perasaan seorang isteri atau suami mengetahui suami atau isterinya diminati orang atau mempunyai skandal bukan ke menjadi punca perceraian...yang kini melebihi 50%...jauh simpang..Nauzubillah....bukan ke anak-anak menjadi mangsa....tidak pun suami meninggal secara tiba-tiba...

Apabila ada ujian kerja, contohnya mempunyai boss yang tidak memahami...jikalau staff terpaksa bercuti atas urusan keluarga dalam masa yang sama mempunyai kekangan kerja yang banyak...tidak mempunyai kawan-kawan yang memahami..apabila bertembung dengan kerja diluar pejabat, meeting dan sebagainya..tiada siapa yang ingin membantu kerjanya...Syukur..aku dikelilingi kawan-kawan kerja yang baik....Alhamdullilah...

Dan juga ujian seorang ibu apabila memiliki anak yang berpenyakit dalam masa yang sama perlu berkerja...terpaksa mencari duit untuk mencari ubat demi kesihatan tercinta....dan pelbagai cara ujian yang Allah bagi untuk kita berfikir....

Kalau yang anak dara berumur 30 tahun masih mencari cinta...itu juga ujian! seorang isteri menanti penuh harapan untuk mendapat seorang anak juga Ujian...

Tak lupa juga...ujian pekerja contract walaupun bertaraf executive, gajinya cuma RM2500....tapi kerjanya bagai tsunami...tengok saja pada keratan akhbar... Kata seorang kawan...grrr...geram aku...tengok diorang ni...kita yang dah kerja 15 tahun gaji pun baru 3k....kalau tak cukup pasti ada didikan jangan belanja lebih, cari kerja lain...actually, we cant to underestimate, cos we don't know what is happen to them...

Alhamdullilah...kawan saya tu walaupun gaji kecil, syarikatnya menanggung kos perubatan dihospital berbayar...sampaikan suaminya turut menikmati.....MasyaAllah.....Nikmat mana yang mahu didustakan,bagaimana dengan diaorang???

You are incharge what you are doing!

Berserahlah kepada Allah...bertaubatlah..mengakui kesilapan ....bermuhasabah dan bertafakur....pasti ada syurga yang ingin Allah ingin hadiahkan....

Boleh jadi apa yang buruk itu kita tak suka adalah terbaik dari Allah, boleh jadi apa yang baik itu la punca kita menghalakan matlamat kita ke Neraka

Dimana dia di Hatiku- Pahrol Md Juoi

"Rebutlah peluang lima perkara sebelum datang lima perkara yang lain, iaitu masa muda engkau sebelum datangnya hari tua, masa sihat engkau sebelum engkau dilanda sakit, masa kaya engkau sebelum engkau jatuh papa, masa lapang engkau sebelum datangnya waktu sibuk, dan masa hidup engkau sebelum datang saat kematian."

Semoga dimanfaat ....dan jangan lupa menghitung nikmat Allah .... :)

Petikan Cinta kerana Allah- Pahrol Md Juoi
Jika ingin membina dunia yang lebih aman, kembalilah ke rumah masing-masing dan sayangi keluarga kita. Insya-Allah, apabila keluarga telah aman, masyarakat akan aman. Apabila masyarakat aman, negeri dan seterusnya negara akan aman. Dan apabila negara-negara telah aman, seluruh dunia akan aman. Oleh itu, apabila dunia semakin bergolak pada saat ini, percayalah itu semua berpunca daripada pergolakan rumah tangga. Ribut dalam cawan rumah tangga boleh mencetuskan badai di seantero dunia.

Perkara yang pertama dan utama dalam hidup seorang lelaki bernama suami adalah keluarga. Tidak ada gunanya dia berjaya di peringkat yang tinggi dan dalam bidang apa sahaja… sekiranya rumah tangganya sendiri berantakan. Justeru, Allah telah awal-awal lagi mengingatkan melalui firmanNya yang bermaksud, selamatkanlah dirimu dan keluargamu daripada api neraka!

Thursday, May 24, 2012

I love you so much, lillahitaala!

Just receive a lovely note from Princess Cinderela
Seisei Mummy for you...make me laugh,
Seisei Mummy for you...teach me how to be a muslim
Seisei Muaahhh....(kiss) And No body can be my angel only you...
I ♥ U...

I love you so much, lillahitaala my Princess Cinderela

PERBUALAN BAYI DENGAN ALLAH


PERBUALAN SEORANG BAYI SEBELUM KELAHIRANNYA 

Adalah dikisahkan pada ketika seorang bayi akan dilahirkan ke dunia nyata.

* Bayi itu bertanya kepada Tuhan : “Para malaikat di sini mengatakan bahawa besok Engkau akan mengirimkan saya ke dunia, tetapi bagaimana cara saya hidup di sana? Saya begitu kecil dan lemah.”

Tuhan menjawab: “Aku telah memilih satu malaikat untukmu. Dia akan menjaga dan mengasihimu dengan sepenuh hatinya.”

* Bayi bertanya lagi: “Tetapi disini, didalam syurga ini, apa yang saya lakukan hanyalah bernyanyi, bermain dan tertawa…Inikan sudah cukup bagi saya untuk berbahagia.”

Tuhan menjawab: “Malaikat mu nanti akan bernyanyi dan tersenyum untukmu setiap hari. Dan kamu akan merasakan kehangatan cintanya dan menjadi lebih berbahagia di sana”

* Bayi bertanya lagi: “Bagaimana mungkin saya dapat memahami orang-orang bercakap dengan saya sedangkan saya tidak memahami bahasa mereka?”

Tuhan menjawab: “Malaikatmu akan berbicara kepadamu dengan bahasa yang paling indah yang pernah kamu dengar. Dan dengan penuh kesabaran dan perhatian. Dia akan mengajar kepadamu cara untuk berkata-kata.”

* Bayi bertanya lagi: “Apakah yang boleh saya lakukan ketika saya ingin berbicara kepadaMu?”

Tuhan menjawab: “Malaikatmu akan mengajarkan bagaimana cara kamu berdoa dan bermunajat kepadaKu.”

* Bayi bertanya lagi:”Saya mendengar bahawa di Bumi banyak orang jahat. Siapa yang akan melindungi saya nanti?”

Tuhan menjawab: “Malaikatmu lah yang akan melindungimu, walaupun mungkin jiwa dan raga terpaksa dikorbankannya.’

* Bayi bertanya lagi: “Tapi, saya pasti akan merasa sedih kerana tidak lagi dapat melihatMu lagi.”

Tuhan menjawab: “Malaikatmu akan menceritakan kepadamu tentang Aku dan akan mengajarkan bagaimana kamu nanti akan kembali juga kepadaKu, walaupun sesungguhnya Aku akan sentiasa disisimu.”

Pada saat itu, Syurga begitu tenang dan hening sehingga suara dari Bumi dapat jelas kedengaran.

* Dan sang bayi bertanya perlahan : “Tuhan, jika saya terpaksa pergi sekarang ini, bolehkah Kamu khabarkan kepadaku nama malaikat yang Kamu maksudkan itu?”

Tuhan menjawab: “Kamu akan memanggil malaikatmu itu sebagai “IBU”. Maka ingatlah, sentiasa kamu berkasih sayang dengannya dan menghargai setiap pengorbanan ibu mu. Berbakti, berdoa dan cintailah dia sepanjang masa. Dialah satu-satunya harta mu yang tiada galang gantinya, dunia mahupun akhirat.”

Dan untuk para ibu, ingatlah kisah ini dikala kamu hilang sabar dengan karenah anak-anak mu yang sedang membesar. Sesungguh nya Syurga itu dibawah telapak kakimu.

By: Islam Iman Ihsan

Resipi Sambal Mangga sedapppp...

Assalamualaikum wbt

Mmmm...memang sedap pun...rahsianya...TUT... A guy who knows how to cook is really handsome!
I'm so blessed with Jamisal Salleh :) ...cakap jer yatie...nikmat mana yang mahu kudustakan....cepat siapa nak mengaku lagi...Ahaks! (dok nebeng eh...)

Alhamdullilah...Saya dapat suami yang pandai memasak....abang-abang saya cakap...aku kalau dah jaga bni pantang..tak ada dah nak tolong memasak ni...beli kat kedai..Alhamdullilah...tu la suami saya....

Wanna,
Aku rasa laki aku mesti stress kalau aku kabor ia masok....itu la dia...nikmat mana yang mahu aku dustakan...

Hari ni suami aku puasa..aku tak hah...tapi dia tahu, aku dah lama tak makan sambal mangga, so malam tadi kitaorang ke chowkit....cari buah-buahan...

Tayang sekejap...before nak share resipi..yuhuuu

Bahan-bahan
1)Buah mangga
2)Cili kecil dan cili besar (hubby kata,ikut suka nak pedas letas lebih..nak kurang pedas..kurang la cilinya)
3)Belacan bakar (boleh beli di Melaka...bila pergi sana...tak pun bakar la sendiri..hik2)

Cara-caranya...mangganya dicincang, cili ditumbuk sekali dengan belacan bakar...dan yang penting time gaul ni...aku rasa ini pasti air tangan suami yang jadi sedap...tak percaya...cuba la suami-suami puan mencuba...pasti melekat baunya.... :)

Thats y i cintakan U!

Cerita Setahun Yang Takkan Habis (Episod 8)

Oppsss...episod 7 yang lalu lupa pulak nak cerita yang kitaorang ada buat lawatan....jalan-jalan atau lebih tepat Ziarah.....

Hari ni , tempat pertama singgah, rasanya adalah bukit uhud...kalau tak silap la..wani tolong betulkan....sini ramai peniaga-peniaga kulit hitam mengambil kesempatan menjual buku dan gambar2 menarik juga sejarah tempat ini sendiri....

Aku sempat gak turun, tapi turun tengok...feeling masa ni...tak begitu menikmati sebab tak berapa dengar Mutawif bercerita...lagipun mic yang disediakan kejap ok, kejap tak ok....

Jadi ada la kisah kelakar yang aku rasa...korang tak la rasakan...korang tak ada.....hik2

Aku...memula tu tak la kelakar, tetapi...bila balik bilik...mmmm...sakan la gelak...hah...ni alkisah seorang budak bujang "Bah B" yang sangat teruja  nak pergi Jabbalrahmah...JabbalRahmah ni tempat pertemuan Nabi Adam dan Hawa...jadi apabila orang bujang pergi..tak pun yang masih tak kawin lg...dorang sungguh-sungguh doa...aku doa gak...tolong doakan pada sesiapa yang kirim doa nak cepat dapat jodoh....eke2

Dekat sini, ada banyak unta-unta yang dihias...aku pun teruja nak naik...berani betul aku redah sorang-sorang...dah teruji disini....tapi anak punya pasal yang kirim "mommy, nanti amik gambar dengan unta"..nak jugak..mak kan....dok mencari-cari pic tak jumpa semua anakanda amik...

Back to "Bah B", tetiba apabila kembali naik bas dari bukit Uhud tu..."Bah B" ni menangis teresak-esak...MasyaAllah....Hanya Allah saja yang maha mengetahui apa yang tidak aku ketahui....

Pinjam picture dari Sini, terima kasih yer....and kredit to manzlie-makkah

Mmmm..Aku pulak ni la pengalaman pertama naik unta...takut pun ada...takut kena buat lari dengan orang arab...kakaka...

Tengah- naik unta ni...tetiba aku nampak kak aziah dengan mida tengah gelak sakan.....aku pun apa lagi...tersenyum kecil sambil masa tu..gedut-gedut-gedut....dah mula hilang takut...dah rasa mula stabil...tapi disudut hati...masih lagi risau dengan brother arab ni...saat tu rasa nak terjun dari unta pun ada...takutttttt....

Selepas jer turun dia datang lagi...Suspen kan...masa tu nak jer kata...ishh...berapakali nak naik ni...orang nak amik gambar jer la...nak tunjuk dekat anak....Astaqfirullahalazim....

Apapun ayat yg sesuai, TIDAK!

Kami pun kembali ke bas dan meneruskan agenda ke JabbalRahmah yang sebenar.....at the end hotel le....malam tu gossip girl la.....hik2

Wednesday, May 23, 2012

Allah mencatur rezeki kita….

Assalamualaikum wbt
Kehadapan wanna yang dikasihi, juga sahabat lain yang sudi membaca blog pincisan ini..of course de in d house…hik2..mama mieja juga…eke2..ayu bz shutdown..lambat skit dia datang….
Ramai kawan-kawan tanya..dia kerja apa…ada rumah besar…ada kereta besar…bukan apa semua tu adalah pengukur kejayaan dimata orang…tanpa kita sedari…dengan izin Allah sahaja semua ni berlaku dengan berkat doa, usaha dan tawakkal..InsyaALLAH…
Kalau kak zura (kakak aku) dan kak muhaini (kakak ipar) cakap (Gossip girl gtuuu)…untung betul mak atie…dah la ada duit sendiri…muda-muda dah ada semua ni…ayah? Dia takkan nak cakap..tapi bila dia datang rumah kita…dia tengok cara makan… mesti akan bercerita…orang tua…comparison dia mesti dia kata…yatie rumah dia memang makan ikan besar…itu jer la yang aku pernah tahu pun…padahal memang anak dia ni suka makan ikan yang tak ada tulang…eke2…sampai suami aku pun terikut-ikut.ayah mertua..aku rasa dia suka..sebab bila datang rumah aku makannya berselera …grrrr…suka,suka….
Tapi arwah mak kalau aku nak makan ayam goreng…yang isi mesti kak zura punya…part sayap mesti aku…redha…. Saya tau dia sayangkan saya!
Love is action…not word.

Kawan-kawan kita….marina la selalu cakap..murah rezeki ko ti…Alhamdullilah

Wanna,
Actually jangan kita pertikaikan pasal rezeki…rezeki datang pelbagai cara,kawin cepat…subur….cepat dapat anak.. ada rezeki dengan dapat suami baik macam suami kita…eke2…saya dapat kakak yang baik macam kak zura..saya dapat kakak ipar yang baik macam kak muhaini, anak yang mendengar kata…dan ada rezeki kita dapat bos yang baik…pembantu rumah yang baik…fuh…tak terhitung…yang penting DOA…doa even lintasan hati…berangan-berangan dan tulis..ucapan kata dari mulut kita pun doa…. kita tahu matlamat kita!

“FABIAYYI ALAA 'IRAABIKUMAA TUKADZDZIBAANN”  (yang bermaksud maka nikmat Tuhan manakah yang kamu dustakan)- Ar Rahman
Wanna,

Tiga puluh ayat dalam surat Ar Rahman memiliki kalimat ini; maka nikmat Tuhan manakah yang kamu dustakan? Berulang, Allah memberi peringatan kepada kita; maka nikmat Tuhan manakah yang kamu dustakan?

Allah seolah memberi signal kepada kita akan sifat kita yang pelupa, kufur nikmat, dan tidak mau berfikir.sibuknya kita dengan dunia…tak pernah nak bukak tafsir…belajar sampai U..mmm…I cant describe my feeling here….aku la tu…nak jugak belajar U..InsyaAllah,ada didikan yang tidak sia-sia.

Alhamdullilah wanna, selepas jer tamat dari INSTEP, yatie terus diserapkan kerja ke Petronas Penapisan Melaka…as juruteknik instrumentasi…pada 2/8/99, maklum ler dulu yatie study 100% subsidiaries..excited mesti la…dah la kerja dengan PETRONAS. Kawan-kawan kerja baik….mmm…gedikzzzsss sudah... tapi tak rasa pun gitu…sebab kita pencinta yang setia, eke2…masa tu dah ada boyfriend yang baik, berbudi pekerti..sedap mata memandang…Alhamdullilah rezeki tu…seronok lagi sebab masa start kerja unit plant yatie join tu ada shutdown…so tetiba dapat duit pun banyak…kalau tahun 99 tu gaji cecah 4k..tu,mmm…makcik kaya..and giler duit lagi.masa ni basic gaji RM729…ehe…mesti de ingat..ada la plus elaun…cukup la 1k….first time pegang duit sendiri…tak kan korang tak suka…tapi kerja tak balik umah la jawabnya, balik umah datang balik, nasib baik tak kawin lagi masa tu…baju bau minyak..kulit muka gelap, tak payah la nak pakai foudation2 ni…muka pun reject…..badan pun letak perfume pun belum tentu bau perfume…macam-macam la…tapi saya rindu saat tu…The best place I have!

Wanna,
Masa berlalu pergi…kalau dah bercinta..mesti la kita nak kahwin dengan boyfriend kita kannnn…lagi la syaitan dan maksiat berleluasa dan…saya nak kahwin!
Bila dah kahwin..lagi la suaminya pulak di Kuantan..masa tu suamiku pun kerja as Juruteknik Instrumentasi di BASF, kan we oll classmate yang selalu kena gossip…mmm..stress pulak..dah la kawin sebulan terus mengandung…Saya nak transfer ke Kuantan!
…lagi la tgok sweet couple kat PPMSB ni..nak g canteen pegang tangan…ala yang tak couple pun asyik dating jer….Ha, ni housemate umahku…eke2..best friend aku jugak…along namanya..nanti aku kenalkan kat kau eh…

Ya Allah…aku dapat tukar… nikmat Tuhan manakah yang kamu dustakan…..Allah maha mendengar walaupun masa ni aku tak pernah bangun malam..untuk doa..Allah bagi..Tetiba feeling ..maklum le mak semalam puasa separuh hari…hu,hu…sensitip skit…

Sayang sangat dengan kawan-kawan kerja PPMSB, dengan boss pun sayang ok..walaupun dorang selalu kutuk! Dan engineer saya pun best…haish boleh jatuh  cinta, so sweet…kalau ada makan-makan naik keretanya, pasti dia bukakkan pintu… …tak boleh digambarkan..kalau susah, sakit, pelbagai kala..dorang datang tolong, saya accident dengan boyfriend pun dia datang lagi tanya…Allah saja yang membalasnya…diberi kerahmatan dan keberkatan hidup mereka semua…

Kalau boleh nak jer listkan nama dorang kat sini…saya belajar kehidupan dengan diaorang, Terima Kasih!
Saya juga bersyukur and my hubby pun sanggup berdiri bagi saya duduk dalam LRT, nak melintas jalan pun pegang tangan…sempat lagi tu..hahaha..nak cakap rezeki, jangan lupa…

Wanna,
Lama yatie tinggal dikuantan..almost 8 years…dah terbeli 2 biji rumah…ishhh duniawi betul..semua ni dengan kerja sebagai juruteknik PETRONAS…dari rumah teres..dah beli rumah Semi D cluster….I guess nilaian asset I have masa ni 500k…pada umur 28..ala kita makan gaji kan,banyak tu ..nikmat mana yang mahu didustakan…tapi masih lagi ada cita-cita nak beli rumah 1 juta..manusia tak pernah puas apa yang dia ada…aku la tu….

Bekerja di Gebeng pada zaman construction I feel lagi best..compare dengan rakan-rakan staff sendiri…tapi yatie suka jugak sebab yatie juga belajar banyak sangat ilmu kehidupan disini, lagi banyak dari tempat kerja pertama…ujian yatie sendiri…antara mengandung masih lagi kena masuk site…..tapi lagi best bila kerja kat PPM, pregnant tak perlu masuk site…dah la aku spesis bila pregnant macam-macam ragam…Ada didikan tu…masa ni redha…aku selalu fikir, nak dapat anak yang hebat ujian mengandung pasti hebat…
Masa berlalu..kalau kau asyik MC…masa mengandung pun orang akan igt…kau memang tak boleh perform…so yatie penat sangat nak layan karenah orang yang tak nak tolong kita ni….siap cakap dgn suami saya tak nak kerja..dah la complicated dgn orang jaga anaknya…fuh…bertukar-tukar..anak gigit anak orang la…Ya Allah…ujian yang kecil bagi seorang ibu…stress lagi…haha…pernah tau ayah aku mai jaga anak aku…baik sungguh… nikmat mana yang mahu aku dustakan…kalau kisah ni aku selalu ulang…by, tak per la biar saya jaga anak…awak kerja saya doakan awak Berjaya…

That’s y bila dah dapat couple…siap doa..Ya Allah jarakkanlah anakku…aku nak belajar..nak tamatkan dulu degree…Allah maha mendengar..after 8 tahun, Aku dapat Adam…kami rasa makin bahagia..itulah pengikat kasih sayang …mmm.. nikmat mana yang mahu aku dustakan…
Aku tukar kerjaya…masa tu not in position sebab ada elaun teknikal lagi..aku bertugas sebagai scheduler., masa scheduler ni la dapat interview turkmenistan.ok la..aku suka sebab tak perlu ke plant sangat, dan berpanas lagi…lagi la aku belajar in Bachelor of Information Technology with Honour..thats Y kacang tu blog ni…hik2…tak payah joe nak belanja aku..ikhlas buat tau….

At the end..position tu kena executive..aku non executive..orang luar selalu jer cakap aku executive..terima kasih doa tu..dari kerja kat plant lagi nampak jer perempuan masuk site..engineer terus…eh..kita technician jer tau…sama dengan suami kita..Alhamdullilah… nikmat mana yang mahu aku dustakan…

Wanna,
5 tahun berlalu dikuantan..suami mengambil skim VSS di Basf, tak sampai beberapa bulan dia bekerja di VCM, disebabkan jarak jauh kertih dan kuantan suami mengambil keputusan berhenti kerja..dia bekerja di Johor masa tu sime darby contract worker, masa tu aku tengok dia sangat tak suka dengan kerjanya..Ala cam aku kata ngn kau..sekejap jer masa berlalu..ketika tu aku masih lagi bekerja sebagai juruteknik lagi..sekarang joe kerja kat johor kan…

Aku pulak banyak menghadiri kursus multitask Di Instep..utk upgrade as multitasking technician…masa tu memang terasa nak muntah la..banyak sangat training selama 6 bulan..lagi stress dengan jaga anak..aku kena travel ke Terengganu..tapi aku masih lagi kena facing semua tu….

Masa jadi scheduler tu pun kena attend lagi…Alhamdullilah Allah maha mendengar..Aku masa ni ditukarkan ke Maintenance clerk atas alasan not fit…walaupun tak suka 2 tahun jugak la kerja sini…masa ni aku dapat kawan rapat baru, Eli dan eja of course along juga setia lagi dengan aku…mmm..apa lagi gossip girl la..haha…banyak kenangan dengan dorang.. yang paling best…aku ingat masa aku nak tukar ke KL..dorang adakan farewell waktu sahur kat Mc D…its not about farewell..tp dorang ingat aku…ialah 8 tahun dok sana..kalau kau kerja bawahan…presentation la banyak mana pun orang tak nampak….tapi aku bahagia..sebab aku boleh balik awal….eke2

Bila datang Kl, aku yang pilih sebab masa ni suami dah dapat kerja baru pulak, kesian dah 3 tahun dia berulang KL-kuantan-KL … …Alhamdullilah, dengan izin Allah,yatie yang tolong applykan…temankan dia pergi interview…dan semalam aku tanya lagi ,dia pun cakap dia suka….Aku rasa dia sangat suka…Aku suka jugak sebab naik gred bila datang sini, as supervisor…kalau dalam petronas ni nak naik gred..pelbagai macam kena pergi exam…pergi interview…mmm..i guess ramai tak suka…itu la jalan nak senang mesti la ada halangan..yang best untuk session interview…tu aku best candidate!

Masa ni ramai suh apply jadi executive..tapi hati tak kuat lagi..lagi la kita bukan orang hebat pun….suami lagi la suh apply…mmmm

Bermula kerjaya baru..lagi la bidang Human Resource Management di Petronas Carigali..memang lain dari bidang aku..bekerja dalam jabatan Performance Management system..fuhhh..memang challenge..aku tak la stress…boss aku…ler..tapi dia baik..sometime, kitaorang pukul 10 malam, pukul 12 malam..still lagi kat opis…siap dia tapau makan!

Dan bila kita suka biasanya ianya sementara..aku dapat boss baru…ni aku la rasa challenge…aku punya mental pun dah bad setting lagi la dengar kisah dia pelbagai..tapi saya percaya dia seorang yang baik…
Aku dah mula rasa nak tukar section..sebab deparment aku ni..section yang sensasi..lagi-lagi masa tempoh aku kerja kat sini 30% Petronas di advise berhenti..AllahuAkbar…
Apapun …Aku percaya rezeki dorang lagi hebat…

Baru Doa..dah dapat tukar…..Now aku kat dayabumi as datamanagement supervisor di Petronas HRSSC..nikmat mana yang mahu aku dustakan….

Wanna..Yatie sangat bersyukur..dapat tukar sini, dan tak sangka rupanya yatie dah kerja 13 tahun dengan PETRONAS, ….Yatie dapat kawan-kawan baik…yatie dapat boss baik…semua yang baik la kat sini….sampai yatie rasa tak sanggup tak nak datang kerja…kau tahu adik kau pun kerja sini..apa la kau ni wanna…hahaha…..semalam dia cakap dia makan nasi Ayam!

Dan suami atas nama kerjaya sebagai jurutera control, tiada degree pun, senior executive level sudah…… …MasyaAllah..kita bukan tuhan untuk mencatur rezeki manusia…Allah yang tentukan…kita usaha, doa dan tawakkal….InsyaAllah

Dear Marina..teruskan berdoa…Along juga…sesiapa sahaja…berangan pun tak per…..setiap apa yang keluar dari mulut kita ni doa.

Wanna,
Yatie selalu doa untuk suami yatie…anak yatie..kadang-kadang yatie rasa lupa nak doa untuk yatie sendiri…sebab yatie sayang dorang…sebagai isteri dan ibu cukup la nak tengok kejayaan orang yang kita sayang…..

Nanti jangan lupa baca doa ni jugak yer….
DOA AGAR TERHINDAR DARI SYIRIK
 
 
اَللَّهُمَّ إِنِّيْ أَعُوْذُ بِكَ أَنْ أُشْرِكَ بِكَ وَأَنَا أَعْلَمُ، وَأَسْتَغْفِرُكَ لِمَا
لاَ أَعْلَمُ.
“Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepadaMu, agar tidak menyekutukan kepadaMu, sedang aku mengetahuinya dan minta ampun terhadap apa yang tidak aku ketahui.” (HR. Ahmad dan imam yang lain 4/403, lihat Shahihul Jami’ 3/233, dan Shahihut Targhrib wat Tarhib oleh Al-Albani 1/19.)

Nota kaki : Tahniah de, dari supervisor dah jadi CEO!

Tuesday, May 22, 2012

26 Jamadilakhir...Alhamdullilah

Deareast my lovely wanna,

This is apparently a big deal, or so says everyone around me, and I am feeling a lot of pressure to celebrate it...hamboi-hamboi cakap org putih pulak eh.....

Hari ni ada kezutan...pagi ni I got interview...semoga dipermudahkan...Ini la penentu masa untuk jadi jutawan Akhirat....dan antara doa dimekah...mmmm...rasa nak nangis..memang nangis pun....tak per kita lepaskan...first time aku rasa suami aku bagi kelepasan, semestinya dia restu...dulu...masa pergi interview utk job di turkmenistan...lakiku dah termenung letak tangan kat atas dahi....tapi lintasan hati...saya pun sayang...nak tinggal semua..masa tu giler rete lagi...mmm...duniawi betul...

Alhamdullilahh wanna...Alhamdullilah...semalam masa yatie receive sms wanna...yatie rasa..Allah takkan tipu kita..manusia saja yang suka tipu kita....

Yang kelakar wanna..smlm terasa sedih sebab aku nak pergi europe dengan kawan-kawan on october...macam pengalaman kita nak g bandung...sama jer keputusan...rasa down....macam budak-budak...buruk benor...menangisnya....tapi aku switch doaku..Ya Allah, kurniakanlah kasih sayangmu kepada suami, berikanlah dia rezeki yang melimpah ruah supaya satu hari nanti dia sendiri yang akan mengajak saya dan anak-anak....rasa nak tersenyum pun ada....padahal baru jer suami ajak p bali...

Wanna, keputusan untuk hari ni banyak memberi ruang kepada anak-anak. Alhamdullilah Allah memberi kasih sayang ketabahan seorang ibu kepada anak-anak...

Satu hari dulu, yatie pernah diduga, ketika yatie ingin membuat keputusan selepas SPM, memilih Institut Teknologi Petroleum Petronas Atau Universiti...teringat kata-kata seorang ayah...ko tengok sepupu engko tu...dorang semua bukannya mak ayah ada duit...dorang berusaha nak masuk U, masa tu yatie rasa sangat down...manakan tidak...arwah mak terlantar sakit...semasa menunggu SPM saya la satu-satunya anak yang belum ada tanggungjawab...so masa tu yatie banyak membantu menjaga arwah mak...mandikan dia...cuci muntah dia...temankan dia buang air besar....bagaikan menjaga seorang bayi...

Dan semasa yatie di Instep, waktu cuti semester, di umur 56 tahun pada tarikh 19/9/1998...mak dijemput Allah....mak menghabiskan nafasnya ditangan yatie....

Masa terus berlalu ....ujian pasti datang...Alhamdullilah..Rezeki yang Allah bagi tidak dapat dihitung...

Wanna...ayah cakap yatie memang seorang anak yang tabah, kalau dia nakkan sesuatu dia sanggup berkorban...iyer...suatu hari selepas mendapat anak ke 2, dalam pantang lagi...cakap dengan suami...by saya nak sambung belajar...I want something...demi anak2...sebab ayah selalu cakap..anak mesti bangga kalau mak ayah berjaya...tapi yatie tak pernah terfikir...cuma ianya secara tak sedar...masa mak wanna datang jemput wanna dengan kereta...ayah jemput dengan motor...saya nak ayah kaya!

Alhamdullilah...4 tahun lepas yatie graduate sambil ditemani suami...actually teringin nak sambung master, sampaikan kawan dah ajak...tapi...dalam masa yang sama...saya nak jaga anak...now just berdoa..Ya Allah, lembutkanlah hati suami supaya ingin menyambung pelajaran...at least kat luar negara...dapat la kita buat part-time juga....yatie doakan wanna berjaya dunia dan akhirat...

Saya tahu, situasi yang saya hadapi sekarang sama...saya terpaksa berkorban kerjaya demi anak-anak...
yatie perlukan duit sendiri untuk kerja-kerja amal...yatie perlu duit untuk bantu suami yatie....yatie nak kaya!
dan doa anak-anak utk yatie masa ke mekah...mommy doakan kita kaya yer....MasyaAllah...sama dengan aku masa kecik....

Hidup perlu diteruskan...setiap orang pasti melalui apa yang kita rasa...arwah mak cakap...aku ni makan garam dulu darimu...boleh pulak aku cakap...mak ni apa la makan garam....dah le masin...boleh darah tinggi... aku pasti..aku membuat mak tersenyum...

Masam, manis, pahit, tawar...terlalu muda nak lalui...itu la ujian...bagaimana rasullulah kita...?hidup berdikari dari seorang kanak-kanak....orang yang hebat pasti hebat ujiannya...Subhanallah

Alhamdullilah, pada umur 33 tahun ni juga yatie diberi anugerah 3 orang nak-anak yang sihat dan comel....tak terhitung nikmatnya...manakan tidak anak sulung lelaki yatie bersama-sama berjemaah ke masjid bersama ayahnya...Allahuakbar...

Tiada hadiah yang paling mahal pernah yatie dapat dari suami...kami bangun 1/3 malam dan sama-sama menunaikan solat malam...kemudian bersahur bersama dan mendengar lagu ini......



"So meaningful....Thanks for my lovely Jamisal Salleh, Amirul Danish , Princess Cinderela ,Adam darwisy...
"Ya Allah, Yang Maha besar, berikanlah kasih sayang kami seperti hamba-hambamu soleh, jauhilah kami dari api neraka, berikanlah kami syurga tanpa dihisab, permudahkanlahh kehidupan kaum muslimin dan musliman, Amin

Sunday, May 20, 2012

Kisah Sahabat Rasullulah SAW

Assalamualaikum wbt, untuk peminat mak atie, anis sayang, nurfatihah yang comel dan adik ayu yang baik hati...mmm...tak lupa anak mommy ala-ala adik suriyani yang muslimah...

Alkisah, suatu hari yang telah berlalu (wanna...tak ada gaya!), ayah su kata...biar la apa orang nak kata...disaat kita nak berubah...apa cerita ler dengan orang yang negatif ni...kalau dia tak nak berubah...tak payah la dia nak ajak orang sekali....sebab orang lain matlamat dia nak syurga....dan manakan tidak...tengok saja kisah-kisah sahabat rasullulah....diaorang antara yang dijanjikan syurga...confirm...tak percaya. Ini janji Allah...mmm...bagaimana kita dijemput ke Mekah, cuma tak ada invitation card kan....

Baiklah, kali ni mak atie nak persembahkan kisah-kisah sahabat rasul...
Dalam suatu peristiwa, sahabat-sahabat Muhammad bin Abdullah pernah melihat Umar menangis dan kemudian tertawa tanpa sebab yang jelas.Akhirnya ada yang berani bertanya, "Wahai pemimpin orang islam.Kenapa kamu menangis kemudian tersenyum tanpa sebab yang dapat kami fahami,"

Maka Umar al Khattab pun bercerita. ”Dahulu sebelum aku mengenal Islam, aku membuat patung berhala dari manisan. Lalu aku pun menyembah patung itu.”

“Selesai menyembah berhala itu aku berasa lapar lalu pergi ke dapur, tak kudapatkan walau sedikitpun makanan lalu aku kembali ke tempat penyembahanku. Ketika itu Tak ada makanan selain tuhan sembahanku itu, akhirnya dengan rasa sesal aku pun memakan tuhan yang kusembah sebelumnya. Aku memakan berhala tersebut mulai dari kepalanya, kemudian tangannya, badannya hingga habis tak tersisa lagi.”
Apabila keluar dari mekah biasanya kami membawa batu dari Mekah untuk dijadikan sembahan, tetapi hari itu aku terlupa membawa batu, tetapi aku ada membawa kurma, jadi aku membuat berhala daripada kurma dan aku sembah kurma itu.Apabila makanan aku habis, mulalah aku makan tuhan aku itu sedikit demi sedikit.Apabila aku teringat kisah ini aku ketawa sendirian....

Mendengar cerita Umar al Khattab itu Rasulullah tertawa hingga kelihatan gigi gerahamnya, Beliau pun bertanya,

”Dimana akalmu waktu Itu?”

Umar al Khattab menjawab, “Akalku memang pintar namun sembahan itu yang menyesatkan daku.”

Lalu Rasulullah SAW bertanya kepada Umar al Khattab. "Ceritakan kepadaku perkara yang boleh membuat aku menangis?"

Umar al Khattab pun bercerita. ”Dahulu aku dan orang-orang quraisy sangat membenci anak perempuan.Ketika aku mendapat perkhabaran anak perempuan, daripada saat kelahirannya lagi kebenciannya sudah bermula.Aku pendam rasa benci itu, aku sabar sampailah umurnya 6 tahun, Aku sudah tidak tahan lagi, aku membawanya ke padang pasir dan aku gali lubang.Dia menyangka aku membawanya berkelah dan bermain-main, dia turut sama membantuku menggali lubang.Apabila lubang siap, aku menolak dia ke dalam lubang dan aku mula menimbusnya dengan pasir.

“Dia tidak mengetahui sesungguhnya lubang yang aku gali adalah untuk menguburnya hidup-hidup, untuk persembahan berhala. Selesai menggali lubang, aku melempar anak perempuanku kedalam lubang. Dia menangis kuat sambil menatap wajahku. Masih terngiang wajah anakku yang masih tidak mengerti apa yang dilakukan ayahnya sendiri dari bawah lubang."
Sebelum itu, anakku yang masih belum tahu niatku, masih ingat aku bermain-main, dia tolong mengibaskan pasir-pasir daripada janggut dan pakaianku, tetapi aku menimbusnya hidup-hidup tanpa belas kasihan.

Mendengar cerita itu maka menitik air mata Rasulullah SAW…

(petikan dari Kisah-Kisah Islam Syeikh Mustafa Shadiq Rafi, Syeikh Ali al Thonthowi dan Syeikh Muhibuddin Al Khotib)
Kisah di atas adalah cerita Umar Al-Khattab sebelum zaman keislamannya. Selepas memeluk Islam, beliau menjadi salah seorang sahabat Rasulullah yang dimuliakan Allah kerana perjuangannya menegakkan Islam. Beliau adalah salah seorang sahabat yang dijamin masuk syurga. Kisah lanjut tentang Umar Al-Khattab ini boleh didapati dalam Novel Sejarah Islam oleh pak Latib. dan di sunting dari Biografi Muhammad Bin Abdullah.-Tulisan Zulkifli Mohd Yusoff dan Noor Naemah Abd  Rahman.

Dearest anak-anak yang tersayang...ayu , anis, fatehah dan of course la ameera the cutest...Marilah kita bersyukur diatas nikmat ini...cerita ini sangat berkesan dihati mak atie and mommy....

seperti biasa..tidak ketinggalan
Wanna..panjang lagi kisah kita...mmmm...kita hang out lagi tau...cerita ni umar Al-Khatab ni...hubby aku yang suruh cari...dan dia memang seorang peminat Umar Al-Khatab...dia la sungguh-sunguh cerita...dari dia zaman kanak-kanak lagi dah baca..kebetulan pulak ada dalam biografi Rasullullah SAW...boleh jadi suami kita adalah pemuda syurga yang kita idamkan...MasyaAllah!

“Seseorang itu mulia bukan sebab dia tu mulia, tapi sebab Allah tutup aib dia dari mata orang lain, jadi jangan rasa kita hebat sebab kita mulia, tapi ketahuilah Allah telah buat org pandang kita baik sebab Dia tutup aib kita--nescaya kalau dibuka aib setiap manusia, pasti manusia ni tiada yang mulia melainkan Nabi dan RasulNya.." 

Thursday, May 17, 2012

Cerita setahun yang takkan habis...(episod 7)

Assalamualaikum wbt

Alhamdullilah, Alhamdullilah, Alhamdullilah..

Apa Khabar semua?semoga baik-baik yer... Pesan kat diri sendiri kalau tak baik...fikiran mesti tak baik...badan mesti la tak sihat....mine...Alhamdullilah... diberi nikmat ujian sementara...hehe..boleh control makan sikit....ha...takut-takut....baru skit dah terasa kan....Itu la lumrah hidup :), sama juga iman kita naik turun....kena selalu doa...InsyaAllah

“Tidak ada yang dapat mengubah takdir selain doa, dan tidak ada yang dapat memanjangkan umur melainkan memperbanyakkan amal kebajikan.” (Hadis riwayat Tirmizi)

Menurut Ibnu Abbas, Rasulullah SAW bersabda:
“Wahai Sa’ad, makanlah makanan yang baik (lagi halal) tentu engkau menjadi orang yang makbul doanya. Sesungguhnya seorang yang pernah memasukkan sesuap makanan yang haram ke dalam perutnya, maka tidak akan dikabulkan doanya selama 40 hari. Sesiapa saja yang dagingnya tumbuh dari makanan yang haram maka nerakalah layak untuknya.” (Hadis riwayat Thabrani)

“Tiga golongan yang tidak pernah ditolak doa mereka iaitu pertama, doa orang berpuasa; kedua, doa pemerintah adil; dan ketiga, doa orang dizalimi, di mana doa mereka terbuka luas dan Allah memberi jaminan doa mereka pasti dipenuhi.” (Hadis riwayat Tirmizi)

MasyaAllah...

Ni masih lagi kisah malam ke 6... Alhamdullilah...Malam ni kami diberikan kesihatan untuk melawat dan mendaki gua hiraq

Sejuk..dingin....tapi mak naik sampai RnR tingkat 3...mak sakit lutut....haha..tua dah rupanya mak...anak muda wani dan mida..bagaikan mendapat kuasa kekuda pulak...eke2...dan father semestinya dapat kuasa superpower...mmm...pasti ada kisah tersendiri...kak aziah jangan ketawa...nanti kena jual...kakaka

InsyaAllah akan datang lagi...ada jodoh kita cover balik kak Aziah?ada berani?? korang jangan main2 sportgirl dah retired tuuuu...saja jer pencen awal2 time mendaki ni, maklum ler niat nak solat subuh berjemaah...sama ngn mak dah tua...ehh2 no no...ada hikmat...disebaliknya....wanna i pinjam sekejap ayat u tau...

Masa ni tak dapat imagine bagaimana khadijah yang  dah tua...menghantar makanan dan mendaki gua hiraq ni.kepada suaminya yang menyayanginya..Subnallah..Alhamdullilahh Allah cuma memberi ujian pada orang-orang yang mampu...dan diri ini sangat bersyukur dengan ujian yang diberi .......................
Alhamdullilahh...opsss...jangan lupa sujud syukur...pesan kat diri sendiri...hik2


Wanna, masa ni rasa malu sangat dengan isteri rasullullah...bayangkan sayangnya dia dengan suami dari kota mekah berjalan kaki, orang teranu kata koman spanar la..dok leh manjat gua hiraq....tetiba rasa syahdu part ni....thats y..bila balik umrah lagi rasa sayang.......senyum2 malu...mmm...mahu ok!


Kita bagi hadiah kat suami berkira, tak pun satu dunia nak cerita ngn orang...kakaka..padahal suami tu macam-macam berkorban jiwa dan raga....tp percayalah tiada hadiah yang termahal iaitu doa kasih sayang...AllahuAkbar


Ok, melalut pulak,sampai kat bilik kul 2 pagi...semua kong...and collapse...akhirnya semua solat subuh kat bilik...pagi ni saya diberi kekuatan untuk melakukan tawaf sunat...

Ya Allah nikmat sangat...masa ni pergi dengan wani...windu la ngn wani...masa tawaf ni orang tak ramai..so seronok sangat semuanya dipermudah...nak ke hijr Ismail dapat...nak ke makam ibrahim dapat...nak ke multazam...semua dapat dan dipermudah....

Tapi aku macam biasa la...sikap gelojoh tu tak boleh buang.....nak cepat ajer...dalam senyap-senyap...tengah tawaf ke 5...rasa nak g sentuh kaabah...Ya Allah geram....nak berlari rasanya, apa taknya 2 langkah dari bahu kiri...Subhanallah...nasib la wani..tarik...kak t jangannnn kita dalam tawaf ni....Ya Allah...sayangnya wani ngan akaksss... Begitu la..jika Allah kasih seseorang, pasti ada medium diantara kita, begitu juga...kasih sayang suami apabila menyayangi isteri...dia sanggup balik sekarang juga...sebab nak bawak isteri ke hospital....Alhamdullilah...nikmat mana yang mahu kita dustakan....Subhanallah....

Firman Allah yang bermaksud:
“Sesiapa yang mengerjakan amal salih maka faedahnya akan terpulang kepada dirinya sendiri, dan sesiapa yang berbuat kejahatan maka bahayanya akan menimpa dirinya sendiri; dan Tuhanmu tidak sekali-kali berlaku zalim kepada hamba-Nya.” (Surah Fussilat, ayat 46)

Maksudnya :”Kekasihku Rasullullah Sallallahu ‘alaihi Wasallam telah berwasiat kepadaku tiga perkara, aku tidak meninggalkannya, iaitu ; supaya aku tidak tidur melainkan setelah mengerjakan witir, dan supaya aku tidak meninggalkan dua rakaat sembahyang Dhuha kerana ia adalah sunat awwabin, dan berpuasa tiga hari daripada tiap-tiap bulan” - Hadis riwayat Al-Bukhari dan Muslim

Dalam satu riwayat yang lain Rasulullah SAW bersabda yang maksudnya :
“Barangsiapa yang menjaga sembahyang Dhuhanya nescaya diampuni Allah baginya akan segala dosanya walaupun seperti buih dilautan.” – Riwayat Ibnu Majah dan At-Tirmidzi

Tak habis lagi kisah aku dengan wani...ketika kami tawaf...tetiba ada hamba Allah memberi sedekahnya kepada kami...hati terus terlintas...Ya Allah doaku didengari...


Dalam kami berpegangan tangan...aku panggil wani dan tunjuk sedekah tu...dang2 wani...akak kena keluar ni..dah batal air sembahyang akak...aku cuma senyap...sambil memandang diatas...mana la datang burung ni...tak nampak la pulak...aku yakin pasti ada jawapan yang aku pinta...InsyaAllah..tetiba...wani, telekong wani...alamak ..kita kena keluar tawaf ni.....kami berlalu pergi dan kembali tawaf selepas zohor pulak...(dalam hati ada taman..tersenyum sendiri)


Actually, hamba Allah tu burung yang berak...eke2...apa korang rasa agaknya masa ni?
Aku...mmm...biasa la aku mesti la pk positif...mana taknya...dulu, aku punya GM aziz, masa kat CUFG...pernah story...lama dia kawin..tak dapat anak..sekali masa dia attach kat oversea..burung berak atas dahi...dia story la kat mat salleh ...mat salleh ni, cakap..dang2 u r lucky man, u r lucky...and i mesti la pk...i'm lucky girl...di sebalik kisah GM aku tu...akhirnya dia dianugerahkan anak....Alhamdullilah...


Engkaulah yang maha mengetahui apa yang aku tidak ketahui...mmmm...rasa nak nangis pulak...Syukur...


Guys, doakan kesihatan saya yer...mgu ni dah 2 kali amik MC...asyik terasa nak pitam...pening pun yer...mana taknya makan sedap.....Hanya Allah saja yang membalas kebaikan  anda.....
 
http://www.blogger.com/html?blogID=2027570807175056515






/9c71b47e.gia>