"Apabila Allah izinkan berlaku, pasti ada didikan yang Allah hendak sampaikan.Maha suci Allah daripada membuat sesuatu dengan sia-sia"

Tuesday, December 6, 2011

Lega sudahhh....

Jika kita bersangka baik, insya-ALLAH kebaikanlah yang akan diberiNYA kepada kita.oleh itu sentiasala bersangka baik dengan ALLAH, diri sendiri Dan dgn org lain

Fuhhh...Fhenat otak mak nak uruskan urusan dengan tuan rumah....hopefully, everything is fine :)

Nak cari rumah sewa...lain la pulak...siapa boleh tolong sekitar KL

Monday, December 5, 2011

kasih sayang mak...

kredit to darling nini for doa

Adam tak berapa sihat 2,3 hari ni....i realize...ni la mak kita rasa....kita pun rasa...tengok adam batuk berkahak.....fuhhhh...every 2 week adam deman..dengan izin allah gak adam deman, walaupun bila duduk ngn orang lain, orang lain jaga baby lain jugak, ada budak yang selalu deman...mmmm.. selama 3 bulan ni...bawak adam p klinik jer, baik la sekejap...tanpa berprasangka...Allah ingin mendidik kita dan memberi sesuatu yang lebih baik.....hari ni kena hantar adam p hospital jugak....kesian dia...masa dia tdo dengar jer kahak tu....

Tau jer la bebudak memang sensitif, kalau tak jaga nanti melarat lagi susah...mak...eh...ayah kompen ler kerja...kalau dia ada dia jaga....insyaallah....

Alhamdullilah, petronas give me a flexible...kalau ikut tahun macam2 cuti dah amik...tapi first time amik cuti anak sakit....sepanjang kerja kat KL ni....

Bila baca doa ibubapa...teringat ngn mak n ayah i..........naluri mereka sememangnya mengasihani seorang anak....nak tengok anak sihat, nak tengok anak bahagia....nak tengok anak pandai...tak nak dengar yang tak elok.....dah jadi fitrah...

Ya Allah, kurniakanlah kesihatan yang baik untuk anak2ku, suamiku dan diriku, Amin

Nikmat dan rezeki yang tidak terhitung darimu...

Sunday, December 4, 2011

Kisah Kucing liar

Tertarik entry cha pasal kucing....actually,mine jugak peminat kucing...memandangkan ayah kita tak suka kucing...dia pernah buang lagi kucing takut anaknya elergik...

so suatu hari...anak cakap my nak bela kucing...boleh tapi takkan la nak amik kucing dari ganu nun sana....abang aku satu family semua suka kucing sampai ayah tak nak p umahnya sebab kucing la....andai la ayah tahu pasal seekor kucing ...indahnya hidup kita.....

Korang layan kucing2 liar yang tak berapa ekor ni eh....secara bergambar...Tetiba suatu hari...hati macam geram....eh2 kucing ni suka sangat la melepas depan rumah...so bila hari cuti kerjanya...cuci TUT....

Dalam pada tu macam biasa la mak suka berfikir...terus dapat ilham...agak2 kucing ni sabotaj aku kut..sebab dia kata tuan rumah ni selalu makan sedap...kedekut betul...setakat nak beli makan kucing satu guni tu x sampai pun 70 hengget....

dang2 bila ajer bagi makan kucing....eh dah tak ada dah mai berak.....so sejak dari tu la...aku teruskan sedekah pada kucing....
bila google pasal kucing...kucing ni tandanya murah rezeki, rasullullah paling suka haiwan peliharaan kucing....so kalau rumah orang tu ada beratus kucing????berapa ratus rezeki dia ada???dan andai kata rezeki masih tak nampak...di akhirat nanti bila kita meniti titian siratulmustaqim...kalau kita jatuh...kucing tu akan sambut kita.....ish2 seronok kan.....

mmmm...orang cina pun tau kucing bawak rezeki...
korang pernah tengok ni

hik2...kan2....so cepat kita sayang kucing :)

Dalam pemberian rezeki Allah libatkan matahari,hujan,air,haiwan,tumbuhan dan semestinya manusia,misalnya, ada campur tangan makhluk lain yan menyampaikan rezeki daripada Allah itu kepada kita jadi jangan sesekali menyekat rezeki org lain yg melalui saluran kita, ianya sama menyekat rezeki Allah kepada orang lain.Ingat, kekadang kita hanya menjadi saluran..rezeki yg datang bukan utk kita ttp kita diuji utk memberikannya kpd org lain.Subhanallah!

Syurga Itu benar....

i kena taip...bila idea datang....tak pun kena tulis...sementara adam tidur....mesti jadi pencuri masa untuk membaca....and bila membaca ada fikiran berligar....

Teringat kawan-kawan suami....actually bukan la kawan suami directly...PA office suami...isteri kawan suami...

2,3 hari ni...i have urgent matters to discuss wt hubby about my house yang i rental tu....tapi hubby may be sibuk..tak sempat nak call...i kalau tau dia g offshore mmg dah malas nak call kalau tak ada apa2..so dia pulak tak call...dan sememangnya saya takkan amik tahu...dia g pelantar mana...terukkan...hu,hu

so i keep message n call to kawan hubby...secara bersangka baik...may be dorang pun bz...message pun no reply eventho susah sangat ke nak say, tak tahu pun ok....

Please notice, selama saya warded, anak warded tak pernah pun nak suh suami balik...cuma bagitahu jer.....suami saya juga sumber rezeki untuk anak2 n saya....

Ya Allah, kurniakanlah cahaya hidupku kesabaran untuk mengharungi segala ketabahan....

Teringat kawan suami yang dia story she got d problem dgn hamba Allah...actually we oll ni dah dengar ceritanya daripada suami..dan siapa hamba Allah itu.....

kalau la kawan suami kita tu baca...percaya la...jika kita baik dengan semua orang, insyaallah semua akan baik...dan jangan kita buat baik ada sebab...dan sebagai Hamba Allah kita kena yakin jika kita baik dengan Allah , Allah akan baik dgn kita ... dan buatlah kerana Allah dan yang lain semestinya akan ikut baik .... menjadi fitrah manusia sukakan kebaikan .

setiap manusia unik , mereka diberi kebijaksanaan yang berlainan .

Apabila manusia ragu dengan Allah dan hari akhirat , dorongannya untuk melakukan kebaikan kepada manusia lain akan menjadi lemah . Dia hanya didorong untuk mencapai kepentingan duniawi atau peribadi sahaja untuk melakukan sesuatu perkara atau meninggalkannya . Motifnya hanya keuntungan dan kesenangan diri sendiri .

Oleh sebab itulah iman dan persaudaraan saling berkait rapat . Iman dan persaudaraan kerap digandingkan dalam al-Quran dan hadis . Firman Allah s.w.t yang bermaksud ''Sesungguhnya orang Mukmin itu bersaudara''. (Surah al-Hujurat 49:10)

Rasulullah s.a.w pula bersabda , maksudnya ''Tidak beriman seseorang kamu sehingga dia mencintai untuk saudaranya sepertimana dia mencintai untuk dirinya sendiri (daripada kebaikan).'' (riwayat al-Bukhari)

Saturday, December 3, 2011

Saya suka Cikgu

Eventho, i x jadi cikgu, tapi boleh jugak i jadi cikgu kehidupan untuk anak-anak i,....pernah tau...nak resign kerja sekarang nak g apply jadi cikgu...hik2

Arwah makcik i cikgu, kakak i cikgu, kawan-kawan i pun ramai cikgu tau.....

One day, tak suka sangat dengan cikgu...cikgu suka marah kita.maklum ler...nakal sungguh budak yang tengah taip ni.....and bila ajer anak i kata..mommy kerja la cikgu.....tersentuh i....

Dulu-dulu jugak, kalau tau memember jadi cikgu...mmmm...dah tau dah, she has no choice...just assuming....jangan kutuk la....

Actually, ni semua i baca u oll punya status....tak elok tau....

So sesiapa dah jadi cikgu tu bersyukur , i pun nak jadi cikgu...sebab Antara 3 perkara yang boleh masuk syurga...menjadi orang yang bermanfaat untuk orang lain....

Ya Allah Ya tuhan kami kau jadikan guru anak kami dan guru2 lama kami guru yang ikhlas menyampaikan ilmu kepada anak2 kami :), berikanlah kesihatan yang baik kepada mereka :), AMin

One day, jika peluang dan rezeki masih ada...saya nak jadi cikgu tadika...eke2

Mak Cun melecun...

Gediks....weeee...hari ni rajin pulak update kan....

Teringat...lagi...pasal pic mak preggy yang hOTZZZZ...tetiba mak lupa diri

Actually mak photoshoot utk publishing magazine...berapa kali nak adakan appointment..mak selalu elak diri..Allah maha mengetahui

One day, hati mak tersentuh dengan status Ustaz Zahazan, jika kita ni bukan orang glamour...tak usah jadikan diri Glamour....mmm..setakat tu jer rasanye yang publish by wardina...

Apa lagi mak terus...lupakan terus.....pinjam ayu punya header

“Seseorang itu mulia bukan sebab dia tu mulia, tapi sebab Allah tutup aib dia dari mata orang lain, jadi jangan rasa kita hebat sebab kita mulia, tapi ketahuialh Allah telah buat org pandang kita baik sebab Dia tutup aib kita--nescaya kalau dibuka aib setiap manusia, pasti manusia ni tiada yang mulia melainkan Nabi dan RasulNya.." Jazakallah..

Andai kata dosa tu berbau takkan ada orang dekat kita...wei busuk la kentuk u...tak suka kan,kan

Hati seorang Mak...

Ya Allah, Kau peliharakanlah Nurul Amera Batrisyia dan Muhammad Amirul Danish, semoga dipermudahkan segala urusan diaorang di Fun Nite camp @ Wetland. Amin

mmmm...ingat sungguh dengan anak2 especially kakak....mana taknya...dia tu x pernah lg g camping...boleh dia survive tu....dia tu walaupun berani...tapi siapa nak bela dia pakai baju....dia sikat rambut...moga2 akak dapat motivasi baru yep...

Abang insyaalah kali ke 3 dah....tak la risau....mommy windu you oll...haish...kena p visit kjap dorang nnt...

Terkenang masa kecik2, naper mak i p cari kalau maghrib i tak balik lagi....hati seorang mak!

Keputusan Half million!

Allahuakbar....hebat betul perancangan Allah....diluar jangkaan pemikiran kita...

Semalam fikiran agak tenat...nak luah mati emak,nak telan mati bapak....
Actually senak jugak nak fikir, maklum ler hubby is not around....nasib la rasa nak telefon tuan rumah....rupa-rupanya dia ada bagi notis kat suami suh kosongkan rumah before Januari nak buat renovation.....actually we oll ni tgh plan nak cari rumah...even not for longterm...tapi untuk hidup hari ni...saya masih lagi makan gaji dengan PETRONAS, semesti fokus i masih nak pergi kerja senang...balik rumah senang, anak-anak nak pergi sekolah senang...dengan hantar mengaji sekali.....pun senang...semua senang dan saya pun senang....
Allah Maha Kaya...keputusan berpindah rumah baru!

dan apabila hidup memerlukan pengorbanan...semestinya...Allah nak mendidik i menjadi orang yang lebih disiplin :), Saya sangat redha..... :)

Dan ujian kesabaran datang lagi....tanpa kita sangka...memiliki anak2 kecil, memang memerlukan caregiver yang baik untuk menjadikan kita seorang pekerja yang baik....peniaga berjaya dan sebagainya....

tetiba sms diterima, "balik pukul brp, suami tut dah bising ni takkan nak jaga anak siang malam"

andaila kurangnya sabar hamba Allah ini, may be akan balas...hey, bukan ke janji sebelum kalau balik lambat dah kira sekali, jadi tut amik rm300 sebulan, kalau tak hantar pun 300 sebulan utk baby....dan bulan ni 10 hari tak sampai lagi hantar baby....jadi dimana perjanjian kita sebelum ni....tanpa kita sangka orang yang selalu kita puji...tak masuk lagi janji untuk jaga anak2 yang besar tu mai la duk sini...bayar la 100 seorang....kalau la anak2 bagi tahu mommy abang amik makanan frozen..sebab rumah tut x ada makanan..rm500 for all, never give d discout...hik2.....astaqfirullahalazim....
Ya Allah, berikanlah aku ketabahan menghadapi karenah orang sebegini......

Begitulah...kalau kita jaga Allah, Allah akan jaga kita....i realize...apabila kita baik dengan Allah kita akan baik dengan makhluk2 Allah espeacially umatnya....Apabila pukul 7.30 pagi...saya datang hantar baby suaminya tut masih tidur sambil berselimut depan TV...apa kita rasa....dengan keadaaan TUT bercerita suaminya tidak solat.....Ya Allah ya tuhanku kau berikan hidayah kepada kami....jauhilah dari Api neraka.....hwaaaa...rasa nak nangis untuk diri sendiri bahawa hinanya diri kita disisi Allah.....

Keputusan: Saya memerlukan maid, suami juga akan berusaha menyediakannya.......Insyaallah

Allah ada disebalik cerita ini.....

Sesuatu membahagiakan..terapi2..cepat siapa nak tempah cheese tart????Monday hantar, now i got 60 pieces tempahan dah.... :)...semoga Allah jadikan cahaya hidupku seorang yang tabah :)weeeee

Friday, December 2, 2011

Mak Serba Salah nak...

mmmm...Agak2 siapa yang salah...kita la jugak eh....

Actually, tommorrow, anak2 join KSRP kids fun nite @ wetland Putrajaya....
Cenggini la gaya bebudak yang excited...agak2 mak budak pun excited....maknya excited tengok anak2 seronok sementara...maklum ler...kalau mak kerja...tak ada apa yang boleh dibayar...pagi ke petang satu hari kerja cari duit kat dunia....kalau ada lebih sangguplah dikorbankan demi anak2....

Mana taknya...balik jer kerja...tunggu solat maghrib, dalam hujan pun sanggup redah p ikano....nak p beli baju superhero....bayar p kem tu sorang 30 hengget,itu subsidi from petronas, kalau dua kompen la 60 hengget...tapi maknya beli baju 200 seorang...alahai....kalau ikut memang la membazir...tapi siapa nak bayar kehidupan seorang anak2 yang selalu ditinggalkan oleh mak g kerja satu hari suntuk....ayah???mmm...mau ditinggalkan lagi...

Mak ni challenge tang kerja la....kalau tak kerja kompen la tak dapat nak hantar anak2, secara free....why i said free n subsidi...kompen dapat goodies yang happening...bagpack satu,sleeping map satu,t'shirt n cap satu, kata anak2 satu lagi kipas tangan...mmm...makan kompen la free...haish kalau mak ni selalu beli vitagen ...x dikira...kalau org lain bg...waaa....best mommy minum vitagen....satu botol jer pun.....

Gtu la nak jadi mak yang makan gaji....tak kira lagi...mak bangun pagi2 sambil update blog, mak lipat kain sudah...mak masak nasi goreng sudah...mak pun buat apple cube n blueberry cheese tart jugak kat Adik Nirmala Dewi...jiran workstation..hari ni nak g KLCC, jpa bzness partner kejap after office hour pulak....ish2...kaya la demo...eke2

Kalau nak ordinary life...boleh jer dok rumah..terima jer orang bagi...tapi nikmat hidup biarlah kita memberi...

Memberi..kalau kita berkerja...kita boleh bantu suami dengan meringankan bebannya...at least boleh buat tuang minyak keta sendiri, dah kereta pun suami bayarkan, tak pun bil2 utiliti...kita boleh spent untuk anak2...

Ya Allah, Kau temuilah aku dengan hidayah sebenar kepada diri ni,semoga aku menjadi hambamu yang memberi manfaat kepada orang lain, Amin

"Apabila Allah izikan berlaku, pasti ada didikan yang Allah hendak sampaikan.Maha suci Allah daripada membuat sesuatu dengan sia-sia"

Opps, ada kekawan nak rental baju boleh ajer.... :)
 
http://www.blogger.com/html?blogID=2027570807175056515






/9c71b47e.gia>