"Apabila Allah izinkan berlaku, pasti ada didikan yang Allah hendak sampaikan.Maha suci Allah daripada membuat sesuatu dengan sia-sia"

Monday, November 28, 2011

Niat hijrah baru....


Saya nak reskill amik pic dgn DSLR...rugi tak guna!

"Ya Allah, kurniakanlah cahaya hidupku kekuatan menggunakan 120 kemahiran."

Sunday, November 27, 2011

Berubahlah 360 Darjah!!!

Untuk tatapan ibu-ibu dan isteri-isteri yang disayangi

Cuti Seorang Mommy Yang Super MAK

My, g la solat tu...dah kul 3 dah tu....
tu la dia...kalau mengadap lappy...tengok dan dok google ternet memang LARA.....

Tak dapat nak buat apa bende satu....at least http://m-y-boutique.blogspot.com/ ni la yang terhasil....tak per slow-slow...
Dj www.gaol.fm , Che mat & Yuna tanya i, cuti ni tak g memana ke...?

Fuhhhh....Mak pun kata jer cuti...Sibuk duniawi benar...eke2

Start je anak2 cuti sekolah p entertain kem smart solat dulu, semalam p hantar p kem Ez Math,Hari ni Abg danish ada soccer kids pulak...ni dorang rebut nak g kelas memasak pulak......Alhamdullilah...maknya ada duit seringgit 2...kalau tak, boleh nak bagi ni semua...jadi la macam i masa kecik......dok melilau sana sini cari kawan.......punya berkawan tak hengat dunia....

Mak ngn ayah pun sambil tu boleh ler berdating.....p makan kat Jalan Bellamy...jpa la si che mat n Yuna...eke2

Baru part hantar Anak-anak...ni cerita p amik anak orang pulak...oppps anak buah i...yang baru datang...nak hire dia as project manager...sementara dia duk saja kat kg tu...at least dapat la seringgit dua....at least weekend boleh kita g jalan-jalan muzium ke....tugu negara ke....korang pernah sampai...aku pun sebab p lawatan sekolah darjah 6 la sampai sini.....20 tahun dulu tu.....

Cerita mak punya Bzness pulak....mmmm bak kata ayahnya...sibuknya mak dia...tahu pulak haus....dia mainkan aku tak la p buat air...sebab 2,3 hari ni makan kat luar jer.....p amik barang sana...p amik barang situ....maklum ler bila time gaji ni ni ramai la bayar hutang jadi orang kaya kejap mak....cari rezeki utk keluarga jugak....ni nak p mengetar jap....

Kata jer kaya...tapi tak kaya lagi...mak pun orang baru berbzness...jadi dapat jer duit kena bayar untuk restok barang.....kalau ada nak pinjam duit mak...mak pun berkira2 nak bagi sebab mak pun nak bayar duit orang.....duit tiket flight lagi, tp tak per before naik flight katanya...ka,ka....

Hah ni nak g bank in duit naturactor dulu....tak masuk lg duit minyak keta....ish2..mujur x bayar keta je....dalam dunia tak ada pun free....kalau ada yang free utk berdoa pada Allah pun...kita masih lg alpa....

so apa lagi....mak bz2, solat jaga yer!

Ya Allah, permudahkan segala urusanku, jadikanlah diri ini seorang yang istiqamah. Amin


Salam Maal Hijrah 1433 Semua !


Alhamdullilah kita semua diberi kesihatan...masih lagi diberi umur yang baik untuk beribadat kepadaNya...dan diberi nikmat untuk bernafas....Alhamdullilah,Alhamdullilah,Alhamdullilah

Salam Maal Hijrah 1433 kepada Semua Muslimin dan Muslimat. Kita berada diambang Tahun Baru Kalender Islam. Semoga apa yang kita lakukan Selama ini diberkati hendaknya. Sama-samalah kita berdoa agar kita dilindungi oleh Cahaya Keimanan dariNYA.
Doa Akhir Tahun dibaca 3 kali pada akhir waktu Asar atau sebelum masuk waktu Maghrib pada akhir bulan Zulhijjah.
DOA AKHIR TAHUN

Doa Awal Tahun dibaca 3 kali selepas maghrib pada malam satu Muharram.
Selamat Menyambut Awal Muharam kepada blogger-blogger beragama Islam. Semoga hari-hari yang mendatang ditempuhi dengan ketakwaan dan kesabaran.Amin

Klik pada gambar doa utk besarkan :)

Thursday, November 24, 2011

Saya yang berdebar-debar....

Alhamdulillah,Alhamdullilah, Alhamdullilah..

Mmmm...Ya Allah..jadikanlah hambamu ini seorang yang istiqamah dan berdisiplin....

Saya berdebar-debar cos...Allah kurniakan rezeki tanpa disangka....masih tak percaya...rasa nak nangis pun ada...tak tau nak cakap...nak story...

Ya Allah jika ini yang terbaik untuk kami, kau jadikanlah persahabatan kami ini keranamu Ya Allah...semoga kami dapat membantu dan dapat memberi manfaat kepada orang lain..

Amin Ya Rabb Al amin

Mmmm...new project in my home....patut la BZ...eke2





Just introduce m-y-boutique.blogspot.com ~myhandmade craft~...weeee......jom pm me for those nak join bzness
Semoga Allah merestui One Stop Boutique Center online :)

Monday, November 21, 2011

Resipi Aiskrim terhangat dipasaran!

Sekali rasa pasti nak lagi....Special deliver from vietnam.....
Alhamdullilah....dapat belajar aiskrim paling senang kat dunia....ahaks!

Nak dapat resepi...meh hantar nasi kunyit dulu.....moga-moga ilmu yang saya share ni boleh dimanfaat dan membuka rezeki untuk rakan-rakan blogger dan pembaca blog i....

Mmm..i pun 4 kali p vietnam baru jumpa aiskrim...sekali makan rasa nak lagi....

Tak perlukan bahan-bahan dari bakery...its just original fruit....

Nak bagi nama apa erk aiskrim ni yerk.....Norha kata...Aiskrim dalam mimpi...poyo betul makcik
tu....

Tak perlu lagi membebel panjang2....korang bagi nama canggih2 skit boleh kita comercial...
i nak bagi nama Aiskrim Papa Jack...hik2...hamboi2...senyum sudah korang erk....

Otak kuning benor iyer....tahu la pisang warna kuning....dah orang umah jack yang introduce....

ok2 sila baca,catat betul2...korang takkan jpa lagi kat malaysia ni....i bagi rahsia kerajaan vietnam ni....woi cepat ler..tau ler bola malaysia lawan indonesia tengah berdebar ni....

Resipi Aiskrim PAPA JACK :P

Bahan-bahannya

Pisang (ikut suka u oll punya feberet pisang apa),i guna pisang berangan,Kelapa parut dan kacang tanah goreng yang di tumbuk

Cara-caranya pisang tu digelek sehingga leper tabur kacang tanah dan kelapa.Gelek sekali lagi.Last but not least kita bekukan...lagi beku lagi best...

mmm..tengah hangat2 tengok bola bolehlah kita sejukkan dengan aiskrim papa jack...hik2...amacam...bila u oll nak try...nanti dah try sila bagitahu nak lagi k...hik2


Sunday, November 20, 2011

Ala Dondang sayang.....

Mmmmmm...Dapurku kurang menu main masak-masak mana taknya...semua orang sibuk jer...sorang tetiba jadi bakery part time...PM me siapa nak join....ramai suka masak2 kan....

Sorang jadi baby Sitter..sorang jadi Assistant chef....fuhhhh...semua orang BZ...

mmmm....nak jadi rezeki jugak ada ajer jemputan dari kekawan...lagi jemputan orang kawin nak2 dah masuk cuti sekolah ...tahniah yam....teringat kisah2 gossip ngn dia...mmmm...dpt org muda gtu....tahniah lagi....
Hari ni...start pagi bawak anak-anak p solat smart anjuran MISC ..aku pun join sekali ngn bebudak...bukan apa saja nak tengok bagaimana gaya anak-anak bila belajar...kalau abang tengok gaya belajar sungguh2..asyik volunteer ajer..kakak nak volunteer...tak berpeluang...jadi bila ustaz mengajar...dia dok conteng2 dan lukis2....mmmm...agak sama tak gaya aku belajar...hik2...ok la...balik pada basic...kekadang kita sendiri pun lupa berapa rukun solat kan, so hari refresh balik ilmu yang kita belajar....apa yang penting makanan yang disediakan best...siap ada breakfast n lunch lagi....eke2

Tengahari rehat kejap..makan tapau dari MISC.....p kenduri yam....pulak...p meraikan..nak makan kompen kenyang sungguh2...macam biasa la kalau g umah yam tu segala bende dia kuarkan..so tadi sempat la rasa kek kawin yg yam dah potong :)

Balik tu p Bakery kejap kat chow kit...2,3 hari lepas inti nyiur tya boleh buat kek yang letak sticker boboiboy tak...anak buah dia suka...secara action..alamak kacang jer tu..nak base coklat...lagi la kan....
apa lagi malam ni...berperang la dengan spatula...hu,hu
mmmm...Kek coklat ala brownies sedang membina diri :)...actually this cake teruja bila tengok kak ita buat...i apa lagi.tangkap muat la....asyik2 moist coklat jer...apa kata kita tukar..kalau kak ita punya taste memang dasyat...hik,hik...dang2 i nak cakap senang sungguh....insyaallah

Apa lagi amik terus la bahan2 dan caranya....tapi kek dia lain tau...i punya ada adjust la...anyway thanks kak ita and Ena :)

Resipi asal...

KEK CHOCOLATE CHEESE COMEL
KEK COKLAT
150 gram butter
150 gram gula halus
125 gram tepung gandum - ita guna tepung self raising flour
30 gram serbuk koko - ita letak 40 gm
50 gram milo - ita letak 40 gm
2 biji telur
70 gram susu pekat manis

Mula-mula kita sediakan loyang alas kertas minyak dan griskan dengan butter.
Panaskan oven pada suhu 170 C. Ita guna api bawah sahaja.

Pukul butter dengan gula sehingga putih dan kembang.
Masukkan telur satu persatu dan pukul rata. Tutup mixer
Kemudian masukkan tepung yang sudah di ayak, milo dan serbuk koko, gaul rata dengan spatula sahaja.
Masukkan susu dan gaul rata dengan spatula.
Masukkan adunan ke dalam loyang dan bakar dengan suhu 170 C selama 30 minit atau sehingga kek masak dengan sempurna.
Cucuk tengah kek dengan lidi sendengkan sedikit lidinya. Jika lidi keluar licin ini bermakna kek telah di bakar sempurna.
Setelah kek hampir masak, sediakan pula bahan-bahan untuk adunan cheese.

CREAM CHEESE
400 gram cream cheese
120 gram gula halus
3 biji telur
1 sudu kecil esen vanila

Pukul Cream Cheese dan gula sampai menjadi krim.
Masukkan telur satu persatu dan terus memukul.
Tambahkan esen vanila dan pukul sebati
Ambil sedikit adunan cheese dan warnakan dengan warna merah dan hijau. Ketepikan.

Cara ita.
Kek yang telah masak tadi kita keluarkan dari loyang dan biarkan sejuk sepenuhnya atas redai.
Bersihkan loyang dengan kitchen tisu supaya habuk kek tiada dan tidak mencacatkan cheese cake kita.
Ita potong atas permukaan kek yang keras dengan pisau.
Masukkan semula dalam loyang.
Kek ni dia bila dah sejuk, ia akan mengecut sedikit
Pastikan kek betul-betul di tengah loyang dan bila kita tuang cheese ia akan mengalir masuk di tepi loyang.
Kalau ada loyang yg boleh buka dasarnya lagi baik.

Tuang adunan cheese ke atas kek coklat dalam loyang tadi.


yang asal....yang yatie punya...

Resipi KEK CHOCOLATE Ala brownies

KEK COKLAT
250 gram butter
250 gram gula halus
225 gram tepung gandum paling halus
50 gram serbuk koko -
40 gram milo
3 biji telur
150 gram susu pekat manis
Soda bikarbornat 2 sudu kecik

Hasilnya masih lagi dalam oven...kalau tengok..memang menarik tertarik....eke2
Insyaallah semoga ilmu yang kakak2 share..menjadi ilmu yang bermanfaat untuk kita semua :)

nanti kita share dah siap punya :)

Saturday, November 19, 2011

Rezeki Hari Lahir Danish

Alhamdullilah...tanpa disangka dapat jugak celebrate birthday Danish @ KLCC...yang seronok kazen2 dapat join sekali....

Mommy sponsor kek....makan2 of course la daddy.....picture masih lagi x dpt....nak ke kazenku update...hope so :)
ni ajer mommy teringat snap

Kesian pulak...kebetulan hari lahir abang danish tahun ni, mommy ada team buiding...dan mommy pun x plan apa2..kena pulak daddy cirit birit...mmmm...marathon mommy nak surprise anak.....and he's happy...malu2 kuching pulak.....

Tak sudah2 cakap...terima kasih mommy...terima kasih daddy....teruja kut....

Tiada apa yang mommy harapkan semoga Abang Danish jadi orang yang berguna didunia dan diakhirat...

Mommy sayang Abang Danish!
Note :Mommy takut x kalau anak2 x pandai mendoakan mommy kalau Dah mati..

Friday, November 18, 2011

Resipi Blueberry Cheese Tart Marbelles

Hmmmm...siapa lagi kalau tak empunya Kak Ita dari JB...Terima Kasih kak ita...dah jadi rezeki untuk yatie pulak...dari hobi dan terapi....last mashuk....actually b4 ni ...amik resipi dari kakak...tapi bila cuba kak ita punya...hubby kata awak punya crust lembut lagi....mmmm...apa lagi...bila ada orang puji erk....kembang semangkuk la....

Operasi membuat crust....
Time decorate...kompen tiru 100%, follow sifu....

Packaging for Deliver......Alhamdullilah...

Sharing with you oll....apa la sangat....kalau ilmu makin kita agihkan lagi la bertambah kan,kan...of course nak say juta2 trimas....

Bahan-bahannya

Untuk crust or kulitnya:
170gm marjerin atau butter,50gm gula aising,1 biji telur Gred C,290gm tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla,acuan tart

Intinya:
250gm cream cheese,50gm gula kastor / gula halus,1 biji telur Saiz B,½ sudu teh esen vanilla / esen lemon

Malam ni ada tempahan lagi...suka anak2 dapat komisen....cita-cita terus nak jadi chef ...ahaks...you oll jom la sekali...pm me for my bzness partner :)

Resipi Nasi Kacang Peas Berlemakkkk

(' ',)

...Bila tengok tajuk nak senyum ajer....mana tak berlemak...minyak sapi antara bahan-bahannya....

Lamakan tak share recipe....

Actually, nasi kacang peas ni...i mcm teruja bila i duk attend course kat PERMATA now dah dikenali PLC....

Kreatif betul la tukang masak erk....i apa lagi...bila dah makan sedap...kalau boleh nak la anak2 i, suami i...makan apa yang i makan...pompuan....standard ...lagi la ibu erk....

Sambil tu teringat pulak...Nanu sebelah rumah pun rajin buat nasi kacang dal...pun best...pernah makan nasi jagung jugak...masa kenduri kahwin....pk punya pk, rasa punya rasa....macam la chef erk...konsep dia sama jer dengan buat nasi minyak or nasi hujan panas......


Apa lagi, bila weekend menjelma...mommy yang kerja....sibuk seantaro....cooking daaaa

Maka ini la yang terhasil...ada berani....cuba la, pasti tak menyesal...orang qatar pun dah buat tau...baru tengok gambar.....dah siap dgn lauk pauk yummy gtu.....meriah mak...mana nak kurus ni......
Amacam berselera kan,kan......

Bahan-bahan dan caranya

Bawang merah, bawang putih, rempah 4 beradik di tumis...kemudian masukkan minyak safi....bila dah sebati masukkan kacang peas...agak2 la suka mewah letak satu tin....masukkan air mendidih tu masuk pewarna hijau, then...masukkan dalam periuk nasi....macam gambar kat atas tu...dah siap masak senduk jer la dalam piring makan la dengan lauk2 pilihan....i guna beras basmathi..... :)

ish2 lapar pulak perut ni..bila cerita pasal makan.....jom tdo...maknya masih kerja makan gaji :),
besok nak kejutkan partner pulak g solat subuh kat masjid.....

Ya Allah kurniakanlah kami iltizam yang istiqamah....semoga kami menjadi hambanya yang bersyukur dengan apa yang kau kurniakan....Amin

Jutawan Low profile....

Kakaka...korang jangan ketawa...saje gempakkan title....

Tiada orang yang boleh bahagiakan diri kita kecuali diri kita sendiri...ala...ada orang kisah kalau kita susah.....kita senang ramai orang cari.....

Tak kira apa jawatan anda eventho caregiver...you olls unik ok.....

Life so bz, Alhamdullilah dengan rezeki Allah sometime rasa nak menangis ada jer tanpa kita sangka.....seyes nak nangis....nak sujud syukur.....opppssss.....tanya diri sendiri dah solat belum tu? perkara pertama nanti dihisab...

2 minggu ni asyik deliver ajer...of course la duit mashuk.semestinya deliver barang2 orang bayar....barang nak bagi free tak bagi lagi....mmmm...lagi la janji ngn maria nak pos rempah laksa sarawak tak berpeluang lagi.....Langkawi sana....insyaallah akan cuba jugak....

Layan la buat geram....others telekung jugak, baju kurung , foundation....
semua ada One stop centre gitu....
Ni pulak....kisah diri ini terpilih berpindah ke kompleks city point...saya suka....walaupun dulu2 takut...betapa sukanya berjalan kaki ke sini...pagi-pagi tu rasa nak marathon.....semngat membara nak exercise...maklum ler sekarang makan tak hengat dunia....murah pulak area sini...dapat kawan2 baru yang happening.....I like :)
Besok deliver Cheese Tart pulak.....Alhamdullilah...dari hobi pun boleh buat duit tau......

Tau la korang kan kalau i tak update blog of course la sibuk gaya2 antara bakal jutawan...Amin

“Orang yang rajin berusaha, yang tidak ada pun boleh diadakan. Yang kecil boleh dibesarkan, yang sedikit boleh dibanyakkan, dan yang jauh boleh didekatkan.


Berdasarkan kata-kata hikmat daripada Imam Ghazali, beliau memberi penekanan bahawa asalkan seseorang itu benar-benar berkehendakkan sesuatu, dia akan berikhtiar dan mencari pelbagai jalan untuk mendapatkannya, walaupun tanpa bantuan dan sokongan orang lain.”

Monday, November 14, 2011

Indahnya masa berlalu....

Alamak...bila cerita cita-cita.....mmmmm..setiap orang ada cita-cita nak jadi jutawan....,i pun nak jadi jutawan....korang jangan gelak....nanti i jadi jutawan....boleh la you proud....eh cahaya hidupku tu kawan i tau...dah jadi jutawan....jangan gelak....i gelak dalam hati jer...

Idea berblog kisah jutawan ni apabila i baca buku Azizi Ali...biasa...kita nak berjaya kena duduk dengan orang berjaya...at least berdamping! (ceh wahhhh...dah terikut secara penulisan)

Nak la juga story mory kisah kanak-kanak...mesti zaman2 sekolah dulu cikgu bagi tajuk karangan ..."jika awak seorang jutawan, apa awak nak buat dengan duit yang ada tu...."

Hik2...kan dah jadi jutawan...jutawan dalam karangan...of course dalam karangan tu nak buat tu, nak buat ni....bagi orang ni, nak bagi orang tu.....mmmm..sangat berbudi :) !

Sekarang bakal jutawan sedang merangka strategi....masa akan terus berlalu....tapi dalam 1 minit kita rasa, kita cepat...orang lain cepat satu saat.....ohoooooo

Sekarang set jer target hidup apa yang u oll nak...insyaallah you oll akan dapat juga....PM me babey, for more details....

Update status...saya sgt bz ;:, to my customer, jangan marah eh terima barang lambat.....nak g cari sponge jap.... :) nak bagi free kannnnn body shop lg, maklum le i just seorang pekerja yang bergelar jutawan.....kakaka

Friday, November 11, 2011

Kawan saya kata saya SUMMBUNG...

Nyampah I, seyes....aku tak sedar pun aku ni sombong.....eventho junior saya masa belajar pun kata SOMBONG

Itu la dia pepatah berkata-kata "tak kenal maka tak cinta"

Pakcik pahrol ada mengingatkan kita, bercakap bila, perlu kalau tak x dpt nasihat...jika perlu berdoa dan bermunajatlah utk dia...doh guaner kita....???
Orang yang hebat dan berilmu dorang banyak mendengar dari bercakap sebab tu dorang banyak tahu.....Lets put ours as pendengar pula....ok ke?

so one day bila kawan-kawan yang tetiba baik dengan kita, dorang akan cakap...aku tak sangka baik ngn ko dulu ko sumbuunnngggg...rupanya sebalik....

ada yang kata seronok kawan ngn ko boleh jadi kawan menangis kawan seronok, kawan pelbagai.....

Dan antara kawan-kawan yang tanpa saya sedari...rupa-rupanya dia sahabat yang paling baik dalam hidup saya.....adalah roh hidupku....jangan mara dia tahu la tu siapa dia...kakaka

Terima kasih sudi menerimaku...tak pernah dia tinggalkan bila aku susah.....tak pernah juga kami bergaduh....one think aku memang rasa dia sangat hebat sebab zaman anak dara dia dah pandai masak nasi lemak yang sedap woooooo..maklum ler aku tak pandai....

Dan menjadi resmi hidupku...suka benar berkawan dengan orang comel...suka benar berkawan dengan orang hebat dan pandai...cos aku nak jadi macam dorang....ehem2 lupa ke...nak tgok dan kenal siapa dia...tengok la siapa kawannya..rasullulah cakap tau....

Tapi aku masih mencari...dan mencari....dan aku berharap semoga aku dikelilingi kawan-kawan yang baik2 yang mampu menegur dan membawa kebaikkan kepada diri yang naif ini....

Who wants to be my business partner...please PM me @ jamie_atie79@yahoo.com

So nak kenal i sombong ke takkkkkk? kenal la i dulu......mengenali orang yang cemelang disisi Allah....apabila dia tiada kita akan terasa kehilangannya....bukan rasa ada aku kisah...bukan aku mintak duit dari hang tau....hang ada la mintak ngan aku....hik2
Allah yang bagi......tau.....

Fuhhhhh...orang yang bz selalu Buziest.....

“Sesungguhnya Allah SWT jika mencintai seorang hamba, maka Dia memanggil malaikat Jibril dan berkata: “Wahai Jibril, aku mencintai orang ini maka cintailah dia!” Maka Jibril pun mencintainya, lalu Jibril mengumumkannya kepada seluruh penduduk langit dan berkata: “Wahai penduduk langit, sesungguhnya Allah mencintai orang ini, maka cintai dia.” Maka seluruh penduduk langit pun mencintainya. Kemudian orang itu pun dicintai oleh segenap makhluk Allah di muka bumi ini.” (Hadis Riwayat Bukhari)­ ­

Wanna...ni la yang aku story tu.....i luv this hadis sampai phone aku...email aku...fb aku penuh ngn soklan n tanya kabar sambil duit masuk..rumah aku...full sokmo..i guess u toooo kan,kan

Seronok...rasa bertambah-tambah rezekinya.....

Kerja tetap kerja...suami tetap suami....anak tetap anak yang pasti, aku sangat memerlukan Allah disisiku......Alhamdullilah

Thursday, November 10, 2011

DiMana DIA dihatiku

Alhamdullilah...finally , i have finish my readings...to be continue wt others..

Alhamdullilah dalam kesibukan terlaksana juga impian...nak recover balik hobi membaca yang dah ditinggal bertahun-tahun....

"pesanNYA, IQRA....bacalah....membaca itu sesungguhnya satu perintah,satu ibadat.maka bacalah kerana dengan itu akan terbuka satu ketenangan dan kejayaan...."

Alhamdullilah dengan limpah rezeki yang Allah bagi tak terkira rasanya....

Bercerita kisah benar hari ni....

Cikgu sekolah anakandaku telefon bagitahu, dia muntah2...dan semestinya..dah jadi tanggungjawab mak...dengar jer anak sakit...mesti mak la kan kena berkorban....dalam pada hati seolah-olah redha...kalau tak mesti rasa nak marah kat ayahnya sebab ayah dia kan ada .....

Tut-tut bila jumpa cikgu, nak tempah cheese tart boleh.....wohooo....this is starting of freedom.
...Allah telah menyediakan rezeki untuk burung tapi ia mesti terbang untuk mendapatkannya bukankah itu tandanya setiap kita mesti berusaha......

Semoga Allah merestui niat murni ini.....Disebalik peristiwa pasti ada Allah :)
 
http://www.blogger.com/html?blogID=2027570807175056515






/9c71b47e.gia>