"Apabila Allah izinkan berlaku, pasti ada didikan yang Allah hendak sampaikan.Maha suci Allah daripada membuat sesuatu dengan sia-sia"

Friday, September 30, 2011

Hidup ini Sangat mudah...

Inspired by Travelog Cinta Abadi.....

Alhamdullilah, Alhamdullilah, Alhamdullilah...

Mmmm...part kak Roza yang bertanggungjawab sebagai seorang kakak menjaga adik-adiknya....kakak yang kena masak,kakak yang kena basuh baju...kakak yang kena pandai bagi arahan..hik2....part yang yatie rasa macam nak menangis teresak2...mmm...memang lenjut dah.....selok-selok nangis....macam tengok cerita hindustan daaaa....

Mana taknya....saya nampak kakak kesayangan saya Puan Noriah Bt Hamzah dalam epilog cintanya....Lagi la tersentuh..seorang kakak yang sudi menumpangkan bahunya untuk seorang adik ketika sedih tanpa menyinggung mana-mana perasaan....

"walau yatie tak ada emak...tapi dia ada saya" Kak Yah I love U! with my heart....
(layan jiwang la pulak...)

Dari saya kecil sampai sampai besar, hidup saya sangat mudah....semua saya boleh dapat....especially kasih sayang yang tak dapat dapat dibeli...

~ Bila lahir kedunia, mak cakap serba serbi kemudahan dah ada...api.air dah ada...

~ Mainan...tak payah mintak orang belikan...anak bongsu kan.....

~ Nak jalan...mmm kompen ler ikut sampai tdo celah ketiak...

~ Ayam goreng tiap-tiap minggu...Mak I pun tak makan tapi dia still memasak utk I

Kesimpulan...semua adalah..hingga majlis hari lahir tau..walaupun sekali seumur hidup....ialah mak kita kan org kg...kira...hebat dah tu...

Dan Apabila melangkah rumahtangga, saya juga bertuah disayang suami...(iye ke tu, lol mesti la...dah nama isteri)

Apa taknya...

~ Suami berusaha beli rumah Damansara, masa tu baru brp bulan..padahal..kita baru cakap...kita suka la rumah tu...tetiba buat balik resit booking.

Pendek cerita bab kata macam2 orang lain juga..suami berusaha untuk bagi kegembiraan pada isteri ni....sediakan nafkah zahir dan batin...Insyaallah dan semestinya dengan rezeki yang Allah bagi kepada saya juga.....saya juga turut berusaha untuk membantunya...

Teringat kawan-kawan cakap "Allah bagi hidupmu senang T". Alhamdullilah....

Mudah untuk kami masih mempunyai tanggung jawab terhadap kedua ibubapa kami....Lagi la suami adalah anak harapan...dapat kami berbakti untuknya juga...

Dan saya masih lagi merintih doa supaya kami dimurahkan rezeki dan tidak lalai dengan ujianmu ini..dan bila hidup mudah saya masih lagi ingin merubah menjadi lebih mudah dan berkongsi dengan rakan-rakan lain....

Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya:
"Berilah (belanjalah) dan jangan kamu selalu menutupi kepunyaanmu,kerana dengan
itu nanti Allah akan menutupi rezekimu."

Thursday, September 29, 2011

I'm Proud with my dad!

Terdetik apabila baca kisah ayah kak Roza @ Travelog Cinta abadi...mmm...kalau la ayah i pandai internet...kompen blog aku ni dia baca....

"kak roza pernah rasa terkilan, sorry if i tersilap...tak ada org nak attend majlis penyampaian hadiah waktu sekolahnya...yor...aku pun pernah gak..masa darjah enam..dapat no 1 lagi...hwaa...ayah hantar kat pintu pagar jer....masa tu jer...hu,hu..."

Eventho, Ayah I seorang yang tak mesra alam...Ayah is D best in world...ayah banyak mengajar aku jadi seorang yang paling penyabar...I Guess..hu,hu...ayah kita type cakap bila perlu...ko jangan la terasa....nyahhh

Sharing about the story after my lovely mom passed away about 13 years old....Who care about me....When I got Tsunami...When I want to pursue my study....Ayah la segalanya....Bersabar la dalam sabar....and Fokus, walaupun dia tak pandai nasihat...tapi cara-caranya mendidik aku menjadi aku faham erti hidup....

and the journey look so beautiful...


-kalau ayah tak challenge..ko tengok sepupu ko semua masuk U after SPM, and i...go to INSTEP...may be i tak sambung belajar ke degree..buat after 2nd baby, i manage to complete degree...dan hanya Allah tahu niat masa tu nak duk dekat dengan arwah mak...dan memang tak terkilan mak meninggal during sem break...kompen la i jaga mak..

-Kalau ayah pergi dulu..may be we oll adik beradik takkan sempat nak bermesra ngn ayah..yess..ayah masa muda kerja jauh..so sekarang 100% duk umah..abang sam please...thinking :)...as u know, my dad ada suara emas....
And what i go thru...pernah rasa macam orang bercinta...after ayah tak ada teman..bercakap sampai satu jam gtu kat phone...

-During my early marriage, Ayah advise..jangan kawin muda...but i want tooo...i realized..ayah nak cakap...buat lah persiapan yang betul..kita kahwin kerana Allah.....what i have go thru...meme sesuai la..i ni fast learner kan,kan...hik2

-Ayah meme Best!
-Ayah memang Best!
-Ayah handsome woooo....ayah wanna pun akui...so hubby....i want you look good....tetiba jer...ha,ha...I cant describe about my dad..

" Ya Robbi, Ampunilah dosaku dan dosa kedua ibubapaku dan kasihanilah mereka sebagaimana mereka mengasihiku diwaktu aku masih kecil "

Update before nak g Pump and pump during lunch hour....i puasa hari ni....kawan2 ckp rugi ooo...makan sedap...yer ler tu....

Special Request, New recipe choclate Pavlova



Special utk preggy mommy...malam ni datang rumah dari kuantan....i'm try hubby punya advise, ada perisa choclate gtuuuu

Kain bajuku...

Suka ke kalau tengok macam ni...tapi housemate dah pesan...x payah la cuci baju lagi...ahad saya balik...mak aiii...

Takkan la nak tunggu ni baru 2 hari..nanti mampu ke bila time lipat.....nak jemur kain pun tak ada tempat...

Hari ni hari nak memuji...actually bukan memuji hambanya tetapi ingin memuji Allah atas ciptaannya sungguh indah...dan ianya membuat saya begitu menghargai....dang dang la kalau housemate tiada disisi...I feel..saya sangat cukup bertuah :)

For me, my housemate sangat teliti dalam membasuh pakaian...kadang2 i pun tak macam dia...setiap baju diasing..tuala dicuci dengan set tuala..baju anak dicuci dengan baju anak...
dan boleh puji...la..sehingga dijemur kat ampaian..kalau tshirt pasti dihanger....

Walaubagaimanapun...kita tidaklah selalu bertuah....contoh...jika housemate membasuh stokin...dia kadang2 tercampur stokin putih dan hitam...at d end tetiba jer stokin hitam jadi merah, akibat dek hemtam pelutur putihku..mula la aku uhhhhh....sabau ajer mak...ini bukannya stokin, kadang2 terkena pada kasut sekolah anak yang berwarna hitam..ka,ka,ka...mmm siapa mau jawab tu...

Bila aku relate dengan my life...i pun sama jugak macam u olls...hidup pun penuh dugaan...tapi sememenyo...i sangat bersikap positif...mencari dan mencari yang terbaik...
(2 minggu ni menerima kunjungan negatif...sampai ada yang main-main..ko memang best boleh jadi pakar kaunselor...)
Yang pasti kembali pada Allah....check it out!

Wednesday, September 28, 2011

Subhanallah...Asma Al Husna

Mmm 2 hari spekmata anak sekolah i hilang...i ler yang cuai tu....malam nak berlaku tu...minta tolong abang danish temankan adam cos nak g bayar celcom jap ngn kakak...sekali tertidor....

Sungguh...bila ada anak 3, memang jadi kelam kabut....banyak la barang hilang...sampai kadang wallet pun hilang...ada sekali sampai fikir alangkah bagus kalau wallet tu macam handphone...boleh call...ada la bunyi...tapi i kena la terima hakikat yang i ni..macam dah nyanyuk sungguh..bayangkan kereta lupa nak full switch off...setiap hari mesti ada lupa...kalau suami ada disisi tu...kurang la lupanya..sebab dia tolong check....

Macam tak tau dah nak tanya siapa tapi biasa la..selalu doa...Ya allah dekatkanlah aku dengan orang-orang yang baik2...mmm..rasa nak nangis....

Sekali ilham datang suh msg my fren of mine Ayu....

Pagi2 ni dah cakap ngn anak2...salawat semua..tapi tak jumpa2 jugak...tak ingat jugak...kesudahan ...abang tak per la mommy g jumpa la cikgu cakap suh duk depan hari ni....dan dengan redha...Abang Allah nak bagitahu sesuatu kat mommy mesti ada hikmat ni....kebetulan malam tadi mimpi pulak orang baik..tunjuk jalan...dan bila kita follow jalan tu rasa sangat tenang....hopefully mainan tidur jer ler....

Back tu msg...secara cepat ayu reply...so masa kat permata tu asyik Ya Jamiuul...sampai dlm kereta...balik rumah..suh anak sekali zikir Ya Jamiuul....
saya cuma cari 3 tempat...akhirnya jumpa..Tengok la kebesaran Allah....Alhamdullilah
Allah tahu kenapa kannnn...

mmm...malu I, apapun thank you so much ayu :)...untuk selanjutnya boleh refer kat sini...

Allah s.w.t. telah berfirman yang bermaksud:
"ALLAH mempunyai Asmaa-Ul-Husna (nama-nama yang agung yang sesuai dengan sifat-sifat ALLAH S.W.T.), maka bermohonlah kepadaNya dengan menyebut asmaa-ul-husna itu." - (Surah Al-A'raf:180)

Tuesday, September 27, 2011

Kerja dan kerja...

Assalamulaikum wbt

Apa khabar semua?mmm macam baik jer hari ni kan…tetiba beri salam (macam nak tulis surat…ka,ka,ka)

Semoga rakan-rakan yang disayangi berada dalam lindungan Allah, especially rakan-rakan silent reader…Terima kasih yer…Saya menyedari kehadiran anda…une, ko datang kan…ha,ha..sorry
tak ada resipi kuih..eke2..
Tak lupa juga yang selalu berada disisi i…mesti la selalu singgah bagi komen, u olls nadi I tau….untuk saya teruskan menulis dan menulis…mesti you olls rindu kalau I satu hari tak update…alamak syok sendiri….eke2



Today, I dah start training untuk new application…new service dan new position ala-ala data management focal person gtu….
Allah mendengar bisikan hati saya…dan dia yang tentukan saya disini…rasa nak nangis..terharu sebab ALLAH sayangkan saya…



Saya akan berpindah ke Daya Bumi pada 1 November 2011..ni pun temporary utk 1 year jer...

Saya berdoa semoga Allah menghantar kami ke Putrajaya....Kalau diizinkannya..Kita berdoa kan... I love PUTRAJAYA... :)


Risau kakak yg baju hijau kalau kena hantar kat Putrajaya


Wei kata training....actually mata kita ngantuk la...coz malam tadi tidur dah dekat pukul 2..pagi bangun macam biasa pukul 6 pagi...kul 7.30 gerak g PERMATA...dah la tidur-tidur ayam jer..dah mak budak kan...tapi saya suka...sebab dapat pahala...hubby tak penat ok....saja kita sakiti hati awak..selalu cakap penat...

Thats Y blogging..hilang ngantuk...kan E learning I dah buat..sekarang dorang dok buat E learning la tu...Pinjam ayat wana jap..OGKY...cheee wahhh






Time break...


TU la Nomination training dah cakap..IT IS mandatory to complete E Leaning before you attend this training...Degil sungguh...secara marah...eke2...Orang sibuk selalu sibuk...Astaqfirullahalazim
Hari ni first time i tulis kat notepad..before i write kat blog..bila menulis blog jer terus teruja..."Cannot tell the feeling" MEME puas..hik,hik..bila i merajuk ngan hubby pun i tulis tau...satu rumah SMS...ha,ha...lawakkan..tapi tu la d best..dia nak baca ke tak nak ke..janji puas...ka,ka...kan bila cakap mulut jadi lain...kan,kan....

Ok, I need to stop...mengantuk dah hilang....
Opss...Aku rasa macam attend course sambil tengok sessi Buletin TV3...mana taknya..ada 2 pengacara yang ceria...tguu nnt upload pic k...


kan,kan...sgt komited pengacara hari ini..hik2

Hari ini sangat Indah.....

Now dah 12.16 pm...mmm...semangat membuak nak gak cerita apa yang dah berlaku pada hari ni....dah siap tutup lampu..dah baring dah...tapi nak jugak p buka blog..niat nak tdor awal..tak mampu jugak..mungkin ada sebab kenapa Allah nak suruh update,,,,.lately ni...asyik tidur lambat jer... tak sihat utk badan kan...mesti ada banyak eyebag nanti kan...ishhhh cepat tua i....

Ok2 dah nak cerita sangat...cerita la kan...Hari ni yatie rasa nak menangis....sebab Allah bagi sahabat baru...sahabat yang mengajak yatie pergi buat kebaikan...

After settlekan a few work...ada sahabat baru ni kata dia nak g level 3T, nak buat apa akak g sana...akak nak solat...Ya Allah...kau bagi kasih sayangmu pada aku supaya cintakan padamu lagi.....akak saya nak ikut....

Terfikir dalam hati..aku..sebelum ni...kalau buat aku dhuha..aku nak sesuatu dari Allah...dan aku buat demi nak naik pangkat....Astaqfirullahalzim...hinanya aku disisimu....tetapi Allah sayangkan aku...apa yang aku minta dia bagi...tapi pagi ni aku nak buat...aku nak buat kerana ALLAH...

Alhamdullilah setelah 2 thn meninggalkan dhuha..dapat juga aku laksanakan pagi ni....

Mengimbas kenangan masa kanak-kanak waktu aku sekolah rendah ...orang yang pernah aku tengok buat Dhuha adalah kakak Ayu...hebatkan dia dari kecik dah pandai..Thats Y masa kecik lagi kakak dia dapat anugerah pelajar terbaik...hinanya aku disisimu Ya ALLAH...daif...semoga dia masih mengamalkannya insyaallah.

"Ya Allah, Ya Tuhanku, Jadikan aku hambamu yang istiqamah supaya aku menyintai dirimu,
Amin"

dan nak share jugak....Aku dah berjaya habiskan Travelog Cinta Abadi....Alhamdullilah...semoga Allah memberi ilham diatas apa yang baca....

Aku nampak yatie dalam diri ROZA, semoga aku menjadi cahaya hidup dan dapat menerangi orang yang aku sayang untuk sama-sama menepatkan diri ke syurga Firdaus Allah....

Setiap tajuk dipamerkan, ada saja kisah aku disebaliknya....ada ketika aku ketawa mengekek secara sendiri....( now aku tahu...kenapa aku tak dapat ketawa bila tengok maharaja lawak..tapi boleh ketawa bila membaca...)ada waktu aku menangis sunguh-sunguh....sehingga..aku rasa aku paling bersyukur mendapat suami yang begitu memahami.....sungguh indah....

Apa yang dapat disimpulkan...berdoalah dan terus berdoa yang berterusan walaupun bisikan hati...


"Dan Tuhanmu berfirman: Berdoalah kamu kepada-Ku nescaya Aku perkenankan doa permohanan kamu."

Sunday, September 25, 2011

Tanya sama pokok apa sebab goyang....

Mmm..anak-anak semua dah tidur..aku solat isyak belum...adehhhh...Astaqfirullahalazim...

Sibuk duniawi lagi...kalau ada boyfren boleh la marah-marah....pesan...kan..siapa la nak ajak saya buat kebaikan ni....saya nak masuk syurga jugak....

Actually, hari ni plan nak masak....tapi tetiba call kakak..sbb semalam tengok ada miss call...nak jugak call balik sebab masa call balik mlm tadi dia tak call balik...

Tetiba dia kata jom g kenduri kahwin nebor lama dia...dekat bandar manjalara....apa lagi..i suka...tapi nak amik pic banyak-banyak malu....so secara cepat dan malu sorok2 hphone...kata nak masuk umah pengantin tak masuk sebab sibuk nak sign autograf....
Sempat amik pic bahagian nak wat autograf...seronok orang sekarang kahwin so many idea...and dorang boleh plan at least 1 year...lagi best kalau yang bercinta dara dan teruna...like me,,,,giler weii...laki gue ler giler..everyday he post card to me..masa study bertukar diary...wahhh so sweet......sekarang hwaaa....tepon pun 3 hari sekali...sob2..tak per...cinta kita bukan pada manusia...kita betulkan balik cinta kita pada Allah.....
Tapi...sekarang lagi best...kita selalu bercakap sebelum tidur, ada org peluk..then maaf memaafi....hubby...I miss u...eiii...gedikssss
Tapi lagi indah kalau hubby boleh jadi iman...kan....sangat indah kalau masjid kita ni ada seorang iman yang lahir dari seorang lelaki...
Ni yang sempat tulis...apa jer la yang sempat conteng...dan aku sangat teruja mendoakan pasangan ini diberi kasih sayang sehingga ke pintu syurga Firdaus Allah :)
Korang jangan wish sampai anak cucu tau..akhir hayat tu ok la....ingat...
yang cop-cop tu anak-anak ler yang cop...
Senget tudung mommy beranoknya dia....but sweet...ehem2
Biasa ler siapa lagi nak puji...sila muntah kuning hari ni...wei tak baik tau...
Masa ni baru je feeding adam dan adam dah tidur dah...Baju purple tu kita panggil poncho, utk senangkan kita feeding anywhere....I support BF 100%

Dan yang terindah Allah makbulkan ingatan aku...masa nak pergi ni...aku dah la tak ada card...tanya kakak aku...ala ikut jalan pahang, kuching nak pergi kepong nanti nampak la signboard kat rumah kak yah lama....adeh2...masa tu aku pergi umah kak yah baru umur danish....

Dalam pada tu i tya gak a friend of mine camner nak g kepong, dia ajar guna MRR2..balik aku guna..ala kena tol la...rugi2..better aku guna jalan aku pergi...nasib makan pun sedap....siap tambah..kan dah kata kita cuma rancang...macam disini ..tak adanya ayam Mc D..ayam berempah ada..ha,ha

Yang pasti aku selawat banyak-banyak..dan parking senang....Allah dengar bisikanku dan kembalikan ingatanku..pada waktu hingusan....Subhanallah!Allahuakbar!

P/S; Perlu ke GPS, hakikatnya aku belum lagi tak pernah sampai sesat ...KOMPENGGG NANTI SESAT BARAKKK, ka,ka...sampai la rumah yang aku nak pergi tu...actually lebih enjoy dgn original N.A.V.I.G.A.TOR, kan,kan

Lama tak layan lagu...

Tonite I want to dedicated this song to wanna...even ni lagu sesuai dgn suami bg kat bni dia....tak pe aku nak tujukan lagu ni gak...eh2 wanna..kalau karoks lagu ni dah ada lum erk....kalau geng aku dia baling tisu kalau aku nyanyi lagu org putih....ha,ha...so funny....



"Yellow"

Look at the stars,
Look how they shine for you,
And everything you do,
Yeah, they were all yellow.
I came along,
I wrote a song for you,
And all the things you do,
And it was called "Yellow".
So then I took my turn,
Oh what a thing to have done,
And it was all "Yellow."
Your skin,
Oh yeah your skin and bones,
Turn into something beautiful,
You know, you know I love you so,
You know I love you so.
I swam across,
I jumped across for you,
Oh what a thing to do.
Cos you were all "Yellow",
I drew a line,
I drew a line for you,
Oh what a thing to do,
And it was all "Yellow."
Your skin,
Oh yeah your skin and bones,
Turn into something beautiful,
And you know,
For you I'd bleed myself dry,
For you I'd bleed myself dry.
It's true,
Look how they shine for you,
Look how they shine for you,
Look how they shine for,
Look how they shine for you,
Look how they shine for you,
Look how they shine.
Look at the stars,
Look how they shine for you,
And all the things that you do.


Belum tentu lagiiiii

Menu apa la yang saya perlukan untuk ceriakan hati anak-anak hari ni....kalau kita fikir kompen kita jer menu kita nak makan....so nak tak tanya la dorang...nak makan apa you olls...

Ayam Mc D, mommy boleh buat ke...mmmm....dalam hati nak jer cakap senang pehhhh...hik,hik....

Apa lagi...aiskrim Mc D...mmmm...lagi kacang.....tunggu ehhhh....

Kami cuma merancang yang menentukan Allah...

"Ya Allah Ya Tuhanku, kau berilah aku kekuatan agar terus istiqamah dalam melakukan ibadatmu, Amin"

Lupakan sekejap, dunia IT....jom kita berjuang...tung tung, tang,tang....ha,ha...

Saturday, September 24, 2011

Saya budak sekolah agama!

Yesss...I proud ok...Actually in my FB profile, I dont want to put any info, it doesn't mean i dont proud,...I tak nak take for granted what i have done actually....and I'm not good enough..but when i'm reading Genta rasa.com

Bersyukur dengan mak sungguh-sungguh nak hantar...masa tu Allah saja yang tahu tak sukanya.masa tu mak angan-angan nak suh anak dia jadi ustazah...tak per jadi ustazah utk anak dan suami jer ler..ha,ha...now, apa yang saya dapat.....The best teacher is your father and mother,the best school is your home. Remember that...I realized....

Trutttt, truuuttt....Tetiba...terdetik...dengan hati emas ini...thats y nak bagitahu......

"Seperti mana ada orang yang punya akal tetapi tidak berakal, maka begitulah ramai ‘orang agama’ tetapi tidak beragama. Maksudnya, dia punya latar belakang pendidikan agama – mahir dengan segala wahyu dan sabda, tetapi segala-galanya tidak memberi impak kepada perilaku dan akhlaknya ~ "

Apa gunanya hidup didunia ni bersikap memutuskan silatulrahim...kan,kan...jadi cukup la saya jadi seperti saya....jadi sebagai kanak-kanak riang...umpama burung yang bebas berterbangan...

Sila buat baik dengan semua orang....kadang-kadang agama kita pun agak-agak disebabkan kita ni lahir dari mak ayah yang islam...Bersyukurlah pada orang yang mendapat hidayahnya....

Teringat Kisah Di KLCC..on d way nak balik...seyes...kalau la aku sorang mau aku lari...waaa... cepat-cepat kita jalan tau...saya no,no...takut...tapi may be aku cakap....apabila datang seorang mualaf yang inginkan pertolongan...mungkin sebaliknya....kan...kan...
"Ya Allah Ya tuhanku kau limpahkanlah rahmat islam keatas mualaf itu, semoga dia mendapat hidayah demi kasih sayangnya terhadapmu Allah, Amin"

Petikan dari Penulis yang hebat...

"Kekadang kita terkesima dengan individu-individu yang sederhana dan latar belakang pendidikan agamanya sangat minimum (bukan tidak ada langsung), tetapi lebih warak, istiqamah dan jujur dalam pergaulan. Dia tidak ‘berminyak air’. Apa yang dipaparkannya di hadapan dan di belakang orang sama.

Saya kagum dengan beberapa orang individu yang saya kenali dalam kehidupan ini yang begitu teliti dengan makanan yang hendak diambilnya, wang yang pernah dia berhutang, komen yang hendak dilontarkannya kepada seseorang, sangat menjaga lidah dan tawaduk dalam pergaulan.

Ilmu agamanya tidak tinggi tetapi apa yang ada itu benar-benar diamalkan dan membekas (memberi impak) kepada peribadinya. Ilmu yang banyak tentulah penting. Tetapi bukan semua orang berkesempatan dan punya peluang untuk belajar di peringkat sarjana, master mahupun doktor apatah lagi profesor.

Ramai yang hanya di tahap ‘lepas fardu Ain’… Namun Allah Maha Penyayang, kekadang ada manusia yang diberi ‘hati yang bercahaya’ berbanding ‘otak yang bergeliga’, hingga dengan itu sedikit ilmu yang ada mampu dimanfaatkan seoptimumnya. "

Jadi fikir-fikirkanlah...dan hayatilah....

And The Best man Win...She choose me kerana Allah....She choose me cos i budak sekolah agama...thats my husband.....

Terkedu pulak bila cakap ngn mr rigth tadi...cepat lah balik...saya dah rindu..anak-anak semua dah rindu.....saya juga rindukan awak....aiseyman...what you give yout get back la...ahaks!
Last but not least pesan kat diri sendiri...bersabar lah dalam sabar....

Rasa sangat disayangi...

Alhamdullilah...It almost after 20 years old...Feel that I have a great friends in d world...

Kecikkan dunia ni...so ingat...What you give you get back, baik kita bagi...baik kita dapat...buruk dan dendam kita bagi....itu la you olls akan dapat....

Actually hari ni patutnya, ada kenduri kawin kat kuantan...tapi bila cakap ngn hubby, dia pesan...tak yah la pergi yang jauh-jauh...pergi yang dekat-dekat jer...dah ada anak kecik...ada pulak jemputan rakan-rakan yang istimewa ni....

kalau ikut rasa hati...memang nak sangat pergi....lagi la wedding my collegue satu kerja...nak sangat pergi....tapi dah bagi hadiah tau....tak per la kan...nanti pergi yang KL punya...

Minta maaf manyak manyak pengantin baru yer....Untuk event malam ni...akak kirimkan doa jer eh " Ya Allah Ya tuhanku, Kau kurniakanlah kasih sayang suami isteri ini sampai ke pintu syurga Firdausmu, Amin"

Ok2 Back to rasa disayangi....

mmmm...sakan noi,...rasa sangat happy dapat jumpa my old fren ni...she so sweet ok....
Dengan kawan i ni... i rasa macam bergambar ngan sofea jane uuuu...eke2
mmm...nak berasaan kejap...we oll ni memiliki dagu ala-ala botoxs...akaakaaka...biasa ler siapa nak puji ...kalau kita tak puji....(oppsss, sila jangan muntah dengan statement i)
Masa ni pulak, sekali amek jer picture...memang class nyah...ala-ala fotogenik gitu...terus cun..kalau dah cun tu..kompen ler cun....macam mak dara u Olls...hopefully boleh la menten...
Macam orang sebelah i ni...ish..sejak dorang2 ni jadi mak orang lagi cun tau...

Terkenang kisah-kisah lama...kisah kawan2 disekolah rendah....cikgu cikgi...memang rasa nak gelak balik....ahhhh...so sweet...Pengalaman bersekolah di sekolah kebangsaan mengabang telipot...adalah pengalaman paling berharga...so many experience i go thru there...tapi siapa la kita erk...hu,hu

Ada yang sangat hebattt...ada yang hebazzzzz, dan ada yang luar biasa eke2...

I love you olls!

Ya ALLAH….satukanlah hati-hati kami didalam bersahabat keranaMU ya ALLAH….
Ya ALLAH….jadikanlah persahabatan kami ini berguna dan diredhaiMU ya ALLAH…
Ya ALLAH…jadikanlah persahabatan diantara kami ini adalah keranaMU ya ALLAH…
Ya ALLAh…jadikanlah persahabatan kami ini seperti mana nya persahabatan di antara Rasulullah dan saidina Abu Bakr….
AMIN~amin~ya RABB~

dan ikut2..malam ni pulak plan nak tidur kat putrajaya, tapi harus la i batalkan bila i balik dah maghrib..nak pulak angkat kain dan lipat kain...gosok kain.....wow...i'm a super woman...insyaallah buat segala perkara ni demi Allah..jika tidak,tiada lah istiqamah...kata nak Cun macam dorang kan....hik2

Cerita disebalik Cerita

Wah...Tersangat la rajin meng"update blog..." orang gaji baru siap basuh baju anak -anak yang besar...now baju i pulak ok.....

mmmm....malam ni p umah pakcik ada open house and aqiqah kat Au2...Finally, dapat makan kambing pusing...sedap tau....tak sempat nak snap kambing...ka,ka...
Moga-moga pertemuan ini membawa keberkatan...Insyaallah , secara besok booking appointment untuk hari isnin...ok :)....

Dalam pada dok cerita sana sini....mmmm...ada la cerita...dalam cerita...2 hari ni..aku naik keta semacam ada bau....mmm...mula la dok Pk...apa jenis bau ni wei.....aku n anak-anak ni...dah mual nak muntah dah....Bukan kata aku and anak-anak je...Bangla cuci keta aku tadi pun nak muntah tau...Ha,ha...Ni rasa nak gelak besar ni...Sila gelak ala-ala sopan...ka,ka.ka

Nak ler jadi cerita...aku ni dah terpikir..ntah ada tikus masuk kut ...dah jadi bangkai ke?...dan yang paling misteri...ntah ada orang dengki...mai hantar TUT....ialah...sekejap-sekejap...bau macam melekat....sekejap...ha, mommy dah hilang dah.....ha,ha...kejap2...semua tingkap dibukanya....

Disebabkan tak tahan dek bau...selepas je balik kenduri...singgah terus...
Hebat kannn...KL...Malam2 pun ley cuci keta...

Sehingga la budak comel ni tertidur....kesian...

Tapi abang Danish cakap mommy lagi kesian...siap kata..mommy nak tidur kul berapa ni? tak tahu lagi bang...nak cuci baju lagi....aha kan..kesian jadi mak kan....tetiba ada dia kata...jadi abang pun kesian my..kena jaga adik dia lagi...ish2...sungguh...mujur tak kena cebok jer lagi....Tunggu adam dah besar nanti abang tolong eh.....hik2

Yang best tadi pun masa p Umah pakcik, ada gak Trifle...mmm..kat rumah kita pun ada....abang yang buat....Hamboi2...Ye la tu anak oiiii....Itu la anak i...

Hah...Korang nak tau and dah tahu kisah Bau Misteri tu.sila teka and teka...
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
Pergggghhhh ni bukan telur lagi.....Ada Ayam mentah daaa...aku tertinggal kat bonet...
nasib tak berulat...ish2...

Baru anak 3, Everyday mesti ada benda lupa...Dashyat uuuu....Nasib sempat melawa..ni kes nak melawa la ni.....

First day, Lupa hari isnin nak potong kuku adam...Nasib ler intan potongkan....

2nd day,Pergi bagi kunci kat Nenek Intan...la,la...Nenek Intan Nyanyuk la...mesti la kusut...Nasib la Intan tu boleh jangka dimana anak kuncinya...

3rd day...Lupa Nak Off secara habis Switch kereta...Dang2 bateri Kong...sampaikan ada budak tu tak ley balik cepat...minta maaf yer!of course malamnya G ramly beli ayam peha...2 hari selepas baru sedar...eiiiii,,tu pun sebab bau....

4th day...Lupa la pulak nak jemur baju yang i cuci tangan....balik kerja baru boleh jemur...

5th day...mmm...lampu dapur pulak tak tutup...

Banyaknya fikir...Ustaz or Ustazah...tolong bagi doa skit...Haisshhhh....sangat cuai ok!

Ya Allah Ya tuhanku...Ko permudahkanlah kehidupan aku esok dan seterusnya Amin

Ok...Jom kita travel bersama ROZA (nak sambung baca Travelog cinta abadi)....mmmm..tak sabar nak chit chat ngn tasya kisah satu hati 2 rasa....dia antara orang bertuah!

Hargailah dirimu....

Sementara menunggu Orang gaji i basuh baju (wah dah ada maid...bukan sebarang maid tau import dari japan lagi..nama dia samsung, nak pinjam boleh la...)...macam biasa idea datang suh update blog....

Semalam..rasa sangat penat..maklum la dah start kerja...ialah kalau rasa cam dah semakkk umah...kepala pun naik semak..mentang-mentang umah dekat.masuk kerja pun flexible....i merajinkan diri menyapu kemudian mop pulak....angkara dek rajin tu...dapat la kepenatan....lama pulak dah lama tak pakai kasut bertumit...1 mgu ni bila kerja pakai bertumit....sakit kaki i tau....

Apa lagi...hari ni gaji pulak masuk...kawan lunch p makan kat hotel...i pun mencari spa refleksologi...lagi la masa cari ni...naik level 4....TUT...alamak...dah kena renovate la...macam biasa KLCC..thn ni kedai dekat sini...esok lusa tetiba pindah....

and I pun p turun concourse...sekali reception cakap level 4 tp right wing....hamboi2...bertambah penat babe....tak ada jugak...nasib macam cool..siap ckp..tak per la boleh exercise...

OOhhh...Refleksologi...igt spa...lain ropenya....depan MayBank...Ground Floor jer....
Secara cepat-cepat snap...ialah...nanti dorang cakap..minah ni tak ada kerja ke...Hakikatnya i nak update blog....ha,ha
mmm...Linda yang tolong urutkan kaki I....best sangat siap tidur tu....Rm70/45 minute
Ibu ada baby ni...tidur malamnya asyik terjaga-jaga you know....
Ni masa sessi pilih tempat....

Moral of story..x yah la nak harap org appreciate...kita dulu kena appreaciate diri tau....tapi I want big hug from my hubby...or anybody who is my mahram....nak realease my fatigue ok....any body can help???oppsss lupa i have my kids kan...ok2 besok nak suh dorang peluk eh...

Thursday, September 22, 2011

Syafaat Rasullulah SAW

Actually...this is sharing from blogger,

Tazkirah sempena malam jumaat...seronok bercinta dengan rasullulah...2 hari lepas chit chat ngn my boss...she said "yatie suami kita tu bukan rasullulah....tapi nak jer cakap...rasullulah selalu ingat kita.....dang2 tak igt bila dah dgr ceritanya...."hik2...ini la yang sebenarnya....

1. Sayangnya Rasulullah SAW kepada umatnya sehinggakan di saat kewafatan Baginda pun Rasulullah masih menyebut "umatku, umatku, umatku!" hinggalah pada Hari Kiamat pun Rasulullah masih berdoa kepada Allah agar Allah melindungi umat Baginda. Oleh itu, antara suami dan Rasulullah, mana dahulu yang kita kena sayang? Kena sayang Nabi Muhammad terlebih dahulu. Antara isteri dan Rasulullah, mana yang kita sayang dahulu? Kena sayang Rasulullah dahulu. Begitu juga antara ibu kita dengan Rasulullah, kena sayang Rasulullah dahulu daripada ibu kita. Apa sahaja pun dalam dunia, manusia yang kita kena paling sayang ialah Nabi Muhammad SAW.

2. Di Hari Kiamat, mak kita tak jumpa, ayah kita tak jumpa, suami kita tak jumpa, anak dan isteri pun kita tak jumpa. Kalau jumpa pun masa kita kena hisab di Padang Mahsyar. Bila suami dakwa isteri dia, bila isteri dakwa suami dia, masa itulah baru akan jumpa. Anak-anak nak dakwa mak bapak, lalu anak-anak kita ditanya "kenapa tak sembahyang ketika di dunia?" lalu anak-anak jawab "nak sembahyang macammana, dah bapa tak ajar! bapak tak suruh sembahyang pun!". Ditanya pula kepada isteri, "kenapa kamu tidak menutup aurat?" kemudian isteri menjawab "nak tutup buat apa, suami tak suruh tutup aurat pun!".

3. Di Hari Kiamat, seperti kita lemas di laut. Cuba kita naik kapal, naik sampan, bot atau feri, bila pecah dilambung ombak, kita jatuh dalam laut. Apa yang kita buat? Ada papan kita pegang, ada tong kita berpaut, ada manusia kita akan panjat atas manusia tu supaya kita tak lemas dan selamat, kalau ada sehelai rambut pun kita akan pegang kalau rambut tu mampu menyelamatkan kita. Itulah bandingan kalau lemas di lautan. Lemas di Padang Mahsyar ni, semua orang dia nak kait, dia tak nak masuk Neraka tu dia akan kait semua orang. Bila ditanya "kenapa kamu tak sembahyang?" dia jawab "bapa saya tak ajar saya, bagaimana saya nak sembahyang!". Dia kait bapa dia padahal di dunia bapa dia dah pun suruh dia sembahyang. bila ditanya "kenapa tak tutup aurat?" dia jawab "suami saya tak suruh tutup aurat!" sedangkan masa kat dunia bila suami suruh tutup aurat dia kata "muda lagi!". Tapi di Hari Kiamat dia dakwa suami dia, sehinggalah di Padang Mahsyar bukan sahaja suami kena dakwa, isteri kena dakwa, mak bapak kena dakwa tetapi termasuk yang kena dakwa ialah Nabi-nabi pun kena dakwa.

4. Dalam satu hadis, Rasulullah SAW menceritakan Nabi Nuh A.S kena dakwa, bila Allah soal umat Nabi Nuh, "kenapa tak beriman kepada Allah? Bukankah telah dihantar kepada kamu Nuh?" lalu mereka menjawab "Nabi Nuh tidak pun menyuruh kami beriman kepada Allah!" lalu Allah memanggil Nabi Nuh lalu Allah berfirman "Wahai Nuh! Umat kamu mendakwa bahawa kamu tidak menyuruh mereka beriman kepada Allah" dan nabi Nuh menjawab "Sudah saya dakwah kepada mereka supaya beriman kepada Allah, tetapi merekalah yang menolak saya", kemudian Allah bertanya kepada Nabi Nuh "Mana saksi kamu?" padahal sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, tetapi Allah SWT itu Maha Adil, tetap Dia bertanya kepada Nabi Nuh "Mana saksi kamu?", lalu kata Nabi Nuh "saksi saya ialah umat Muhammad SAW". Kita sebagai umat Nabi Muhammad tak pernah tengok pun Nabi Nuh, tapi kenapa kita menjadi saksi? Maka Allah SWT bertanya kepada umat Nabi Muhammad SAW, "Benarkah kamu bersaksi bahawa Nabi Nuh telah berdakwah?", kata umat Nabi Muhammad, "ya! tetapi ditolak oleh umat Nabi Nuh", lalu Allah bertanya kepada umat Nabi Muhammad, "Apa bukti kamu?", lalu umat Nabi Muhammad menjawab, "buktinya telah disebut oleh Allah SWT dalam Al-Quran bahawa umat Nabi Nuh menolak Nabi Nuh A.S".

5. Firman Allah SWT : "Sesungguhnya Kami telah mengutus Nabi Nuh kepada kaumnya, (dengan berfirman kepadanya): "Berikanlah peringatan dan amaran kepada kaummu sebelum mereka didatangi azab yang tidak terperi sakitnya; dia pun (menyeru mereka dengan) berkata: "Wahai kaumku! Sesungguhnya aku ini diutus kepada kamu, sebagai pemberi ingatan dan amaran yang nyata; Iaitu sembahlah kamu akan Allah dan bertaqwalah kepadaNya, serta taatlah kamu kepadaku; Supaya Allah mengampunkan bagi kamu sebahagian dari dosa-dosa kamu, dan memberi kamu hidup (dengan tidak terkena azab) hingga ke suatu masa yang tertentu; (maka segeralah beribadat dan bertaqwa) kerana sesungguhnya ajal (yang telah ditetapkan) Allah, apabila sampai masanya, tidak dapat ditangguhkan; kalaulah kamu mengetahui (hakikat ini tentulah kamu segera beriman); (Setelah puas menyeru mereka), Nabi Nuh berdoa dengan berkata: "Wahai Tuhanku, sesungguhnya aku telah menyeru kaumku siang dan malam (supaya mereka beriman); Maka seruanku itu tidak memberikan mereka (sesuatu faedah pun) selain daripada menambahi mereka melarikan diri (dari kebenaran)". (Surah Nuh, ayat 1-6)

6. Kalau Nabi yang maksum (tiada dosa) pun kena soal sebab umatnya dakwa di Hari Kiamat, takkan kita tak disoal di Hari Kiamat? Firman Allah SWT : "Maka sesungguhnya Kami (Allah) akan menyoal umat-umat yang telah diutuskan (Rasul-rasul) kepada mereka, dan sesungguhnya Kami akan menyoal juga Rasul-rasul itu". (Surah Al-A'raaf, ayat 6)

7. Di Hari Kiamat,
Nabi Muhammad SAW adalah orang paling pertama yang masuk Syurga, tetapi kerana sifat sayang Baginda kepada umatnya sehinggakan Baginda menunggu umatnya di pintu Syurga dan berdoa kepada Allah supaya melindungi umatnya, sehinggakan apabila ada umat Nabi Muhammad yang sama berat timbangan pahala dan dosanya di Neraca Allah, lalu Nabi Muhammad mengambil serbannya dan diletakkan serban Baginda di atas timbangan sebelah kanan iaitu bahagian timbangan pahala orang itu lalu Neraca Allah condong sebelah kanan (pahala) dan Malaikat berkata kepada orang itu "masuklah kamu ke dalam Syurga", kemudian Malaikat mengadu kepada Allah, lalu Allah SWT menjawab "Itulah umat Nabi Muhammad, biarlah dia (Muhammad) nak bagi syafaat kepada umatnya". MasyaAllah, betapa sayangnya Nabi Muhammad SAW kepada kita, maka sebab itulah bila bertembung antara Nabi dan suami maka wajiblah sayang kepada Nabi Muhammad melebihi semua manusia-manusia yang lain. Suami kat dunia ini boleh tinggalkan kita, suami tak tunggu bila isteri lambat, isteri pun kat dunia boleh tinggalkan suami, tapi Nabi Muhammad SAW tunggu kita di Hari Kiamat.

8. Syafaat itu adalah pertolongan dari Allah. Nabi Muhammad SAW mempunyai lima jenis syafaat yang diizinkan oleh Allah SWT iaitu :
i. Melepaskan manusia daripada kesusahan di Padang Mahsyar iaitu dengan memberi manusia minum
air daripada Telaga Kausar (Telaga Nabi) di Padang Mahsyar. Keadaan panas dan dahaga di Padang Mahsyar sangat dahsyat, sesiapa yang dapat syafaat daripada Nabi Muhammad SAW untuk minum air daripada Telaga Kausar tidak akan dahaga sampai bila-bila. Lalu para Sahabat bertanya kepada Rasulullah SAW, "Ya Rasulullah, bagaimana kami boleh dapat minum air dari Telaga Nabi?" lalu Rasulullah SAW menjawab "bila kamu di dunia, kamu bagi minum dan bagi makan pada orang". Jadi, biasakan bagi minum, biasakan bagi makan kepada orang, maka peluang nak dapat minum air dari Telaga Kausar adalah cerah untuk kita.
ii. Memasukkan sesuatu kaum ke dalam Syurga tanpa hisab. Siapakah orang yang dimasukkan ke dalam Syurga tanpa hisab? Orang yang masuk ke Syurga tanpa hisab ialah manusia-manusia yang bertaqwa kepada Allah dan tidak syirik kepada Allah.
iii. Menghilangkan hisab dan azab manusia. Orang ini patut kena azab, patut kena hisab, tetapi Nabi Muhammad mintak tolong kepada Allah, "Ya Allah, tolonglah jangan hisab orang ini".
iv. Mengeluarkan orang yang dimasukkan ke dalam Neraka daripada segala orang yang derhaka dan berdosa lalu dimasukkan ke dalam Syurga. Dari satu hadis Rasulullah, ketika Rasulullah SAW duduk di dalam Syurga, datang Malaikat Jibril, kata Jibril kepada Nabi, "Wahai Muhammad, kamu seronok duduk di dalam Syurga, kamu tak dengarkah apa-apa wahai Muhammad?" kemudian Nabi Muhammad bertanya "dengar apa?" maka Rasulullah pun diam, lalu Baginda mendengar orang menjerit, kata Rasulullah kepada Jibril, "suara siapakah itu Jibril?" lalu Jibril pun menjawab "Itulah suara umat kamu yang sedang disiksa di dalam Neraka". Lalu Rasulullah pun bersujud kepada Allah dan bermohon "Ya Allah, masukkanlah orang-orang yang aku dengar suara mereka menjerit itu ke dalam Syurga, Ya Allah". (Syafaat ini dipersetujui oleh para Jumhur Ulama)
v. Meninggikan darjat manusia di dalam Syurga iaitu menaikkan darjat seseorang manusia yang masuk ke dalam Syurga ke tingkatan Syurga yang lebih tinggi. Syurga juga memiliki tingkatan. Kalau rumah pun ada tingkatan seperti rumah low cost, rumah medium cost dan rumah mewah, begitu juga tingkatan Syurga.


9. Kata Anas bin Malik, "Rasulullah SAW tak pernah marah kalau aku buat salah dalam urusan dunia, Nabi tak marah kalau setakat aku lambat angkat barang, tapi kalau aku buat salah dalam urusan berkaitan agama dan akhirat, barulah Nabi sangat tegas".

10. Amalan-amalan supaya Allah SWT mengampun dan menghapuskan dosa-dosa kita ialah :
i. Beristighfar selepas solat dan melakukan Solat Sunat Taubat. Rasulullah SAW memohon ampun dan beristighfar kepada Allah SWT tidak pernah kurang 70 kali sehari walaupun Rasulullah tidak pernah ada dosa. Sebab itulah Rasulullah SAW berpesan kepada kita supaya perbanyakkan beristighfar setiap kali selepas solat. Sesiapa yang sentiasa beristighfar dan berzikir selepas solat, Allah akan ampun dosanya.
ii. Menyambungkan silatulrahim
iii. Memberi makan kepada anak-anak yatim
iv. Menjamu orang makan. Rasulullah SAW bersabda, "siapa yang beri makan kepada orang yang berbuka puasa, pahalanya sama seperti orang yang berpuasa". Walaupun kita tak berpuasa sunat, tetapi jika kita beri makan kepada orang yang berbuka puasa sunat, pahala yang kita dapat sama seperti orang yang berpuasa sunat itu.

Terapi Oh Terapi...weee triple laaa

Mmmmm...hari ni baru la dapat berterapi...sungguh kepala mommy dah nak jd tertekan dah...maklum ler 100 hari tak lama lagi...hubby???haishhhh...windu dlm terkam..ka,ka...so tak nak tertekan...dgn ayatnya..tak dapat call selalu sebab rasa bz...bz la u hari ni...nnt u selalu bz tau...n i...rasa nak marah tau.....3 hari sekali baru cakap tu pun 10 minit tak sempat...panassssssszzzz

I pun penuhkan kasih sayang i pada anak-anak i yang sayangkan i....
Nak ler jadi cerita..pergi beraya umah kak wan ni....kak wan ada buat triple...so ada budak pompuan yang comel tu...comel ke?comel la...dah anak i....Mommy nanti kat rumah mommy buat triple yer...akak siap tapau...sedap mommy....

Tapi kesian...dia dah tidur....so pagi besok...SURPRISE!

Senang sangat nak buat triple ni ...nama triple ni aku bagi Triple Betty comel :)

Kita layan gambar eh....
I beli kek gulung daring roti boy berperisa Vanila digulung dengan jem strawberry....kalau rajin boleh buat sendiri roti swiss ni.....mommy biasa ler...paling rajin...so nak senang tunjuk ajer RM7.50..hik,hik
Second layer kita letak kastard (rahsia kastard...kita amik serbuk,gula,air dan susu, kacau ler sampai sebati...then tuang atas roti )nampak buah tu kan...beli jer buah tin then campur dengan nata De Coco...letak bila kastard dah sejuk dan agak pejal yer....
Last but not least before kita sejukkan supaya tak la berapi-api...letak la Jelly...ikut suka la perasa apa..i guna jelly strawberry...beli yang serbuk eh...then bancuh sampai sebati jugak....
(napa strawberry sebab umah kak wan wat perasa strawberry sampai...dalam keta pun siap pesan jangan ubah yer mommy....tu pun mommy dah ubah keknya....

Apa bang danish cakap....

****Lagi sedap dari rumah hari tu kan....

****Mommy ni macam mak mommy masak apa-apa mesti sedap....(macam la dia sempat makan masakan mak aku...-Alfatihah, genap 13 tahun mak meninggalkan kita, semoga mak ditempatkan disyurga Firdaus, Amin )

Kembang tak?kembang tak? tak ke terapi.....hilang panassszzz i tau....Nanti hubby jangan la jeles...sedappp oooo...bila kita buat makan-makan kita buatkan eh...hu,hu
Kan dah siap.....sila sejukkan yer...
Mmmm...satu untuk rumah...satu untuk baby sitter Adam...satu tu untuk anak dara comel..tapi dah dibelasah oleh Budak cute yang momok tu....
Kita close-up skit....biasa buat orang terliur....hik-hik
Selamat mencuba!

Tuesday, September 20, 2011

Currently,I'm reading......

Tak puas rasanya.....tak sangka hobi waktu kanak-kanak masih lagi mengiringi kehidupan seorang ibu...seorang isteri...seorang pekerja...seorang suri...

I dah berjaya habiskan satu rasa dua hati.....tak sabar nak sharing dengan housemate...semoga Allah makbulkan doa kami untuk menjadikan sebuah masjid yang penuh dengan tarbiyah agama didalamnya....Amin...

Sedang menikmati episod-episod kehidupan travelog cinta abadi...mmmm...tak syok sebab tak boleh fokus kat opis....

dan yang best...masih ingin membaca lagi satu rasa dua hati....tak puas....dan i nak amik nikmat kehidupan didalamnya...

Ya Allah yang tuhanku, kau berikan dan jadikan kasih sayang antara kami suami isteri sehingga ke syurga Firdaus, ampunilah dosaku diatas kekhilafan diri sendiri...Amin

P/s; mmm...i nak bagi hadiah jugak tau kepada rakan-rakan yang terpilih....hik2...tunggguuuuuu

Resipi aiskrim homemade yang fluffy...

Perrgggghhhhh...aiskrim la pulok.....macam-macam nak suh gemok la tu....kalau la hubby tau kita wat aiskrim yang sedap dari aiskrim feberek dia...bangga giler siot...tapi dah nama laki buka nak puji...kaji buat la masa dia tak ada.....terapi ni....ka,ka,ka
Korang layan bahan-bahan yang i gunakan...sorry terbalik la pulak...pandai-pandai erk
Semua boleh dapat kan....kalau korang tak pastu sila tanya...cuma mamamieja pesan suh tambah ovellete skit.....
Bila dah mixer tu..letak la dalam bekas....yang hijau tu..perasa lemon i buat....pink biasa la strawberry...kuning tu..vanila jer kut...
Ni la hasilnya...tapi nampak comot la pulak...tak sesuai warna ni kan..dah itu jer ada warnanya..nanti kita reka lagi warnanya....eh....

My fren..malam tu jugak tau dia cuba after i tag....asalnya tak tahu dan tak pernah cuba...sekali dia kata sedap dari walls tau..ditanggung halal dan bersih ok!
cuba la....

BAHAN-BAHAN

1 mug Susu Penuh Krim
1 mug Coffe-mate
3 sudu Perisa Strawberi
1 sudu Gula
1 sudu Ovellete

CARA MEMBUAT

1) Blendkan bahan-bahan tersebut sehingga berbuih.
2) Masukkan ke dalam bekas yang bersesuaian.
3) Masukkan ke dalam peti sejuk (bahagian sejuk beku).
4) Setelah campuran sedikit beku, keluarkan dan blendkan sekali lagi.
5) Masukkan semula ke dalam peti sejuk dan biarkan membeku.
6) Setelah beku, aiskrim boleh dimakan seperti biasa atau dihias mengikut cita rasa.

Rezeki Hari ni....

Alhamdullilah...Thanks to Allah...Thanks to my lovely dad,Abg sam and of course hubby in my life....

Hari ni dah start kembali kerja..walaupun kelam kabut...hantar anak-anak sekolah...hantar baby...bersyukur kerana masih dapat menjalankan hukum fitrah....semoga Allah suburkan hati ini dengan tenang dan tabah dalam membesarkan anak dengan penuh keikhlasan dan demi pahala diakhirat nanti.....

Semalam dapat update from my best anak buah yang sporting, Firdaus.....baik sungguh la anak-anak buah men "tagkan" at Fb...apa gunanya teknologi...tak payah nak balik kampung kan....

Awal progress agak lambat...cos tukang rumah berkejar dengan bulan puasa...i pun maklum...dengan banyak urusan-urusan kerajaan....
Now after RAYA...

sekejap jer, kata ayah 2 minggu lagi insyaallah siap...
Yang best....orang datang nak sewa bertalu-talu.....Alhamdullilah

What you give, You get back!

berbuatlah baik kepada sesiapa saja, especially orang yang paling kita sayangi dan menyayangi kita, maafkan mereka tanpa ada rasa dendam...Insyaallah pasti Allah membalasnya...

Bercadang nak buat kenduri aqiqah dan kenduri kesyukuran, semoga Allah mempermudahkan jalannya....tak sabar nak tunggu my housemate balik...

p/s; Got sms from Roslina...she already get new life...syukur...semoga pekerjaan yang beliau dapat membawa perubahan dan berkat kepada keluarga...Ya Allah ya tuhanku...kau berikanlah kesihatan kepada roslina supaya dia dapat menjaga suaminya dan anak-anak dengan penuh kasih sayang...berikanlah ketabahan kepada dirinya semoga kasih sayangnya membawa ke syurga firdaus, Amin!
Amin


Open house Bertalu-talu

Alhamdullilah dan terima kasih kepada sesiapa yang sudi menjemputku ke Majlis terbuka hari raya 2011...fuhhhh..ketat perut eh..nasib berat masih menten....

Rezeki betul dari kawan lama sampai la kawan baru...
Bersama mieja, dah lebih 10 tahun x jumpa...mieja dah makin matang...dan x kenal erti penat aka tak dok diam...tengok badan la....no wonder la kannnn...
Ni open house umah kak wan..anak2 siap ckp..naper mommy pakai baju kurung...dah p beraya sayang-sayang mommy...terpegun jugak ngn kak wan...suka tengok kalau open house ke ..jamuan kerja kahwin ke pasti perfecto...tetiba berangan....

bila la nak wat umah i.....hu,hu...insyaallah ada rezeki ada erk...
dan paling teruja...dapat jumpa nenek kak wan yang pakai baju hijau tu..bayangkan she already 100 years old...but she so cutey...hik2..dan yang pasti sihat...sempat dapatkan tips!

Last but not least umah ana...mmm...x sempat nak amik picture...got wonderful story jugak...jumpa seorang kakak 16 years sharing his experience dapat baby girl..she's so strong...Allahuakbar!

Next week...i want to be a superwoman jugak...sebab nak jumpa kawan lama di KL, then travel to kuantan with 3 kids...
Ya Allah semoga kau berikan aku kesihatan supaya dapat memenuhi jemputan dan undangan rakan-rakanku....

Ada sesiapa nak ikut??? i miss kuantan life so much!!!!

Friday, September 16, 2011

Doa dan amalan untuk bangun awal

Actually this in sharing from my kids to me....(about malaikat qaihaq.)


Tidur adalah keadaan di mana roh kita keluar dari badan, dan ada ketikanya orang yang meninggal (bila roh itu tidak kembali ke badannya) semasa di dalam tidurnya. Oleh itu, kita haruslah sentiasa bersedia untuk menghadapinya. Oleh itu, kita mestilah memulakannya dengan beristighfar:

a. Istighfar 3X

b. Mengucap

c. Al Fatihah

d. Zikir Fatimah - Allah hu Akhbar, Alhamdullilah, dan Subhanallah

e. Bacalah doa tidur, yang maksudnya, segala puji Allah yang menghidupkan dan mematikan daku.



Untuk mengelakkan tidur dari gangguan, disambung pula dengan:

d. Ayat Kursi

e. Al Ikhlas

f. Al Falaq

g. An Nas

Dibaca dan ditiupkan kepada dua-dua tapak tangan, disapu keseluruh badan. Buat 3X.

h. Bagus kalau disambung dengan Bismillah 21X.

Jika ingin bangun tidur pada waktunya (eg jika tiada jam loceng), bacalah

Ya qaihaq alaihissalam, kejutkan aku pukul ______

(Malaikat qaihaq adalah malaikat yang menjaga kita waktu tidur)


Teringat pesanan yang pernah disampaikan oleh Rasulullah SAW kepada isterinya Siti Aishah RA. Baginda diriwayatkan telah berkata, wahai Aishah, janganlah engkau tidur sehingga kau melakukan 4 perkara ini, pertama, setelah habis membaca seluruh isi Al-Quran. Kedua, mengambil aku dan para Nabi sebagai penolongmu di hari kiamat. Ketiga, sehingga semua orang Islam redha dan memaafkanmu. Keempat, hingga kau selesai mengerjakan umrah.

Rasulullah SAW menjelaskan bahawa jika kita membaca surah Al-Ikhlas 3 kali samalah fadhilat dengan membaca keseluruhan isi Al-Quran. Bila kita berselawat ke atas nabi Muhammad SAW dari para nabi yang lain, maka mereka nanti akan membela keadaan kita di hari kiamat. Bila kita beristighfar dan memohon ampun untuk orang mukmin maka mereka juga akan redha terhadap kita kelak. Dan dengan membaca Allah hu Akhbar, Alhamdullilah, dan Subhanallah, samalah pahalanya seperti kita mengerjakan umrah.

Adam Visit Khadijah!


Suka benor aku kalau dapat kawan ngn ayu ni...dari dulu lagi...kalau jumpa mesti aku belajar ilmu baru.....seronok sungguh. bila dengar kisah dia g umrah...haishhh...ni ler rasa tak sabar lagi nak pergi....

Resipi Nasi Ayam Piccah nun di Sabah...

Alhamdullilah kenyang sungguh....Rezeki yang allah kurnia tak dapat nak dikira....Rahmat...

Hari ni buat nasi ayam jer...ada anak buah nak datang..tapi tak sampai lg....

Ha,kenapa nasi ayam piccah...?
Masa Raya baru-baru ni...saya ada call piccah...cakap..wei aku nak g umah ko...biasa ler..kalau cakap ngn kawan kacip ni...mmg tak malu sudah..hilang kejap adabnya...dah la tu siap cakap...aku nak makan yang ko masak...ala aku tak pandai masak...apa kata kau masak apa saja..yang paling sedap....mmm..Nasi boleh dok....?ada aku kisah..janji ko masak....

Tapi mintak ampun yer piccah..lewat sangat aku pergi umah mak ayah ko...dah nak masuk magrib dah kan....dah ler serbu satu bas mini....eke2

Actually aku dah balik dari kenduri dibesut masa ni....dah 2 pinggan...maklum ler makan gulai kawah bukan selalu jumpa....

Yang lawaknya..ni on d way nak g besut tu siap berhenti open house YB permaisuri...mmm...tak pernah dibuat...ini angkara kakakku ler....jadi ajer....

ok2..melalut pulak..ni nak cerita kisah nasi ayam piccah ni...selepas jer solat asar..yang masa tu dah nak magrib jugak...astaqfirullulahalazim....

Haish..masa mkn tu...memula amik skit jer...eh..tambah lagi...mmm...kompen ler sedap...rasa lain nasinya..rasa macam puas la makan...

Bila dah balik Kl ni..nampak status FB dia buat nasi ayam teringat la jugak kan...biasa ler i yg peramah ni..komen...inbox please...hik2...

Apa lagi secara copy and paste...

mula panaskan air panas......masukkan bawang putih dalam 5 ulas siap kena hiris.....dan halia dalam secukupnya......1 kiub ayam n garam secukup rasa......(ni untuk sup)bila air dah mendidih mung letak ayam......dalam 10 minit mung angkat ayam tu....toskan kemudian letak kicap dan serbuk lada sulah dan sedikit madu kalau nak.......perap ayam ngn kicap.....setel dua menda

kmdn untuk beras....basuh beras.....kemudian mung goreng beras tu......cara goreng.....panaskan kuali...masukkan planta.....takmo yg lain planta jer yer....kemudia tumiskan bawang putih n halia shingga kuningan.....naik bau......masukkan beras n grengkan.....siap greng.....masukkan beras lam periuk nasi.....letakkan air sup tadi tuk masakkan nasi.....bawang putih n halia tu banyak jugak la...tgok brp nasi mung nak buat......

  • sambungan....ayam siap digreng....

  • kicapnya tu mung panaskan...blh wat sambal kicap

  • pastu tuk lada....lada besar merah.....gula garam secukup rasa...dan perahan limau......

  • air tuk masak nasi kurang dari air kita masak nasi biasa


Then, baru la perasan...dia goreng beras and planta ....kata kakak yang memang memasak secara kasih sayang ni...tujuannya 'cantik dan lebih sedap nasiknyer... dan tak melekat...."
mmmm...separuh sudah nasinya...ish2..menci la Picture from BB...dah jd sewel dah bila download kat blogspot!menci,menci.....astaqfirullulahalazim....tak per la yerk kekawan....

Macam biasa...setakat aku ngn anak-anak jer nak mkn 3 beranak....mmm...macam biasa anak dara yang suka bergambar....

Tak susah....susah bila kita kata susah....dan selebihnya biasa...Min Alif Lam sing... of course recomended!

Wednesday, September 14, 2011

Wahai Pemerhati sunyi...

Sumber;http://genta-rasa.com/2011/05/03/pemerhati-sunyi/#more-1358

Dalam melaksanakan tanggung jawab sebagai isteri atau suami pasti ada kesepian dan kelelahan. Tugas rutin yang dijalankan hari demi hari, minggu demi minggu, bulan demi bulan sehinggalah bertahun-tahun adakalanya menimbulkan kejemuan dan kesepian. Putaran kehidupan, pasti meletihkan. Ditambah pula kadangkala oleh sikap pasangan yang tidak memahami jiwa dan perasaan. Ketika itu segalanya hambar dan tawar.

Jika itu yang sedang terjadi pada diri kita kini, jangan dibiarkan berlarutan. Bertindaklah untuk mengubah keadaan bermula dengan mengubah jiwa, pemikiran dan perasaan sendiri. Kita tidak mampu mengubah apa yang di luar diri tetapi kita boleh mengubah diri. Pertama, perlu kuatkan jiwa. Bagaimana? Apalagi kalau bukan dengan solat dan zikir. Siti Fatimah yang mengadu keletihan dalam menguruskan rumahtangga, mendapat kekuatan dengan berzikir subhanallah, alhamdulillah dan Allah hu Akbar yang diberikan oleh ayahandanya Rasulullah saw.

Pemikiran Siti Fatimah dilapangkan dengan didikan untuk mencintai akhirat melebihi dunia. Lalu dengan ’tauhidic mindset’ itulah terasa olehnya betapa kecilnya penderitaan dunia berbanding penderitaan akhirat. Justeru, dia rela menerima kesusahan dunia yang sedikit dan sementara demi mengenangkan nikmat akhirat yang lebih baik dan selama-lamanya. Emosinya jadi tenteram ketika kesepian, oleh rasa hatinya yang sentiasa merasai ada Allah yang sentiasa memerhatikannya. Begitulah perasaan orang yang hampir dengan Allah. Imam Ghazali pernah menulikan, “ketika kau kesepian jangan kau katakan aku sunyi… tetapi katakan pada diri, di sisiku sentiasa ada Pemerhati!”

Dunia ini tidak lepas daripada rasa jemu, sunyi dan lesu. Nikmat yang diburu, akan rasa jemu apabila sudah dalam genggaman. Manis, seronok dan indah hanya sementara. Tidak kira yang nikmat yang bernama anak, suami atau isteri. Tanpa cinta yang mendalam dan menyala-nyala kepada Allah, segala bentuk cinta yang lain (cinta mahkluk) akan beransur malap dan gelap. Begitulah fitrah hati. Cinta Allah itu tapak segala cinta yang lain. Bila cinta Allah goyah, cinta yang lain akan turut rebah.

Tanpa kembali kepada cinta Allah, kita akan menjadi pemburu cinta yang dungu dan lesu. Cinta yang di depan mata dipersia, cinta fatamorgana yang tidak nyata diburu bagai nak gila. Akibat jemu, sepi dan lesu, ada yang mula bertindak membuka lembaran cinta yang baru. Mereka ketagih untuk merasai semula keharuman dan kehangatan cinta yang pernah dialami masa muda-muda dahulu. Orang lama ini bermimpi untuk menjadi orang baru yang hidup penuh keceriaan, bertenaga dan bermotivasi dengan menjana cinta yang baru.

Lalu wujudlah apa yang dinamakan ‘teman tapi mesra’. Suami orang dan isteri orang berhubung dengan mesra. Ini hakikatnya satu lagi ‘produk’ hubungan mungkar tajaan syaitan untuk menipu manusia. Kononnya, keduanya tetap menjaga perkahwinan masing-masing, tetapi mereka akan bersahabat dengan bertemu, bermesra, berbual dan saling meluah rasa tanpa pengetahuan pasangan mereka. Teman tapi mesra ini hakikatnya adalah perbuatan yang telah menghampiri zina. Istilah itu hanya dicipta untuk mengurangkan rasa berdosa kerana bermesra dengan isteri atau suami orang.

Tepuk dada, tanya rasa hati kita yang paling dalam, sukakah kita jika isteri meluahkan rasa hatinya kepada orang lain? Bagaimana rasa siisteri, apabila diketahuinya ada perempuan lain yang dimesrai dan diambil berat persaannya oleh suaminya sendiri? Tentu ada hati yang terluka. Pasti ada rasa yang tidak rela. Sedangkan segala rahsia harus dikongsi bersama. Mengapa dia perlukan ‘teman tapi mesra’? Apakah kerana aku sudah jadi ‘suami tapi tidak mesra’ atau ‘isteri tanpa cinta?”

Anehnya, isteri atau suami yang lupa diri ini begitu bersopan, lemah lembut, bergaya dan menjaga penampilan diri di hadapan teman mesranya. Kata-katanya sungguh sopan, tingkah lakunya sungguh baik. Bila bersama temannya dialah lelaki paling romnatis atau wanita yang paling beradab. Padahal dengan suami atau isteri di rumah, tutur katanya kasar, sapanya selamba dan tingkah lakunya serba pasif dan air mukanya yang masam dan bungkam. Sungguh pelik, dia telah menzalimi dirinya sendiri dengan memberi hak kepada yang tidak berhak manakala merampas hak daripada yang berhak. Hak suami atau isteri telah dirampas lalu diberikan kepada teman tapi mesranya itu!

Itu kisah suami atau isteri yang berkerja di luar, samada di pejabta kerajaan atau di badan-badan swasta. Mereka punya alasan, ruang dan peluang untuk selingkuh di luar. Bagaimana pula dengan isteri yang berada di rumah? Ya, dalam dunia tanpa sempadan dan era ICT ini segalanya berada di hujung jari. Dosa dan pahala boleh diraih melalui satu ‘clik’ sahaja pada papan kekunci atau tetikus komputer. Celik IT tetapi buta hati telah menyebabkan lebuh raya siber menjadi medan menjana cinta kayu tiga yang penuh dosa dan laga’ (sia-sia) ini.

Kaldai cinta. Itulah gelaran yang layak diberikan kepada seorang yang bercinta secara membabi-buta. Tanpa tujuan yang jelas dan pengenalan yang tepat, kaldai cinta ini memberi cinta sepenuh dan seluruhnya. Dan akibatnya, segala miliknya tergadai. Maruah, akhlak dan semua orang yang menyayanginya rela dikorban. Bayangkan, berkenalan dan bercinta hanya melalui laman sosial dalam internet, samada lewat facebook, twiter atau YM, namun akhirnya menumbuhkan bibit cinta di alam maya dan komitmen yang nyata dalam alam realiti.

Bayangkan bagaimana teganya seorang isteri yang sudah punya beberapa orang anak dan seorang suami rela mengabaikan tanggung jawabnya kerana cintanya yang mendalam kepada seorang lelaki seberang laut yang kononnya sangat memahami, prihatin dan menyayanginya sepenuh hati. Manakala seorang gadis pula rela meninggalkan ibu-bapa yang menyayanginya kerana mengikut kata kekasih hatinya yang bermata biru atau yang berkulit hitam. Atau ada pula suami yang sanggup berjaga malam, berteleku di hadapan komputer riba hanya untuk berbual-bual dengan ‘kekasih’ maya.

Mula-mulanya hanya berkenalan, kemudian berbual-bual dan akhirnya mula meluahkan masalah hidup masing-masing. Anda mungkin tidak percaya tetapi kenyataanya perkara yang seumpama ini memang sering berlaku. Alasan ‘kaldai cinta’ ini ringkas dan mudah sahaja – “saya kesepian, “suami tidak pandai melayan perasaan”, “isteri tidak pandai berhias.” Begitulah yang kerap kita dengar. Hairan juga, mereka ini bukan baru sehari dua duduk sebumbung, sudah bertahaun-tahun, sudah beranak pinak, tetapi seolah-olah baru saat itu ternampak segala keaiban dan kecacatan pasangan.

Ironinya, pada diri kekasih mayanya semua nampak sempurna. Hanya kerana dibelai dengan kata-kata indah, dihadiahkan gambar sejambak bunga, diberikan potret gambar (yang tidak dapat dipastikan adakah itu gambar sebenarnya), siisteri yang kesepian itupun cair. Lalu berbalas-balaslah kata cinta dan ayat-ayat ‘ I love you”, “I trust you” dan sebagainya. Waktu dinihari yang sepatutnya siisteri bangun solat tahajud mendoakan anak-anak dan suami telah digunakan secara curi-curi untuk berbual dengan kekasih hati.

Orang di sebelah sana, penuh rencana licik dan strategik. Perlahan-lahan, tahap demi tahap dia menjanjikan habuan. Bermula dengan hadiah, ingin datang melawat, ada wang hadiah yang akan dimasukkan dalam akaun bank kekasih, sehinggalah jemputan datang ke negaranya untuk memulakan hidup baru atau sekadar bercuti dalam jangkamasa tertentu. Mendengar segala janji manis itu apalagi… kaldai cinta inipun melonjak kegembiraan, tidak sedar perangkap sedang menganga untuk menelannya.

Sungguh tragis, apabila kaldai cinta itu akhirnya bertukar menjadi kaldai dadah. Mereka ditipu oleh kekasih mayanya untuk membawa dadah sama masuk ke dalam negara atau keluar negara. Daripada kesepian di rumah sendiri akhirnya mereka menjadi lebih kesepian apabila menjadi penghuni penjara. Ada pula yang maruahnya tergadai, bila mereka dinodai dan gambar-gambar yang mengaibkan itu akhirnya dijadikan bahan ugutan untuk mereka menurut kehendak sendikit dadah bertaraf antarabangsa ini. Cinta yang didamba tidak ditemui, kecelakaan dan bahana baru pula yang dtang menimpa.

Jangan menyelesaikan masalah dengan satu masalah. Kesepian, kelesuan dan kejemuan tidak akan dapat diatasi oleh perbuatan dosa dan amalan yang mungkar. Sebaliknya penuhi masa dengan aktiviti-aktiviti yang bermanfaat. Jika kita beriman dan memegang teguh Islam, kita akan merasai bahawa tugasan dan tanggungjawab sentiasa melebihi masa yang ada. Begitu yang pernah ditegaskan oleh tokoh tersohor Hasan Al Banna. Jadi, mukmin yang hakiki sentiasa sibuk dan dapat mengatasi dua ‘musuh’ yang sering menyebabkan manusia alpa yakni kesihatan dan kelapangan masa.

Sepatutnya, masa yang terluang digunakan untuk bermacam-macam kegiatan yang bermanfaat. Ramai isteri yang meluangkan masa untuk mempelajari serta mendalami lagi kefasihan membaca Al Quran. Ada yang guat dengan aktiviti-aktiviti pengajian. Manakala sebahagiannya pula sibuk dengan program-program kebajikan. Isteri yang solehah dan suami yang soleh soleh sedang sibuk menyediakan bekalan untuk menempuh jalan pulang, tapi dia pula sibuk mengumpul beban dosa seolah-olah tidak mahu pulang!

Alangkah sia-sianya hidup jika masa banyak dibazirkan melayani dan melayari laman sosial secara marathon ditambah pula aktiviti mungkar memadu cinta dengan lelaki bukan mahram? Alangkah bodohnya isteri atau suami yang bangun di tengah malam, mencuri-curi berbual dengan kekasih mayanya sedangkan ada isteri solehah dan suami yang soleh sedang bermunajat kepada Allah memohon keselamatan seluruh ahli keluarganya dari malapetaka dunia dan akhirat? Sah, dialah kaldai cinta yang tertipu, bercinta tanpa guna akal yang waras, hati yang bersih dan perasaan yang stabil. Di mana wajah kita hendak dihadapkan di hadapan Allah di akhirat nanti ketika kita menderhakai suami dan menentang Allah serta RasulNya hanya kerana cinta murahan, khayalan dan tidak berpijak di bumi nyata?

Kemanisan beragama hanya akan dinikmati oleh mereka yang menegakkannya dalam kehidupan. Menegakkan hukum Allah di dalam rumah tangga akan memberikan ketenangan, kebahagiaan dan kesejahteraan. Manakala melanggarnya akan mendatangkan kesusahan, penderitaan dan kekacauan jiwa. Teman tapi mesra dan memiliki kekasih maya adalah dua penyakit jiwa yang sedang melanda rumah tangga umat Islam kini.

Puncanya? Mudah sahaja… jiwa kosong, tujuan hidup tidak jelas. Bagi mereka semua tidak kena. Suami pendiam dikatakan tidak romantik. Isteri peramah dikatakan penyebok. Bukan silap apa yang dipandang tetapi silapnya pada hati yang serong lalu pandangan jadi melencong. Benarlah kata bijak pandai, tidak ada angin yang menyebelahi mana-mana kapal yang tidak ada pelabuhan untuk dituju. Maka begitulah nasib kaldai cinta ini… hidupnya serba tidak kena, serba keliru dan celaru kerana tidak ada pelabuhan cinta sejati dan hakiki untuk dituju!

 
http://www.blogger.com/html?blogID=2027570807175056515






/9c71b47e.gia>