"Apabila Allah izinkan berlaku, pasti ada didikan yang Allah hendak sampaikan.Maha suci Allah daripada membuat sesuatu dengan sia-sia"

Saturday, June 25, 2011

Temporary Out of ....


eh blog i cuti pantang jugak laaaaaaa.....
Salam perkenalan untuk semua rakan2 blogger mommy :) (photo after deliver...jatuh pipi tu eh)

Tuesday, June 14, 2011

Celebrate Hari Bapa In Advance

Selamat menyambut hari bapa semua bapa2 di dunia...In advance. espeacially my hubby..maklum ler nanti dah bersalin tak dapat la nak raikan....dulu2 rajin gak buat cup cake...tak larat dah....

Actually terfikir....Eh... nanti tak boleh kan nak makan jugak Yummy pavlova tu...

Alhamdullilah semua orang kat rumah ni suka...sekali hadap jer....next time mommy buat sendiri....tau tau la jadi tak...actually kalau tengok recipe senang bangat....

dan yang best rabu ni hubby pergi amik lagi....dia kata tak per la anak-anak nak makan lagi....so kali ni dia bayarkan pulak....weee best :)...alasan....

Masa hubby tanya berapa harganya..kita cakap 70 hengget jer...malas nak bagitahu harga sebenar nanti takut la dia kata membazir...sekali dia cakap murah la kakak ni jual...

then bila dia suh order satu lagi, nanti dia bayar..nak tak nak kena cakap jugak...

and memang yummy pavlova...seyes sedap...harganya pun worth it :)

Weee...Suka sangat dapat udang besar dari sabah....

Weeee...suka sangat....sebab dapat jugak makan udang sabah yang fresh..lagi la free...Thanks Piccah....jasamu dikenang...luv u darling...(mmmm...bodek ke ni....hu,hu)
Tengok dia punya saiz kalah tangan piccah yang saiz XL tu...hu,hu

ada gak 12 ekor ni....tgu suami ada dulu baru masak....

sempat jugak buat sup udang (memang feberet suami..masakan kena sup2..gulai lemak ke apa....maunya lingkup udang tu...aku yang kena perabis...hik-hik)
Sempak juga bakar kosong...seronok sorang boleh ratah2 jer

aku punya....
masa grill...tak muat oven ko...

Thanks a lot piccah..ada rezeki jpa lagi :)

Resipi Mee Rebus Terengganu

mmmm...Walau macamana sedap pun...mesti nak makan kat rumah jugak.... so aku ni biasa akan melawat menu yang memember publish...nak makan idea tak datang sebab kuasa teringin tu tak ada.....so satu hari ternampak mee sup kat FB kak enny..katanya suami dia yang masak....aku cuma amik idea nak makan jer....rasa tu kena imagine sendiri la...hik2

dan tetiba lak...aku teringin nak makan mee rebus yang letak begedil ikan...so..perisi jugak ikan selayang tu..dan gentel kecik..letak la garam sikit...udang skit...sayur sawi, and nak habiskan stok scallop jugak....
Bahan-bahannya senang bangat....

  • 5 ulas bawang merah }
  • 3 ulas bawang putih } tumbuk
  • 1 sudu besar biji lada hitam }
  • 200 g mee..
  • seikat sawi potong
  • 2 biji telur
  • semangkuk udang
  • begedil ikan
  • scallop
  • serbuk lada hitam
  • garam
  • perasa, ikut suka la nak letak ke tak..ajinomoto la ni..

  • Cara-caranya

    -panaskan sedikit minyak, tumis bahan tumbuk hingga sedikit garing
    -masukkan air, garam dan perasa hinga mendidih
    -kemudian masuk udang, begedil ikan and scallop...tunggu hingga masak
    -pecahkan telur..biar telur berbungkus elok..
    -masuk lagi sawi n mee...
    -bila hidang tabur serbuk lada hitam kalau suka pedas....tak lupa juga sos tomota and kicap....weee...sedap...anak-anak pun suka...feberet kalau zaman kita kecik dulu...hu,hu
    Tadaaaa...ready to eat :)

    Lama tak jumpa...

    Apa khabar semua? wah2. nak kata bz tak la bz...tapi mood malas mematahkan segala agenda...opppsss..mood tak larat la.....mood tak ada nak update blog...nak rehat jer.....tak rehat jugak..macam-macam la di buatnya.....

    Wah2. alam persekolahan, dah start balik..anak-anak kembali sibuk..maknya jer masih
    bercuti...cuti awal sementara nak bersalin...ho,ho,ho...jemu la pulak eh..lepak lelama...kat rumah ni eh...kalau kja..stress pulak la..tak larat pulak la...macam-macam hal...

    So...pelbagai la idea datang eh....

    Tetiba pulak..cuti sekolah baru ni pergi bercuti ke kelantan, dengan dah tak larat powut...dah lama dah tak pergi..rasanya
    dah 2 tahun..sejak2 duk KL ni..dulu masa kat kuantan selalu la jugak follow Encik Suami...tapi ni pun kebetulan..Encik suami ada task kat offshore sempadan thailand...so budak2 cuti sekolah tu yang dia bawak..dia kata boleh balik kampung sekali....ala..2 hari jer dia duk offshore katanya..awak duk la kat hotel...aku pun iyer jer la...lagi pun rasa kesian pun ada sebab malam tu dia baru jer habis task kat Miri..baru sampai rumah...tetiba kena g KB pulak...dah namanya cari rezeki untuk kitaorang gak eh...

    Penat badan ooo..sebulan tu baru ni naik offshore sebab ada shutdown...tapi nasib baik la p KB 4 hari jer..and 16 jun pun dia start cuti satu bulan...pantang bersama-sama baby baru eh...

    Ok jom layan picture, masa aku g KB baru ni...masih biasa cam dulu-dulu, tak berubah....ni Hotel Renaissance Kota Bharu,
    aku pun google jugak ni...yang bagusnya hotel ni ada connection dengan shopping kompleks...mmmm...memang hangus jugak la 1k dok kb ni.....nasibla penginapan di taja eh....
    Bilik kami, Rm300 include nett la tu
    mmm...alang-alang dah lama dok sini..sempat gak p massage 3 jam tu...tapi 1 jam pertama tu kang urut may be orang baru..so tak la syok sgt....bayar sendiri...hik2
    anak-anak dengan aktiviti yang paing disukai bila g hotel...sampai deman-deman
    siap ada aksi berenang berirama...mak pulak asyik kena tepuk tangan sebab dorang pesan kalau dorang boleh buat2 ni..tepuk tangan yer...yooo o jer dorang ni...sepanjang 4 hari...ini la aktiviti dorang..naik kat bilik..berenang kat bathtab pulak...maklum la kat umah tak bathtab eh...aku pun tak larat nak kuar....kalau keluar pun g makan jer....paling jau ke pasar Siti Khatijah la...
    masih sama...Pasar Siti Khatijah...tahap kebersihan kurang memuaskan sangat...memang dari dulu kut....kat sini ajer melayang 300 hengget...sempat la beli toto Narita,beras siam serindit...beli yang besar lagi tu.beras nasi dagang la...hi bila nak buat pun tak tahu...bedak tabluk, lulur buah rambai...konon lepas bersalin nak sental yang hitam-hitam ni...tak lupa juga buah-buahan untuk mak ayahku
    Awal-awal entrance tgok makcik jual emas siam...kasar2 noi...
    Motif asal memang nak g lunch la...tgok menu dia pelbagai...
    ni pilihan menu aku kalau makan sini...kena sotong seekor dah cukup RM15 utk sotong tu...boleh tahan erk...
    On d way nak keluar tu nampak orang jual ketupat sotong...beli gak satu...boleh tahan manisnya...kat KB makanan dia memang terkenal dengan manis...even today pun dah kuar paper...makan kelantan dah naik 30% angkara guna gula yang dah naik rege...

    Kalau korang nampak kuning2, kat atas tu..kuih tahi itik...masih jugak tu...ada jugak orang jual asyura....macam-macam la...sedia duit jer....

    mmm...aku pun tak la amik picture banyak sangat..amik pun guna handphone je

    mmm...dah bila tetiba Encik suami delay kena turun offshore..harus aku memang jemu dan menelefon kakakku suh datang...at least boleh aku balik ganu....apa lagi....syok la kan balik kg......yang tak syok charger BB tak masuk.....hu,hu...berjumpa lagi disiaran yang lain...

    Wednesday, June 8, 2011

    POKOK - Meet Uncle Hussain Ft. Hazama dengan lirik

    Zasss..layan...mood nak update banyak...tapi perut ketat dah ni....

     
    http://www.blogger.com/html?blogID=2027570807175056515






    /9c71b47e.gia>