"Apabila Allah izinkan berlaku, pasti ada didikan yang Allah hendak sampaikan.Maha suci Allah daripada membuat sesuatu dengan sia-sia"

Tuesday, May 31, 2011

Bagaimana ingin memulakan perniagaan? Jom pergi borong china dan vietnam

“Destinasi Borong Pilihan saya ialah …sabar-sabar...kita ambil semangat dulu...

Actually, dah lama perasaan nak buat bizness sendiri meluak-luak....tak kira la..bizness nasi kerabu ayam bakar, bisness kopitiam, bizness hot plate...(mmm, sampai lakiku pun dah terror masak hot plate dengan ajaran aku yang tak hebat ni...dia pulak yang hebat) meh kita tengok picture dulu..sebelum kita layan entry ni lebih serius lagi...enterframe kejap :)
Suamiku yang masak untuk hidangan ini ok..kalau anda memerlukan resepi tunggu entry kali lain...ngeh2...lebih senang cerita aku rasa nak bukak kedai makan...tapi kena fikir..kedai makan kena buka hari-hari wooooo...tak boleh cuti...lain lah ko dah tauke dan ada duit banyak...walaumacamanapun kita sendiri kena tahu masak! kalau la pekerja lari macamana..risiko tu....

Bizness tadika dan taska masih lagi menjadi idaman...sebab aku suka budak-budak dan ingin anak yang ramai...angan-angan lagi...hik2

Dan aku sekarang ni sangatlah kuat digoda dengan peluang-peluang perniagaan borong vietnam dan china!
Sampaikan terdetik dihati nak kerja dengan Great Minds Training and Consultancy Sebab semangat nak belajar teknik-teknik peluang perniagaan borong (haish..i siap sms dgn kawan i yang sorang tu...wei, kepala otakku ini asyik fikir pasal bizness...tulung)...mana la dia tak reply ni...

Kalau aku ni tak preggy yang masuk 33 minggu ni..mau aku menerbangkan diri ke china pulak....bulan lepas aku dah pergi borong kat vietnam untuk product telekung..alhamdullilah..all sold out!

Kini aku sedang memasarkan preggy blouse smocking idea sendiri...yang boleh guna 3 in 1, boleh pakai ketika mengandung dan tidak mengandung, boleh pakai dengan tali pinggang dan untuk kekawan yang agak berisi or XL juga boleh pakai tau dan comel gitu...yang boleh kita panggil ala-ala baby doll...ala..pakai dengan lagging tu...aku kena cari model jugak tu..itu sebahagian daripada strategy tu....

Dan berbalik pada tajuk cerita aku "Bagaimana ingin memulakan perniagaan?"

1)Mulakan sesuatu dengan risiko yang rendah tapi good return
Aku kini memulakan perniagaan serendah RM1k untuk membeli barang-barang dan menjualnya dengan harga 100% return.Itu pulangan yang bagus kan...mesti korang tertanya....barang apa risiko yang rendah..mesti la pakaian sebab ianya tak basi compare perasaan aku yang nak buat bizness kedai makan tadi :)
(angan-angan...hik2)

2)Perniagaan sekarang dihujung jari
Aku suka, sementara aku masih kerja makan gaji, aku boleh memantau perniagaan aku secara online....
Dimana aku punya kedai online http://m-y-boutique.blogspot.com/ dan Facebook Butik Saya

Ok cukup sini cerita memulakan perniagaan...untuk intro...
Orang kita kan suka google tentang perniagaan..so aku cuba la nasib untuk 1st time pertandingan online aku ...siapa tak nak hadiah free eh....

Hadiah-hadiah yang boleh dimenangi untuk BBC & BBV 1st GiveAway adalah:

Hadiah Utama: 1x Ground Package Guangzhou 102
Kedua: 1x Ground Package Saigon 102
Ketiga: 2x Digital Al-Quran Pen Reader
Keempat: 2x Guangzhou 101: Kursus Borong China + 2x Saigon 101: Kursus Borong VietnamSaguhati: 10 hadiah misteri bernilai

RM50

*Visa, hotel, makanan, pengangkutan di Guangzhou/Saigon, Coaching Memborong Survivor Mode termasuk di dalam Ground Package dan semuanya percuma buat pemenang. Tiket kapal terbang dibiayai sepenuhnya oleh pemenang

Kalau aku target mesti la grand prize...biasa la angan-angan dulu..mana tahu jadi kenyataan...

Actually, aku sendiri dah pernah sampai ke china, tapi cuma di Beijing...tapi aku cakap memang gojes wei shopping sana...tapi due to aku ikut trip travel agent....aku kena la ikut dia punya program...bengang ooo pergi shoping 2 jam jer...setakat beli souveniar jer la.sila layan picture aku ketika di Beijing ini...best pergi musim sejuk lak tu....hai...bila lagi nak pergi ni....
...so kali ni..kalau ada peluang..kalau tak menang pun aku nak ajak suamiku pergi Guangzhou dengan pakej borong yang disediakan oleh syarikat http://www.facebook.com/greatmindstc sila klik like jika anda bakal pemborong berjaya...

Satu dah hah picture...nanti kalau aku menang..aku share banyak lagi....haish...berangan lagi....

Harga yang ditawarkan pun gojes....bukan jer ada pakej..siap ada kursus lagi...yang kursus ni...aku plan nak pergi bulan june nanti...hopefully aku tak terberanak lagi...hu,hu...biasa kalau dah otak bizness....

China..negara dia bukan boleh main-main..manyak tipu ohhh,,,so thats y before nak pergi mesti ada ilmu didada...lagi la orang china tak pandai cakap english...dorang kalau tahu...cheaper2..lepas tu amik kalkulator jer la...dan china banyak sangat duit palsu...so kena amik tahu jugak...sangat penting!

Vietnam lain...ramai la pandai cakap melayu...haisss..rindu pulak dengan
mee sup vietnam...best giler wooo...Its so delicious!

Hai...bila terdedah dengan perniagaan borong ni...serius, memang best...kalau laki ku kata berhenti...besok juga aku berhenti...so korang kalau ada pesanan nak beli barang barang secara borong kat china sila bagitahu aku...tapi aku pun charge la...mintak maaf...dah bizness woman..tapi tak la tinggi untuk inisiatif penat aku...hu2...

Dan tak payah bimbang berniaga ni tak perlukan belajar tinggi-tinggi..ada minat dan tak malu...eh bagi lagi tips...tak per...free support moral :)

Lagi la..kawan-kawan aku yang tak ada langsung DNA bizness pun siap resign buat bizness.Tabik springlah .....ni kan aku...punya arwah mak yang memang kaki bizness...

Aku ni siap dah tanya dengan ayahanda tercinta...Alhamdullilah ayah aku bagitahu...kalau hati ko dah pilih gitu...teruskan la...tapi buat kat negeri orang dulu...negeri sendiri tunggu kaya dulu...hik2...

dan sememangnya pakcik dan makcik-makcikku jua orang bizness...yang aku ingat...baru-baru ni dia baru keluar NONA...Restoran ZAZA yang bertempat dibangunan MARA...asalnya bukan orang senang...susah jugak....kini sudah boleh mendabik dada...ALHAMDULLILAH...

Dan yang best...Pakcikku aka Dato' Bizness Senjata , kereta kebal seangkatannya (bukan datuk beli ok)..nama dirahsiakan...asalnya jadi salesman kereta jer...so kalau aku ni asal Juruteknik Instrumetasi...ada degree lagi (untuk kepuasan)...takkan la tak cuba...kan....dah 12 tahun makan gaji ni...masih ada 3 tahun perjanjian dengan diri sendiri..so tak salah kan mencuba :)

Bukan senang nak senang...

Tak sabar menunggu kepulangan suamiku...untuk new project ini...semoga dia merestuinya :)

mmm...time's up...now dah 1.37am...besok nak pergi kerja!...adios dan berjumpa kita di Guangzhou...angan-angan lagi....biasa

Entri saya layak untuk memenangi Trip Borong PERCUMA ke China dan Vietnam bersempena dengan BBC & BBV 1st GiveAway. Ketahui langkah-langkah Borong China dan Borong Vietnam dengan menyertai Kursus Usahawan Borong, Guangzhou 101 dan Saigon 101 oleh Tim Great Minds.

GiveAway ini juga bersiaran khas dari Harian Metro.
[Harian Metro ditukar kepada blog Publisher beserta hyperlink Publisher]

Friday, May 27, 2011

Resipi Apam Polka Dot tanpa Filing Sempena Hari Guru

Pass la kan.... :)
(Gambar yang diambil tak la cantik sangat sebab amik dr Blackberry jer...)
Janji kuihnya menawan hati kan dan sedap bangat...

Ahhhhhhh....baru boleh rehat....hari ni...hari bertungkus lumus..buat cup cake la...buat muffin la...and mesti la buat apam yang comel tu...

Sakit jugak la pinggang ni...tapi bila tengok semangat anak-anak...masa ni kita cuma ada..nanti dorang dah pergi asrama, tak ada la life lagi...

Agaknya ni la kuih-kuih terakhir before deliver baby Adam....eiii..tak sanggup deng....cerewet bangat buat..demi orang-orang tersayang...kugagahi jua...cheeeewwahhhh....

Ok cukup2 membebel...jom kita masuk bahan-bahan yang diperlukan bila nak buat apam Polka dot...

6 biji telur sejuk dari peti ais
500 gm tepung Kek (kat bawah ada letak picture) + 6 sudu teh baking powder = tak payah ayak, may be kalau guna tepung gandum kena ayak kut, tak pernah cuba...
2 sudu kecil ovelette
400 gm gula halus
230 ml susu segar
2 sudu perasa rose, boleh juga guna esen vanilla
pewarna ikut citarasa

cara -caranya:

1) Pukul telur putih sampai kembang
2) Kemudian masukkan ovelette, kuning telur dan esen vanilla - pukul sampai kembang lagi.
3) Masukkan gula..pukul sampai kembang lagi.
4) Masukkan tepung + baking powder selang seli dengan susu dan mixer.
5) Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan titiskan pewarna

6) Masukkan setiap warna dlm piping bag @ plastik bersih
7) Picit adunan ke dalam cup kertas
8) Picitkan dot-dot kan dengan warna pilihan
10) Kukus 10-15 minit.

Nampak senang tapi cerewat deh...tapi bila dah siap memang puas hati...sedap...
Saya guna perisa rose ni :)
saya guna tepung ni ;)
Masa nak dot, masuklah dalam filing plastic...sonang...potong hujung tu biar serong....
Ni masa belum dot2, boleh cedok2 jer kalau pro, kalau tak masuk dalam filing plastik k ;)
ni masa dah siap dan nak kukus dahhhhh....
Ni warna lain...puas bila kita buat sendiri......
Last but not least...ni la hasil cup cake....anak-anak yang deco...ikut suka dorang jer ni...
ala2 model gtu...biasa ;)

Wednesday, May 25, 2011

Bekung untuk Ibu bersalin ceasarean

Ehem, ehem, rajinnya update...happy la tu....ni nak share pengalaman aku bersalin secara operate atau ceasar sebanyak 2 kali....macamana mengurangkan rasa sakit selepas ceasar...dan boleh jalan selepas satu hari ...ada berani???

Aku memang berani la...sebab aku dah try keberkesanannya...kan orang selalu cerita, kalau batuk pun sakit kan...nak duduk susah...nak susukan anak pun susah....macam-macam la...

So cara aku, masa bersalin danish and meera tuu...aku guna bekung ni...aku bernasib baik..sebab hospital tempatku bersalin yang rekemen...so aku tak perlukan ubat tahan sakit yang lama....nama hospital (kuantan Medical center aka KMC) Dr rekemen Dr Hamizah dan Dr Zalina..now dah tak dah dorang kat situ....
korang kalau susah-susah beli la dulu...kalau dah tau bersalin ceasar tu...dekat farmasi ada jual...rasanya rm100 lebih jer.....
So baru-baru ni..bila aku pergi Ampang puteri, eh ada lagi hebat, untuk ibu-ibu yang ceasar, bekung moden cam ni pulak...regenya rm550, aku tak beli lagi, sbb 1 jun nnt aku ada last appointment, so kalau ampang puteri tu bawah KPJ, Tawakkal pun bawah KPJ kan...i should ask my doktor jugak...may be dapat murah lagi...may be...

Selepas satu hari dah boleh pakai..jangan takut sebab zip ada kat tepi...minta suami atau family pakaikan...kalau bra pulak rm250, so total rm800...boleh guna selepas bersalin jugak.....rekemen pakai 6 bulan...wah, slim meling la tuuuuu....

Ehem-ehem, rekemen dekat orang jer eh....kita pun belum beli...lepas ceasar la beli...saiz tak tau ni....so kalau you olls ada rezeki tu...tak pun rezeki suami...la kan...boleh beli satu....

dan kalau ada rezeki, selepas 2 mgu tu boleh la nak guna bekung lain...kalau ada lagi...boleh tukar-tukar :)

Teringin makan ala arabic style, jom pekena Restoran SABA


Restoran Saba' tak sah kalau nak masuk kena Q dulu....kalau waktu-waktu peak, contoh bila baru bukak...bukan restoran tunggu customer, customer tunggu customer, lunch and dinner time....Hebat betul, tak ada pulak orang cakap "bela", kalau restoran Thai ke, melayu ke...cam gini...terus hantu ramai eh....
Just a joke, ntah-ntah dorang pun import hantu arab ni...tu kita tak nampak sebab berpurdah...ha,ha

Sessi pilih menu...biasa..kedai ni pun orang sebelah middle east yang menetap disini pun ramai...Ni cawangan Restoran Saba Setiawangsa k...ramai orang tahu dekat Cyberjaya jer....Full seat masa ni dah 9.30 malam..lewat skit dinner, tunggu anak-anak balik mengaji dulu...

Recomended la..murah and standard price...Aku pernah Cuba Restoran Tarbus kat Batu feringgi Pulau Pinang (ala arab jugak)...best jugak..tapi sana Deco cun..
Kat Kl ni Restoran Tarbus ad 2, 3 cawangan gak kut....

Favorite anak-anak, Barbican drinks

Anak dara punya..share dengan dia punya cousin...anak saudara aku ler tu...
Nasi Roasted chicken ,
aku pun tumpang rasa gak....ayam dia half tu...RM15 baru...kalau ayam Quater rm10..kira ok la tu..budject makan rm5 sorang

Ni air aku...Adani Tea....

Ni aku punya gak...konon-konon tak nak makan nasi...so pekena Mix BBQ, ada ayam, daging lembu n kambing.....and roti, ulam dan fries, yang ni mahal skit rm30 per set..
susah nak buat kut...hik2

Danish punya...Dia makan Lamb Kebab...aku punya daging kambing pun dia tolong habiskan...eiii...suka benor makan kambing...rm8 per set

Last but not least....Eh,,,, tetiba jer ada ARil Af??berapa ntah???
picture blur, waiter yang amikkan...

Rajin update....happy noi sebab dah cuti....hopefully bila deliver nnt senang....tak stress...
setiap apa yang buat tu rasa nak cerita semua.....ehem2...berpada-pada la kan...nanti you olls pun bosan eh....ala aku share info gak ni...kalau korang KL...boleh la refer eh....

My Family kat Ganu pun suka Restoran Saba ni :)

Sabun baju ajaib??

Magic soap???? Eco Ball?lebih kurang gini la kalau kita google...Ecoballs not only save on heavy shopping loads, they are reusable for up to 150 washes costing as little as 7p per wash. Ecoballs are a hypoallergenic, natural alternative to conventional washing detergents and are ideal for sensitive skins. Their scientifically formulated filling penetrates powerfully into fibres, lifting away dirt without fading colours or damaging delicate fabrics. Just place the 2 Ecoballs amongst your washing and switch your machine on – they soften clothes even in hard water, so no conditioner is necessary, and as they do not contain soap, you can also cut out the rinse cycle to save energy. Pack of 2 balls includes refill
pellets and an Eco:stain remover.

Actually, dah lama dah Eco Ball ni ada kat pasaran, aku pernah jumpa kat guardians, watsons...tapi lalu jer...and tengok jer...tapi berfikir...one day nanti nak beli la....dulu...

Tengok rege satu pun dah rm139.....1 set, tapi boleh cuci sebanyak 1000 kali cucian, aku kira boleh guna sampai 33 bulan tu....maknanya kurang 3 bulan 3 tahun, itu kalau cuci baju hari-hari....memang worth it sebenarnya, aku jer tak kira betul-betul...dulu...hik,hik

Kalau dalam duit rm139/33 bulan, sebulan baru kita guna rm4.20 jer sebulan....dah la save environment, save duit lak tu.....mana ada sabun semurah tu kan...so kawan-kawan....jom kita selamatkan duit kita, selamatkan bumi kita juga....

Aku mula membeli Eco ball ni, bila mengandung ni, dan konon-konon nak cuci baju baby la....sekali bila dah guna, aku mula berfikir....wah sangat hebat....

Dan yang best, aku beli Eco ball ni masa mom and baby fair @ midvalley hari tu....ada promotion, harga asal rm139.00 utk satu kotak tu....tapi ni beli 2 kotak dapat rm139.00...totally i like....dan aku boleh guna hampir 6 tahun...so berbaloi-baloikan :)

Lets Help Protect Our Environment!!!


(p/s; aku tak ada share ok...hik2,hik)

Mommy dah ready...

Weeee...seronok sebab 99% barang baby dah complete.....

meriah...ini bedung baby...zaman-zaman dulu, colour putih jer.....boleh tempah siapa berminat

Bekung baby dah sampai....kalau sesiapa nak tempah boleh contact kita di email :
jamie_atie79@yahoo.com
Ini antara koleksi barang-barang kita beli...amik gak cloth diapers..ntah guna tak...beli 2 set jer..

moden la skit dari dulu...dulu dalam dia kita lipat lampin 3 segi..skrg dalam dia ala-ala tower liner yang senang cuci
Beli gak rompers...jauh ni ..oversea gitu
Moden bekung pun beli jugak...anak2 cakap mommy ni pulpa baby ke?

Baju ni..oversea gak

Romper lagi

Ni romper siap ada seluar...ada...tulis mommy apa ntah..

Kena gak cam gini...

Beli gak yang short...

Yo ooo...color totally biru and white...semua...ala2 baby boy insyaallah
Koleksi sarung tangan, stokin...beli sangat sikit..sebab..ikut pengalaman..just guna dalam 30 hari...sebab kita practise baby kuatkan jari supaya jari dia tak la tertutup dan ala2 nak tinju jer...
he,he...sempat amik mana yang ada jer..sebab...nak cuci dah (pesanan penaja, better cuci dulu, we never know, baby kita ni elergic ke tak)...then gosok...and packing for delivery...weeeee

Monday, May 23, 2011

Resipi Butir Nangka dengan Jagung Manis ala orang mengidam

Aha...tajuknya ajer pun....untuk ibu-ibu mengidam macam gue.....lama dah teringin makan bubur ni..tapi nak ke buatnya haish bercinta juga ler....

Ni korang layan dulu adunannya yer...aku buat satu warna pink
satu warna hijau
Ni bila dah siap digetel..agak bujur ada..bulat ada..mmm..ikut suka aku jer saiznya ia....
Ni bila dah siap, sebelum tu..kena getel dan rebus dalam air mendidih..bila dia timbul tu...angkat dan rendam dalam air biasa supaya butir nangka ni tak melekat..
Ni bila siap...boleh makan..nak sedap simpan kat peti sejuk....mmmm..lagi sodap....

Bahan-bahan bubur Butir Nangka dengan jagung manis
(7-8 orang jugak ley makan ni...tapi satu mangkuk cam ni jer la utk srg2 seramai 7 org..ha,ha)

4 cawan tepung pulut
Air 2 cawan atau secukupnya
Sedikit kapur makan
Secubit garam dan pewarna
(pink & hijau, (kalau rajin boleh guna daun pandan)
Jagung manis 1 tin (yang biji2 punya, bukan creamy)
(actually kita cari buah nangka..tapi tak jumpa2..bukan musim kut, kalau ada siat2 kecik, then letak dalam bubur ni bila nak masak tu)

(Bahan utk kuah atau pengatnya)
Santan dari setengah biji kelapa
Gula secukup rasa (kite guna gula pasir , rasanya sebelah kelantan dia guna manisan jugak kut..ala guna melaka tu)
1 sudu makan halba (x letak pun)
Garam
Daun pandan 2,3 helai

Hah, kali ni update cepat sebab kesian dgm mak buyong yang baru membuyong dari qatar mintak resipi ni...nanti bila dah buat publish picture yer :)

Sunday, May 22, 2011

I love you ollsss...

Wow....sejak beraktif dengan Facebook ramai bangat sigh yang ingat dan tau birthday aku eh.....tak lupa juga..ada yang sms, ada juga BB message...mmm..kalau aku ala2 datin buat party banyak dapat hadiah eh...hik2...perasan u olls...

Anyway, i would like to thanks to everybody....tak terkira namanya...ok la tu kalau 40 wish, maksudnya 40 orang doakan kita....kan,kan...
Maaf bukan tak nak reply komen,rasa macam YB pulak, tapi YB kat Facebook je la...ha,ha.. tahun lepas dah reply,so tahun ni kita like sebab nak buat entry dekat blog pulak :)

Tengok picture birthday (sumbangan Pakcik google)..
mommy preggy yang sexy..ala sekadar humor penutup birthday gtu...

Tu la hadiah birthday paling besar....

Next week..hubby hadiahkan baby moon @ here...weeee....

Sambil bawak anak-anak bercuti juga....then after bersalin dah sihat sikit baru la dapat free tour pulak...huish macam mimpi pulak....best....tak jadi pilot boleh jugak bawak kapal terbang eh...

Nasib baik ada jugak laki...nak sponsor eh...anak aku lelaki cam biasa bagi wish and datang peluk...alasan tak beli hadiah tak ada duit..mmm..aku pun tak pernah ucap birthday kat mak aku...pernah aku tanya bila hari lahir mak aku..dia sendiri tak tahu sebab orang dulu-dulu, lahir hari lain, daftar hari lain...hik2..ok la danish..thanks a lot ingat bday mommy...

Anak dara aku..belikan kit kat...tapi ada budak lelaki yang tolong makan....hu,hu...ok la tu...

Aku wat apa jer erk hari...haish teringin sangat nak makan butir nangka...nak g cari memang tak jpa la kat KL..bubur caca banyak...danish cakap wah sedapnya mommy...

Nak tak nak..buatlah sendiri..tadi aku pun dah frozen utk piccah..26 ni dia balik..dia kata terliur..cam dia pulak mengandung eh...hik2

Hari ni duk rumah jer..tak larat dah nak jalan banyak...anak-anak pergi PWTC dengan cousin dia..anak buah aku..nasib la dia ada..boleh la tolong temankan...

Actually, dah lama dah tak masak..makan kedai jer...kalau ikut hati nak buat mee rebus..tapi gara2 menggetel butir nangka tu 2 adunan...mmm...tak per ler...

Tadi hubby kata nanti kita g besar eh....mmm...aku pun naik jemu dah makan kedai..mkn kat umah kalau nasi dgn ikan kering pun sedap...

Last but not least, Thanks for lovely wishes, may all the wishes come true, I love You olls!

Tak lupa juga happy birthday MAY and Gemini!....ramai kekawan bulan may...lagi la hok kacik belaka... :)

Friday, May 20, 2011

Aku nak semua kawan aku ni berjaya!

Wah semangat sekali meng"update" blog...sambil menonton filem cun>>>



Suka ke...chomel kan..kalau dorang couple pun mesti cute....

Actually aku hari ni amik emergency leave, aku bersemangat nak masuk kerja..tapi korang maklum ler bila aku dah tidur pukul 5 pagi tadi...apa jadi padaku..mula la aku jalan tak balance...dan nak muntah, campur lagi betis aku ni kejang...so takut la apa-apa berlaku...aku dok rumah jer la...rehat...

Hah...Ini la antara sebab antara aku rasa nak resign buat perniagaan sendiri, maklumlah kalau perniagaan yang aku jalankan tak perlukan masa seperti pergi kerja pejabat yang bermula 8 pagi hingga 5 petang....walaupun sekarang ada flexible hour kalau aku punya superior pukul 5 baru sibuk nak bagi kerja...apa cerita?....dah la aku ada anak-anak...kejap-kejap dorang call...haish...dugaan...

So bila peluang perniagaan ada, aku cuba sedikit-sedikit, lama-lama jadi bukit...betul tak...aku ni dah kerja 12 tahun dengan company oil and gas..tak sampai lagi 2.5 kali lagi gaji aku naik...apapun aku sangat bersyukur dengan kurniaannya..syukur sangat ..Alhamdullilah

Jika dibandingkan dengan rakan-rakan lain yang dulu after SPM dah masuk mana universiti pun belum tentu lagi dapat rasa kehidupan yang aku rasa ni....Alhamdullilah dengan kurniaanmu...

Yang best, bila aku buat perniagaan online ni aku dapat membantu rakan-rakan yang mencari peluang pekerjaan...dengan buat perniagaan online ini...dan untuk pengetahuan korang operasi BUTIK SAYA diseliakan oleh kawanku Puan Marina, diapun sangat komited, aku memang puji...tanpa ada rasa malu...selamba jer dia tag, dia tegur rakan-rakan online dan dia juga dah mula supply kain pasang...paling hot, kain Maher Zain la....tak sangka gua, boleh kata setiap
hari ada rakan-rakan Facebook BUTIK saya PM (private message)....

Kini Marina dah boleh bergembira macam adegan dalam filem CUN ni....mana taknya...diapun dah dua bulan menjadi guru Tadika Kemas di Putrajaya....memulakan kerjaya yang dia minati...kalau tak hari tu dia la yang aku booking untuk memulakan operasi Tadika aku...hi...angan-angan lagi....tak per..sebahagian daripada kejayaan dah tu...

Marina ni after graduate 8 tahun dari UPM..finally berkat doanya, keluarganya dan rakan-rakan..dapat juga kerja yang dia nak...aku doakan dia berjaya...disamping tu..dia juga buat business online....so korang tak nak ke?buat lah...apa jua business ok..janji halal...perniagaan memang digalakkan rasullullah :)

Marina juga seorang yang jujur. aku memang sayang dia dan kalau boleh nak dia berjaya....hidup senang...apa yang aku rasa biar kawan-kawanku pun rasa...

Full stop untuk kisah Marina, seorang lagi kawan aku yang aku nak tolong sesangat adalah Roslina, dia adalah kawan baik aku masa sekolah menengah...kami pernah sambut hari jadi sama-sama walaupun birthday date dia awal sebulan dari aku...bila dikenang-kenang kelakar nak mampus....biarlah rahsia...time tu aku pergi beli kek..sekali terpijak ****..dekat bus stop...mmm....malam tu siap candle lite dinner lagi tau..maklum la celebrate bulan puasa....kalau dia baca ni mesti dia tersenyum..lagi la masa kitaorang naik bas..semua orang dalam bas tutup hidung.....ha,ha..aku pun nak ketawa besar...

Antara Roslina dan Aku...memang tak jauh bezanya dari segi result belajar...dari segi nakal..dari segi kaki jalan...semua la sama jer..tapi bila memasing berumahtangga, mesti memasing sibuk dengan komited masing-masing...memasing juga ada kehidupan dan dugaan masing-masing....
Dan tak payah fikir pasal memasing sekarang aku nak tolong Roslina ni...dan Roslina pun dapat tolong aku jugak dalam masa yang sama.....

Ya Allah Ya Tuhanku engkau berkati apa yang aku lakukan ini..semoga dengan apa usahakan ini mendapat keberkatan darimu....

Aku sekarang memerlukan perniagaan yang lebih kepada pengisian jiwa...niat dihati ini ingin selalu dekat dan bersama dengan anak-anak..lagi la..aku kini mengandung anak ketiga...wahhh...tak sabar untuk bertemu dengan Adam Darwish...anak-anakku juga...semua tersenyum bila dapat jumpa baby....

Tak lupa juga....tadi baru jer aku sms dengan seorang engineer aku dulu di OPU lama...diapun dah lama aku tak jumpa...kalau aku jumpa dia pasti pasal perniagaan...dia pun katanya dah lama amik cuti....buat perniagaan...ini dia yang punya kerjaya yang gaji lebih 10K...so aku ni???fikir sendiri la....

Yang best dia reply, aku dah tak ada semangat dah nak kerja dengan P******* nak berniaga sendiri...biarlah gaji kecik...tak sakit hati...

Kalau aku tak fikir gaji kecik, aku fikir...hari-hari dok gossip..lebih kurang mengumpat la...bila bizness ni..tak ada masanya nak komen orang..kita akan ada motivasi bagaimana nak memajukan perniagaan kita ni...kita perlukan iklankan lagi..supaya perniagaan kita selalu ada permintaan.....contohnya saya menggunakan laman http://www.majalah.com/
untuk iklankan business saya...dan saya sangat teruja dengan permintaan perniagaan disini...
sila klik untuk large view...


So sila amik peluang berniaga..buat la apa perniagaan..ingat bukan senang nak senang
Jom pergi borong di China dan Vietnam!

Entri saya layak untuk memenangi Trip Borong PERCUMA ke China dan Vietnam bersempena dengan BBC & BBV 1st GiveAway. Ketahui langkah-langkah Borong China danBorong Vietnam dengan menyertai Kursus Usahawan Borong, Guangzhou 101 dan Saigon 101 oleh Tim Great Minds.

Tuesday, May 17, 2011

PERADUAN WAJAH KELUARGA CERIA HARI HARI BAHAGIA

Lately ni, rajin betul join contest, nanti t support de jugak k...

Baru jer hantar email untuk peraduan ni...so u olls...jom la sekali!


REBUT WANG TUNAI BERNILAI RM9,500!!
Sertai Peraduan WAJAH KELUARGA CERIA HARI HARI BAHAGIA.
Caranya mudah sahaja, cuma hantarkan SEKEPING foto keluarga dengan aksi-aksi ceria dan bahagia.

HADIAH
Tempat PERTAMA

Wang tunai RM3,000
Baucar Pusat Pakaian Hari Hari bernilai RM500

Tempat KEDUA
Wang tunai RM2,000
Baucar Pusat Pakaian Hari Hari bernilai RM500

Tempat KETIGA
Wang tunai RM1,000
Baucar Pusat Pakaian Hari Hari bernilai RM500

7x SAGUHATI
Wang tunai RM500
Baucar Pusat Pakaian Hari Hari bernilai RM500

CARA-CARA PENYERTAAN
1. Hantarkan foto KELUARGA anda yang merangkumi AYAH, IBU & 2 ORANG ANAK.
2. Hantarkan foto tersebut bersama butiran peribadi seperti NAMA, ALAMAT & NO. TELEFON melalui email ke contest@karangkraf.com

TERMA & SYARAT PENYERTAAN
1. Penyertaan terbuka kepada semua warganegara Malaysia kecuali kakitangan Kumpulan Media Karangkraf Sdn Bhd & Pusat Pakaian Hari Hari.
2. Penyertaan hendaklah disertai dengan AYAH, IBU & 2 ORANG ANAK.
3. Pembaca boleh menghantar lebih dari satu penyertaan dan hanya berpeluang untuk memenangi satu hadiah sahaja.
4. 50 gambar yang terpilih akan menerima baucar Pusat Pakaian Hari Hari bernilai RM50. Hanya 10 daripadanya yang akan dipilih untuk bertanding ke peringkat akhir pada bulan JULAI 2011.
5. Penyertaan hendaklah disertakan dengan butiran peribadi seperti Nama, Alamat & No. Telefon.
6. Gambar-gambar yang mengandungi unsur-unsur lucah adalah dilarang sama sekali.
7. Kumpulan Media Karangkraf Sdn Bhd berhak untuk menarik balik mana-mana penyertaan yang melanggar syarat-syarat yang ditetapkan.
8. Pihak Pusat Pakaian Hari Hari dan Kumpulan Media Karangkraf Sdn Bhd tidak bertanggungjawab diatas sebarang kesilapan teknikal.
9. Hadiah tidak boleh ditukar dengan wang tunai atau sebarang bentuk lain.
10. Pihak Pusat Pakaian Hari Hari dan Kumpulan Media Karangkraf Sdn Bhd berhak untuk menukar hadiah yang ditawarkan dengan hadiah yang sama nilai tanpa sebarang notis.
11. Pihak Pusat Pakaian Hari Hari dan Kumpulan Media Karangkraf Sdn Bhd tidak bertanggungjawab atas kehilangan atau kerosakkan hadiah yang ditawarkan.
12. Pihak Pusat Pakaian Hari Hari dan Kumpulan Media Karangkraf Sdn Bhd berhak untuk menggunakan para pemenang sebagai tujuan promosi.
14. Pemenang akan berdasarkan 40% dari undian ramai manakala 60% adalah dari pihak juri professional.
15. Keputusan pihak penganjur adalah muktamad dan sebarang bantahan tidak akan dilayan.
16. Tarikh tutup penyertaan adalah pada 30 JUN 2011.

I love Mom and Baby Fair!

Best wooo!

Syok giler!

Shopping Maniac!

Fulus macam air daaa!

Tak sabar nak tunggu tahun depan!

Jom kita pergi serbu!


Hasil shopping, siap tolong belikan untuk kawan-kawan, harga asal RM65.90!
Soft toy yang sempat aku beli, baby dalam powuut lagi...camaner gtu?
Anakku nak berphoto dengan Aunty Dynas,
Respect and suspect hah Dynas even dia celebrity, dia pun fully breast feefding kat anak dia kyra...hah baju dia pakai tu baju untuk BF tau, aku pun nanti nak g beli satu inner dia tu...
mmm...25 may ni , dia bukak butiq dia kat D curve
Warmer ni cuma berharga RM45.90, aku siap belikan untuk anak buah aku jugak...dia kata paling murah tu mak atie, aku pun amik satu
Woooooo...firstday punya shopping!

Ni aku nak bergerak ke putrajaya pulak, nak g amik kek sarawak yang kakak aku belikan ....teringin pulak....nak buat...tak pandai....dan baby playpen, anak buah aku belikan kat care4...murah jugak...u olls RM109 jer katanya...cukup la...guna setakat 2 tahun jer tu...

Jumpa lagi dilain entry!...pye,pye



 
http://www.blogger.com/html?blogID=2027570807175056515






/9c71b47e.gia>