"Apabila Allah izinkan berlaku, pasti ada didikan yang Allah hendak sampaikan.Maha suci Allah daripada membuat sesuatu dengan sia-sia"

Friday, April 29, 2011

Resipi Pulut Durian Musang King

Amboi-amboi rajinnya omak mengupdate blognya.....

Siap ada resipi pulut durian Musang King lagi hah...mmm...anak tak ramai...boleh la guna musang king.....
Aku cakap kalau korang makan durian musang 1 minggu buang air pun bau durian lagi...tu yang kencing manis yer....tak pe ubat.....
Biasa kalau aku masak apa-apa mesti aku akan publish kat FB...mmm...siap kena marah oooooo...buat terliur orang jer dorang kata...ialah pulut durian ni..nak jumpa musim durian jer kan...

sempena musim durian ni...espeacially yang anak ramai tu....sila salin resipi ni.....hik2...atau yang lama dah kepingin...

Bahan-bahan
2 cawan beras pulut (di rendam lebih kurang 3 jam-kalau nak kukus)
1 cawan pati santan
air secukupnya..mahu pekat or cair
4 helai daun pandan
Garam secukup rasa
Buah durian
Gula Pasir (Untuk ditabur, jika suka)
Gula melaka

Cara-caranya
1)Beras pulut tu , i masak macam nasi jer..malas nak kukus eh...hik2
2)Untuk santannya: Masak santan bersama air, daun pandan,Gula melaka, gula kalau suka dan garam. Kacau di atas api yang perlahan sehingga mendidih.
3)Siap. Boleh di hidang.

Cara nk makan: masukkan pulut di campur dengan santan, isi durian

Ok ke....anak dara suka sangat...anak lelaki...mmmm...bau pun sudaa pening daaa...mana taknya ikut tokki ganu...tak suka durian.....

Resipi Ketupat Sotong Terengganu AKA Pulut Sotong

Pulut sotong???anak-anakku yang bagi nama....

Wah dah lama tak update pasal makan-makan kan....mmm...ni resipi orang-pantai timur ni.....haish...dah lama buat tapi baru nak update....bila update ni...telan air liur pulak gue.....nanti bila kuar spital ni...nak buat lagi la....sonang kacang jer ni......
Bahan-bahannya

10 ekor Sotong sederhana besar
RM2 beras pulut lemak
RM3 santan
seinci halia dipotong halus
5 ulas bawang merah dipotong halus
sesudu kecil halba
garam
Pencungkil gigi

Cara-caranya
1. beras pulut di tanak, setelah masak biarkan sejuk.
2. masukkan pulut dlm anggaran 3/4 penuh ke dlm sotong yg telah di bersihkan. Gunakan pengcungkil gigi utk mengemaskan hujung sotong.
3. santan dicampur dgn halba, halia, bwg merah & garam, masukkan sotong yg telah disiap ke dalam periuk. Api hendaklah kecil utk mengelakkan santan naik kepala.
4. angkat apabila sotong telah masak.

Bahan-bahannya saya tak sukat gram sebab...hari ni nak makan hari buat...so hari tu la g beli...lagi anak 2 orang jer yang makan...ayahnya makan la seekor....santan-santan dia kurang....

senang kacang kan...cuba la bagi ibu-ibu yang punya anak-anak sukakan pulut tu....

Nursing Pillow

Mmmm.....hari ni mood berblog ada mai....tak tau la berapa banyak entry yang boleh buat ni....

Entry ni nak story pasal "nursing pillow"....aku pun umur dah...tut...baru jumpa bantal ni....lagi la bila pregnant ni kan sakit pinggang la....sakit pinggul la.....so this is 1 initiatif gak...dan bukan untuk mommy jugak...untuk baby jugak...eh-eh...bukan la...for mommy and baby during breastfeeding jugak la....

Aku dah dapat satu...u olls boleh cari kat modernmum...the best cari kat alamanda la.....sebab siap ada sarung dia sekali...KLCC ada gak tapi bantalnya jer...masa aku beli harganya masih RM159.90....tetiba dah naik.....mesti dah banyak permintaan.....aku tahu pasal nursing pillow ni masa aku baca majalah PA&MA...so puas la cari...sebab masa tu dkt online jer dia jual.....


sangat selesa ok....bantal ni tak lembik tau....bantal ni dia cam support mana kita nak guna...
Banyakkan kegunaannya...ni yang saiz besar...satu lagi aku pernah jumpa harganya RM89.90...tapi itu untu baby jer...

Actually anak buah aku gak yang tolong belikan....maklum ler dia duk putrajaya...so aku pesan kat dia masa dia tak beranak lagi la.....pic ni dia yang send thru MMS


So mummy To be...sila dapatkan satu...tak ada share ok....hik,hik

Saya Sangat G.A.R.A.N.G

Eiiii...Takutnya.....

Betul...aku sendiri perasan aku sangat garang cepat sangat tempered...bukan tak tentu pasal...pasal orang-prang...lagi nak terberanak ni...lagi aku kenampakan kegarangan ini....

Ce ceriter gak...apa yang nak marah sangat tu...?

Eh tetiba ada orang tanya la...

Ia ler...sejak-sejak pregnant doktor diagnose pre melilitus diabetus ni...angin aku tsunami semacam.....

Mana taknya..hari aku mai check doktor...aku kena warded..aku marahnya doktor...lol...gula tinggi sikit jer...nak tahan teruss...aku marah sebab aku terkenang dengan kerja kat pejabat...walaupun kerja tak berat pun...walaupun aku kadang-kadang bengang ngan boss aku pukul 5 baru nak bagi kerja..pagi-pagi tak ada la pulak....

Aku jadi kesian dengan anak-anak kalau aku warded....nasib la ada anak buah aku yang cuti semester university...boleh la dia mai jaga anakku....Thanks Fatin yer....

Lakiku...aku malas la nak cakap ngan dia...lagipun dia juga sumber rezeki kami...aku pun bukan sakit mana pun...setakat gula tinggi skit jer....dah kalau ibu mengandung biasa ler...macam-macam la dugaannya...tapi doktor kan dah kerja dia caring dengan pesakitnya...

Hah...Back to aku yang garang ni...first pasal doktor...dengan positif, dia sayang la tu...

Bila malam aku ni warded...tapi aku nak balik jugak....walaupun doktor tak bagi....ala...bila malam bukan nurse datang check pun....yang nurse ni tak bagi balik....aku ni cam biasa la...terus jer...kata memang doktor bertanggungjawab dgn aku...aku bertanggungjawab dengan anakku kat umah tu....ialah ayahnya dah tak ada..so aku la kena pegang amanah ni...

mmmm....bila balik tu...kebetulan area rumah aku ni ada 3 kematian...so jalan rumah aku penuh lah orang parking....bila malam kan orang buat tahlil...depan rumah aku pun orang amik la parking...dah la aku baru balik dari hospital....dengan bonyot-bonyot ni....ada pulak yang suh g parking jauh....panassss beb....3 kali pusing baru la orang faham...tu pun aku dah parking kat lain dulu...tak la nanti aku nak kuar balik rumah ...parking balik kereta tu kan.......

ada lagi...bila aku tak ley nak parking...aku panggil anak-anaku suh amik barang..so laluan aku sekarang ada satu jer la...tetiba ada lak kereta nak lalu...aku ni dah bagi emergency lamp...dianya pompuan siap turun ...konon cakap nak lalu...wei...sabar la...aku pun lalu...ingat ko sorang jer ke?lepas tu cakap...ni bukan parking ni jalan...buduss ke apa?org bagi emergency lamp pun tak reti...amik lesen tak belajar undang-undang ke?panasssss beb....apa-apapun ni kisah semalam......

Eh ada lagi...ni ada kakak ipar aku dari sarawak telefon...anak dia nak datang...disuruhnya laki aku pergi amik...adessss...ni satu kes...hari ni terbang hari ni la bagitahu...orang tu dah naik offshore...bila suamiku call...aku dah bagitahu suh call kakak dia....nanti aku pulak yang buruknya.....haish lakiku....thats y ler aku ni...susah camner aku rela buat sendiri warded gni ke apa...malas nak susahkan orang yang workcholic tu...nanti tak pasal-pasal dia hangin dengan aku...so moral of story...untuk family suamiku...nak datang sini ke apa...bagi la tahu awal...at least suamiku boleh plan...thats y bila aku kena masuk hospital...selepas dia dah tau dia kena p offshore lu..tak yah la bagitahu....lelaki yang memahami jer dia tahu....lakiku dia akan jaga aku masuk hospital bila aku bersalin ke?miscarriage ke?...kira yang tenat2 jer....kalau setakat aku boleh jalan tu tak ada ler....

Yang lawaknya..kakak iparku bagitahu anak dia nak datang holiday...aku cakap aku tak dapat la nak tolong...sebab aku kat hospital...so siapa nak amik dia p kuala lumpur...aku kata kalau dari LCCT senang...boleh naik bas....dah nanti kena duit katanya...lol..dah kalau aku g amik tak kena duit...minyak kereta...kereta aku pun bulan2 bayar...naik bas dari LCCT tu 8 hengget jer ke Kl Central...aku bayar tol pun dah -+rm pergi balik.....

Gitu ler...dah selalu sangat...setiap kali we oll balik...kitaorang la...yang dok hulur...dorang nak hulur rm1 pun susah kat anakku bukan nak berkira...tapi biar la pandai.....bukan semua...ada kakak-kakak dia yang baik...dan pandai....cuma bila aku kata aku sekarang ni garang...senang sangat la nak meluah apa yang aku rasa......ni pun...masa aku p vietnam...aku dah beli 10 helai kain untuk bagi dorang buat baju raya...sorang2 la...termasuk la iparku tu....

mmmm...aku pregnant pun aku tak bagitahu kat MIL...malas..nantikan dia kata aku nak nyusahkan anak dia...mana taknya...aku baru ada 2 orang...tu pun dia kata cukup-cukup la beranak....mmm..MIL aku sendiri anak 9 orang...boleh jer besarkan dorang...tak kira lagi anak-anak perempuannya sorang ibu minimum 7 anak...

Insyaallah...rezeki yang Allah bagi...ada la rezeki untuk dorang ni....kenapa nak takut???

Garang tak u ollssss..????

mmmmm.....jangan marah-marah...kan terbatuk dah tu...tak baik orang mengandung marah-marah tau...

Monday, April 25, 2011

4 ur baby..( from My lovely fren)

Pagi2 dah dapat lagu daripada orang gebeng...nak juga amik mood update blog...so i publish kat sini..thank kak F...i love you too !!! n miss u so much...



SLEEPING CHILD From Michael Learns To Rock

The milky way upon the
HeavensIs twinkling just for you
And mr. moon he came by
To say goodnight to you
I’ll sing for you i’ll
Sing for mother
We’re praying for the world
And for the people everywhere
Gonna show them all we care
Chorus:
Oh my sleeping child the world’s so wild
But you’ve build your own paradise
That’s one reason why I’ll cover you sleeping child
If all the people around
The world
They had a mind like yours
We’d have no fighting and no wars
There would be lasting peace on earth
If all the kings and all
The leaders
Could see you here this way
They would hold the earth in their arms
They would learn to watch you play
Chorus:
Oh my sleeping child the world’s so wild
But you’ve build your own paradise
That’s one reason why I’ll cover you sleeping child
I’m gonna cover my
Sleeping child
Keep you away from the world so wild

nak publish kisah2 yang ada gambar tak dapat lak nak download pic dulu eh...

Tuesday, April 12, 2011

Lelong-Lelong....

Ni nak cerita pasal bizness kawan yang hebakkkkk ni...bukan main-main...memang hebakkkk...especially, sesiapa yang nak cari duit lebih tu...

Hah...ni nak cerita pasal kawan lama aku..dia sekarang baik punya bizness...tak ada share pun akak conflict interest...kawan-kawan punya..kalau dia dtg KL..boleh la belanja minum kut..hik.hik...korang pernah dengar PB aka premium beautiful...huh..memang terbukti chomel...siapa tak nak chomel lote kan...No pain No gain...bukan jer cantik duit bonus pun dapat tiap-tiap bulan..lagi la sekarang semua orang sikit buka ternet eh..cari cara nak kurus...sanggup buat macam-macam...aku sangat la rekemen kalau korang nak cari duit lebih jugak...cuba la pergi visit kawan aku ni k, nama Ms Roslida @ http://www.fabulousmummy.blogspot.com/

(sila klik ...jangan was-was..)buat baik dibalas baik...hik,hik ...seronok ooooooiiii....

Ni nak lelong lagi...kalau ada sesiapa sukakan coklat yang pasti sampai menjilat jari boleh la contact Ms Natasya @ http://tasya-celoteh.blogspot.com/pulak k...kalau sesiapa nak class secara personal pun boleh..charge pun murah2 jer..bukan coklat bisa..poke cake coklat pun ada tapi sementara sekitar kuala lumpur la dulu yerk...dan tak lupa juga...di melaka...

Ha..sesiapa yang nak tempah kuih muih or kek sekitar dungun terengganu...sila visit Ms Ayu @ http://kitchencolours.blogspot.com/

Last but not least...hik2 ada jugak eh...sesiapa yang berminat beli pakaian secara borong 6 pasang jer eh minimum..smocking dress , telekung from vietnam and dress..jubah..kain pasang....tudung... sila hubungi i lah...dan sangat minta maaf tak reply lagi 30 email yang mintak quotation...plan ada stok next week baru la nak reply..

Apa-apa kekeliruan...do not hesitate to call me @ 019-9506900 or email jamie_atie79@yahoo.com or nhayati_h@yahoo.com

For details you can visit our blog @ http://m-y-boutique.blogspot.com/or our facebook okies..chaiyokkkkk

I choose to be happy

Alhamdullilah…dapat gak mood nak update blog…. Pagi ni…datang-datang dah com ngan Tasya..Just Coming…bagi tahu kuih lapis dia bagi habis…danish cakap sedap….pandai auntie buat…dia share amik resipi kat blog ayu la…Cuma dia kurang gula dan santan skit…bagi aku memang sodap…la…kemas dan cantik…mmm…pinjam pic at blog dia la…macam biasa tak ada kabel nak download…class tu buat kuih orang tua-tua tu…last but not least…Tasya said…she want to be happy like yesterday :)

Alhamdulillah sebab dapat jemur baju dulu pagi ni…maklum la my half partner dah pergi kerja atas Malaysia…kelaut jer wei….hik2…cari rezeki tuk anak-anak seposen 20 posen…so abaikan bab dia hubby…biarkanlah dia kerja…so aku mesti jaga anak-anak, diri sendiri dan rumah dengan amanahnya…dgn bawak perutnya…now…tak ley nak gagah2 lagi…berat dah tubuh ni…hik2…mana taknya makan ajer kerja…

Alhamdulillah…Projek pembinaan kedai berjalan mengikut prosedur…. mmm…kalau nak cerita memang panjang la…tapi kena tulis jugak untuk pengetahuan aku masa akan datang…pagi-pagi abang aku yang dok tranu call bagitahu…ialah nak buat kedai mesti kena ada geran tanah berstatus pembangunan…

Alhamdulillah mmg tanah milik ayah tu dah status pembangunan…abang aku sendiri pun tak tahu…so apa yang perlu…kena request pelan sementara untuk mendirikan bangunan rm35 , kena ada salinan geran tanah, perlu ada carian rasmi geran tanah…(abang aku kata ni kita boleh g amik kat pejabat tanah..rasanya its cost about rm60…pernah g amik dulu masa ayah nak jual tanah kat kuantan..), perlu ada surat akuan persetujuan ayah untuk kebenaran mendirikan kedai…, 5 salinan pelan bangunan (yang ni nak layout kedai dan tukang pelan la yang bagi…bila pelan dah siap…) dan proses pelan makan masa 1 bulan gak..yang ni kena selalu follow up…ala macam kita nak beli rumah jugak ni…manusia yang kerja mesti ada karenah birokrasi…lastly…tapak pelan..yang ni bandaraya KT la yg uruskan… Tak lupa juga..yang kena behave….biasanya…selalu ada pemantauan dari orang bandaraya..kalau silap langkah tukang mmmm..boleh kena pulak notis kompaun…yang ni pun chargenya..boleh kena 1k..opps fee for bangunan sementara rm50 per year…ok la tu… Hopefully…semua berjalan lancar dengan izin Allah…pesan kat diri sendiri…sila jangan tamak buat satu2….Allah bagi rezeki dekat kita kat dunia ni sama jer k…kita jaga Allah, Allah jaga kita…

Alhamdulillah..tak lama lagi Collective Agreement company dah nak sign…walaupun tak ada adjustment…tak pe la gaji aku tak mati lagi…kita dapat bonus once CA sign off…4 bulan tu…siapa nak bagi kan…dah 5 angka…pulus oh pulussss….rezeki tu…rezeki baby…maklum ler nnt ley wat shopping barang baby

Alhamdulillah…Saham petchem naik dangn bagus…yang ni agak tamak…kwang2..asal target rm8 jer…mmm….sekarang dah target rm10… Syukur juga…our company offer 6000 lot…yang asalnya rege rm5.05..now dah cecah rm7.54…dlm masa 5 bulan…macam biasa saham ada hunting…kejap naik kejap turun….

Alhamdullilah anak-anak semua sihat….mak dia pun sihat…and tak lupa…sempat la dorang , suamiku and aku melayan F1…walaupun Michael schumachael dok rok cetong…hik2…. Merasa la jugak p F1…memang teruja…picture…ada kat DSLR..aku jer posing…lakiku aku tolong amik curi2…dia mana minat bergambar…sama gak la dengan camera yang dia ada tu…bukan nak guna…bagi la lens ribu raban memang dia tak mencuba nak buat photoshoot….ala cam aku bagi hadiah jam tangan la…memang dia tak pakai…jadi…kalau dia tolong amik picture tu dah ok…ataupun dia belikan gelang emas…amik jer…ada pulak samakan gelang emas dan jam tangan eh…TUT

Alhamdulillah…cuti dah approve…khamis ni travel lagi ke Saigon..kali ni dangan MAS..bersama-sama kak zila and kak pah…amik stok…bawak first timer cam dorang jugak…kenali Saigon…tak lama trip kali ni…3 hari 2 malam jer…mmm…boleh lagi nak jalan eh…business trip…hik2…last dah travel jauh….

Alhamdulillah…aku juga dapat bantuan rakan-rakan untuk online butik…boleh la bagi seringgit 2 ringgit…aku cuma dapat membantu yang mampu jer…kepada rakan yang meminta batuan kewangan tu…minta maaf..aku tak dapat membantu u olls untuk kali ni sebab banyak sangat projek nak buat hah…tak tersenarai... Tu yang sibuk nak cari mood nak update…mmm..bercinta..padahal banyak jer nak story…pasal nasi hujan panas la…minggu santan la….

macam-macam la… mmmm….sesungguhnya…aku amat bersyukur dengan nikmatmu…Alhamdullilah :)

Thursday, April 7, 2011

Plan for babymoon...

Amik mood jap...bab kata lakiku...sakit badan wei...anak2 mai tidur dalam bilik semua sebab nak aircond.....huk,huk..kena masuk aircond kat bilik dorang jugak....sekarang temperature kat KL mencecah 40 degree celcius...mak oi....


Masih ku merasa angkuh

Terbang kenanganku jauh

Langit kan menangkapku

Walau kan terjatuh Dan bila semua tercipta

Hanya untukku merasa kan

Semua yang tercipta

Hampa hidup terasa

Lelah tatapku mencari

Arti untukku membagi

Menemani langkahku

Namun tak berarti

Dan bila semua tercipta

Tanpa harus ku merasakan

Cinta yang tersisa

Hampa hidup terasa


Reff:Bagai bintang di surga

Dan seluruh warna

Dan kasih yang setia

Dan cahaya nyata


Oh bintang di surga

Berikan cerita

Dan kasih yang setia

Dan cahaya nyata



Mood sekarang sangat la busy...tak sempat nak melawat kawan-kawan.... kalau korang terbaca blog aku mai teka lagu apa ni...bab kata kawan aku...orang len dok sibuk dengar mengaji...aku aku dengar lagu lak eh....lepas tu ada hati nak g karoks...huk,huk Janji mommy rocks!!

Friday, April 1, 2011

Rezeki datang pebagai cara....

Tadi bila pukul 4 pagi terkejut tak boleh nak tidurrr....dah teringin dah nak mengadap laptop nak update blog...2 hari ni dok blog walking jer eh... Tapi paksa diri...buat tidur2 ayam...kul 5 pagi bangun jugak...akhirnya... Malam tadi ada cuci baju, so tak kuarkan dari washing machine pun ....now nak basuh baju boleh simpan 2,3 hari dah sebab ada washine machine baru...penangan 10 years la ni...kalau kitaorang suami isteri bercerita...baby adam punya rezeki semua dapat baru....

Dalam nak update blog di subuh hari, idea blog datang mencurah-curah...sekali bila update sekarang terkulat-kulat fikir ayat....


Actually, aku sendiri rasa bersalah dengan orang sekitar...sebab tanpa kita sedar kita kadang-kadang mengundang perasaan riak dengan apa yang ada...kerana antara kita bukan semua bernasib baik...tapi apa yang perlu ingat...ilmu dalam al-quran sangat banyak antaranya..


Allah telah berfirman di dalam Al-Quran: “….Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum itu sehingga mereka sendiri mengubah nasib mereka….” (Ar-Ra’du:11)


Aku juga antara orang yang ingin berubah, berubah menjadi lebih baik...dan selalu muhasabah diri sendiri...


Jadi bila aku realize, walaupun satu hari dulu kita dari keluarga yang susah tak semesti...bila kita dah berkeluarga sendiri kita akan susah juga dan kalau mak ayah kita kaya, kita akan turut kaya...aku tergolong yang hamba Allah yang terpilih...(dalam hati nak cakap...berbaik sangka la pada Allah)


Ibu yang melahirkan aku menjaga dengan penuh amanah bersama ayahanda tercinta...ialah mana mungkin kita ada kat dunia ni kan kalau tak ada diaorang....


Dan aku sangat bersyukur dengan kehidupan yang aku ada sekarang ni...


Sangat bersyukur dengan apa yang Allah kurniakan...tak tersenarai...Alhamdullilah dan terima kasih Allah


dan aku cuma ingin berkongsi apa yang aku lalui 31 tahun di bumi Allah ini...terasa hidup ini sangat barakah...


Teringat bila seorang sahabat menegur...yatie...barakath betul hidup awak...walaupun tak terpilih menunaikan haji tahun lepas...Allah bagi rezeki anak kat u....mmmm...aku sendiri pun tak terfikir...mmm...bukan senang nak dapat anak...walaupun aku dah ada anak...cuba tanya apa perasaan seorang isteri yang belum mengandung...walaupun disudut hatinya kata ok...hakikatnya...Allah saja yang tahu....


dan aku selalu perasan...bila aku baik-baik dengan orang especially kawan-kawan lama la....macam rakan-rakan sek rendah...ada yang meminta pertolongan bantuan kewangan...aku sekali aku bagi, 2 kali aku masih bagi..3 kali minta maaf....sebab aku terfikir...eh...takkan nak beli susu anak pun tak ada duit....tapi boleh pakai kereta...memang perlu di hari ini..tapi utamakan nafkah makan anak-anak...


tak kira la...nak buat bizness ke? ada jer......kerana duit persahabatan boleh musnah....adik beradik boleh putus...sebab bila kuasa duit menguasai kita...semua boleh binasa... dan bagaimana kita dapat lalui hidup dengan baik....berbuat baik la kepada ibubapa...solat kena jaga...aku pesan kat aku ok....dan berbuat baik lah dengan sesiapa sajer...tak semestinya kita buat baik dengan orang tu, orang tu akan balas kebaikan kita :)
 
http://www.blogger.com/html?blogID=2027570807175056515






/9c71b47e.gia>