"Apabila Allah izinkan berlaku, pasti ada didikan yang Allah hendak sampaikan.Maha suci Allah daripada membuat sesuatu dengan sia-sia"

Wednesday, March 30, 2011

Restoran Wonderland at Pulau Langkawi (episod 1)

Salam u Olls...Actually ni update kisah lama...dah lama jugak nak update pasal restoran walaupun bagiku...mmm...mesti korang nyampah eh...korang jangan nak nyampah2...dah blog aku...aku suka hati la apa aku nak story...yo oooo jer...eh...jangan marah ...nanti cepat tua.... Ni nak rekemen, u olls aku tak ada share pun dengan tauke wonderland ni...cuma aku kongsi tempat makan seafood yang best kalau korang pergi ke Pulau Langkawi....kita biasanya nak sedap dan nak murah kan...so bagi aku sangat la berbaloi....restoran ni tauke dia chinese...Chef dia ada juga chinese dan melayu...tapi semua taraf chef...dorang pernah kerja hotel...ada yang topi tinggi...ada juga topi rendah......Insyaallah..semua ditanggung HALAL
ni...anak-anakku dan suamiku yang tengah syok melantak tak pandang dah camera mmmm...it's so delicious kan...Lobster bakar...baru rm60 hengget seekor ni (cantik jer picture eh...maklum ler masa rajin kelek DSLR...tapi lens biasa jer...tak upgrade pun...maklum le free)
Ikan Goreng masak (tak ingat...kalau dah lama sangat nak update micro processor pun lembam....sangat best
Lala gorang halia with sos tiram (tak pedas..anak2 boleh makan)
Ikan steam halia...(ha, yang bestnya kat sini...ikan kat sini boleh buat sebelah2...jadi tak la membazir ketika order, nampak macam sekor2 kan)
ni bapak anak,,,,,eh...anak bapak la....saja enterframeNi...chef yang bertanggungjawab buat demo macamana nak buat pukat dengan carrot ...ala yang selimut lobster tadi......


So u olls, yang mencari tempat makan kat Pulau langkawi tu...boleh la cuba....total kita makan masa tu dalam +-rm100 hengget jer...air longan 1 jug lagi tau....


Kalau makan kat Kuantan..Tanjung lumpur...tak jumpa kut....


Ni ada pulak anak beranak aku nak pergi lagi wonderland balik hari...maklum ler....bila tgok air asia buat offer pergi balik 4 orang baru rm120...murah tu...


so u olls...boleh la cuba :)

Tuesday, March 29, 2011

Nak mohon kerja di PETRONAS

sila layari http://www.discoverpetronas.com/

maklum ler wa pun kuli gak...cuma rezeki wa 10 thn dulu wa ni scholar....

so cuba2 la apply sini eh....maner tau ada rezeki u OLLS...kerja mana2 sama jer....

nak apply intern pun kat sini jugak k...

Katy perry-Firework

Jom layan...suka amik mood this song....


Do you ever feel like a plastic bag
Drifting throught the wind
Wanting to start again

Do you ever feel, feel so paper thin
Like a house of cards
One blow from caving in

Do you ever feel already buried deep
Six feet under scream
But no one seems to hear a thing

Do you know that there's still a chance for you
Cause there's a spark in you

You just gotta ignite the light
And let it shine
Just own the night
Like the Fourth of July

Cause baby you're a firework
Come on show 'em what you're worth
Make 'em go "Oh, oh, oh!"
As you shoot across the sky-y-y

Baby you're a firework
Come on let your colors burst
Make 'em go "Oh, oh, oh!"
You're gunna leave 'em fallin' down-own-own

You don't have to feel like a waste of space
You're original, cannot be replaced
If you only knew what the future holds
After a hurricane comes a rainbow

Maybe you're reason why all the doors are closed
So you could open one that leads you to the perfect road

Me with Busiest mode

Hai u Ollsss...Bz nya hidup.....tak sempat nak jenguk dan komen blog balik...

kalau sempat FB kat BB jer...

Hari El...p spital kejap...konon la...dah lama...msg ngn Boss amik EL...kan mc selalu...tak syok gak...

Pergi putrajaya...pergi amik bantal U...finally dapat jugak...semalam anak buah call...dia kata ada stok kat butik MOM alamanda...terus suh dia belikan...so hari ni dah alang2 El pergi amik la kat putrajaya...

Pergi amik tiket F1, 2 hari lagi last day kena collect kat sepang...aku sendiri lak kena amik...ramai dah email...org yang aku tak kenal pun ada siap nak bagi hadiah kat tunang la.....siap nego la....macam2 la...kita bagi good price dah...sbb tiket ini grand stand gtu...kita ni nak offer baju BMW satu ni...cepat...siapa bagi baik punya offer...kita let go jer...tiket tu satu rm1k tau...kita nak let go 800 utk 2 keping...3 hari boleh masuk....aha...siapa nak....cepat....hik,hik....sebelum tu kita dah offer 500 utk 2 keping...dah ramai yang request...so jadi rebutan pulak....sabau jer eh...

Balik pergi amik anak sekolah....ni nak g hantar pulak anak dara ...kata nak masuk senam tari...mmmm...syok eh kalau tak kerja....eh...layan anak2 and buat apa saja nak buat eh....
lagi sekarang...mode kena survive sendiri....

aha...satu lagi...tadi dah booking jugak tukang urut utk tasya....

ni sementara menunggu dorang bersiap...rindu nak jenguk blog....nak update jugak....banyak nak cerita...walaupun dah basi.....nanti jpa lagi k....solat dulu.....tata...

Friday, March 25, 2011

Kadang-Kadang

Sometimes...uiks..sama la tu...

mmm...Bila kita nak sesuatu, tak semestinya kita dapat....Aku la tu...

Bila aku realize....

Dulu hati kita tak kisah, kita suka dekat orang lain...tapi kita kawin dengan orang lain...(konon la aku ni ada BF lain...walaupun..suamiku jer la yang yang gentleman bagitahu aku cinta padamu...terus aku cair eh...dah tak pernah ada pakwe...aku jer selalu minat dalam hati dengan orang)

Bila aku nak beli rumah...aku nak beli rumah dekat dengan Eastcost mall...harganya 190k, rumah orang dia terdesak nak jual ..masa aku dok kuantan la...sekali rumah tu dah dibeli orang...dah nak sangat beli rumah masa tu...terpandang rumah kat Indera Mahkota harga 280k...memang tak mampu la...tetiba...loan settle...sebab masa beli aku antara 10 customer terawal dapat diskaun 30k)...Alhamdullilah :)

Bila aku nak beli kereta Auto kecik..Aku cakap cukup la aku dapat kereta myvi ke?yang secondhand pun tak per....and paling mahal berangan nak suzuki ALTO....sekali aku dapat Swift baru....Semua ditanggung beres akhirnya..dapat hadiah dari suami....Alhamdullilah :)

Now aku nak sangat buat bizness...bersungguh aku servey sana sini..tanya sana sini...tak tecapai lagi impian aku satu ni.....apa la agaknya yang akan aku dapat.....
Aku risau dia jadi sejuk....bila sejuk....final...koorang pun maklum....Tawakkal kepada Allah :)
Semoga Allah memberi petunjuk kepadaku.....

Monday, March 21, 2011

Persediaan Barang-Barang keperluan Mommy and New Born

Haishhh...hari ni...Looking forward for mommy and baby wishlist dah...maklum ler dah lama tak terberanak...8 Tahun tu....Semua barang-barang zaman abang dan kakak telah dilupuskan dan selamat :0...hik,hik...

cukup bagus kalau nak shopping bila baby dah 7 bulan in the womb...

So untuk baby Adam...best ler...semua dapat yang baru....rezeki ;)

sekali bila browse kat ternet ni banyak la pulak...mmm...berapa la mommy n daddy perlu spend ni....baby biasanya cepat membesar....so no need to buy more than 5 pieces..

Here r :)

Untuk Mommy during @ hospital

1 Kad Lawatan Hospital/Kad Merah (tak perlu, sebab kat hopital tawakkal dah ada record)
2 Kad Pengenalan
3 Telefon Bimbit
4 Baju/Blouses5 helai
5 Stokin 2
6 Kain Batik 2 juga seluar jugak...sememangny bemula anak first aku lebih juka pakai seluar...woooyooo...class nyah....
7 Baju/Seluar Dalam 5
8 Skaf Kepala
9 Peralatan Mandi (Pencuci Muka, Berus Gigi, Ubat Gigi)(Tak perlu jugak, kat hospital dah bagi...)
10 Majalah/Buku (boleh jer beli kat hospital...kalau boring...yang penting Surah Yasin)
11 Tuala Mandi
12 Maternity Pad/Pad Biasa 1 pek
13 Tuala Muka 1
14 Selipar 1
15 Kamera
16 Air/Minyak Selusuh
17 Minyak Angin/Nona Roguy
18 Air Zam Zam
19 Makanan/Minuman (Air Masak/Susu/Milo/Horlicks,Buah Kurma, Biskut, Roti)
20 Termos Air Panas (tak perlu bawak jugak...hospital dah provide)
21 Bag Plastik
22 Baju Sejuk (Sweater) 1
23 Sikat 1
24 Breast Pad 4
25 Nursing Bra 4

Untuk Baby Adam

1 Baby Diapers 6
2 Baju 3
3 Minyak Telon 1
4 Baby Wipes/Wet Tissue
5 Tuala Mandi 16 Stokin/Sarung Tangan Bayi 4
7 Peralatan Mandi
8 Selimut/Bedung 3
9 Barut 5
10 Topi 1

Mommy ketika berpantang...

1 Jamu/Set Lepas Bersalin,(prefer Nona Roguy, after 2 weeks boleh guna,,,maklum ler caesar)
2 Stokin
3 Baju Sejuk
4 Tungku
5 Selimut
6 Selipar
7 Buku/Majalah
8 Kain Batik
9 Bengkung/Barut (mmm...berperasaan nak guna PB)
10 Maternity Pad/Pad Biasa
11 Bantal Lapik Duduk (Memberi Keselesaan Akibat Jahitan Luka) yang ni bantal U...tak jumpa2 lagi....
12 Kerusi Toilet (Perlu Kalau Tandas Cangkung di Rumah) kalau tak pindah lagi mmg kena beli...
13 Makanan/Minuman (Air Masak,Jus Orange, Susu, Buah-buahan Segar, Ribena, Prune, Biskut,Roti)
14 Booking bidan (kena cepat ni...)

Baby Gear
1 Baju- Lengan Pendek 8
2 Baju- Lengan Panjang 6
3 Romper 2
4 Seluar- Pendek 8
5 Seluar- Panjang 6
6 Sarung Tangan 5
7 Sarung kaki 5
8 Baby Bip 2
9 Sapu Tangan 3
10 Barut 10
11 Topi 6 set

Diapering
1 Napkin 1 pek
2 Lampin Pakai Buang 2 pek
3 Diaper Wipes 2 pek
4 Safety Pin
5 Changing Mat
6 Nappy Liner
7 Berus Lampin
8 Baldi Untuk Napkin
9 Beg Untuk Diapers
10Detergent Khas Untuk Mencuci Pakaian Bayi

Baby Care & Grooming
1 Bedak Bayi
2 Losyen Bayi
3 Minyak Bayi (Baby Oil)
4 Tisu
5 Sikat
6 Putik Kapas (Cotton Bud)
7 Pengepit Kuku (Nail Clipper)
8 Nasal Aspirator (untuk selsema)
9 Methylated Spirit – alcohol 70% - cuci pusat sebelum luruh (Hospital bagi)
10 Gripe Water / Colic Water (untuk kembung perut bayi)
11 Termometer
12 Vicks
13 Minyak Telon
14 Syringe for Medicine
15 Cotton Balls

Nursering
1 Selimut
2 Bedding set
3 Play Pen / Katil Bayi
4 Mainan untuk Play Pen / Katil
5 Kelambu
6 Bakul Baju Kotor
7 Bakul Baby (Simpan Baby Gear)
8 Bakul Baby (Simpan Baby Care)

Feeding
1 Botol saiz S 2
2 Puting Botol Susu 2
3 Bottle Sterilizer
4 Berus Pembersih Botol
5 Penyepit Botol
6 Sterilising Tablet
7 Nipple Cream
8 Nursing Pad Washable 2
9 Nursing Pad Disposal 1 kotak
10 Breast Pump
11 Nursing Pillow
12 Nursing Bra
13 Termos

Travelling
1 Beg Bayi
2 Baby Warmer for Bottle (Tak perlu jika BreastFeed)
3 MILK Casing tingkat2 (Tak perlu jika BreastFeed)
4 Infant

Carrier Bathing
1 Tuala
2 Besen Mandi
3 Syampu
4 Sabun Mandi
5 Span
6 Gayung

Extra
1 Penyangkut Baju Berklip
2 Permainan Bermuzik
3 Bumbo Seat
4 Baby Gym
5 Stroller / Jogger
6 Penyangkut Kecil (untuk sarungtangan + kaki)
7 Car seat
8 Album
9 Beg Bayi
10 Baby Sling
11 Nursing Cover
12 Nursing Clothes / Wear

mmm...banyakkan...masih lagi kena filter..tak semestinya beli serentak..kita tengok umur dia yang sesuai...

Bila lagi ada Baby Fair erk?

Friday, March 18, 2011

Resipi Gandus Pisang

Penangan gandus punya pasal...tetiba cekodok pisangku jadi lempeng nyiur...masa buat lempeng tu lempeng nyiur pulak tak cun rupanya (nanti aku letak yang tak cun eh, walaupun dah separuh...)...dan teringat pulak aku acuan benjo aku...terus aku amik acuan tu aku cuci dan sapu minyak...then letak adunan....

and yang best minyak pun tak guna banyak...Aku guna kuali yang tak melekat...so hasilnya sangat la menawan hati...ini bukan gandus pakcik jaafar yer....
Rasa macam wow hebatnya...tapi lempeng pisang jer...so disebabkan gandus sekarang tengah famous...aku namakan gandus pisang.....kwang2

Bahan-bahannya adalah...

1)Pisang (tadi aku guna pisang lemak manis itu jer stok yang ada, Kalau beli dalam rm1 la...pandai jer eh...)
2)Baking powder (cari cari tepung gandum dah habis rupanya...)
3)Gula secukup rasa
4)Air (mmm...aku gamak ajer tadi...kira jangan jadikan adunan tu cair sangat...atau pekat

Kemudian kacau la sampai sebati....

Camner?ok ke?...tak sampai lagi melaka ni...

Ni kes tengok kat blog cha ada cekodok pisang la....aku nak buat cekodok udang jer...suami pulak kata...best gak cekodok pisang ni.....boleh la balas piring jiran sebelah rumah :)

Suara Kecil Anak-anak

Seronok bila tengok rakan-rakan kita mahu pun blogger dan juga di FB bercerita pasal anak-anak...aku juga....tak ketinggalan untuk berkongsi kisah anak-anak yang jujur....dia bukannya pekerja yang yang ingin bodek atau pun mengampu...untuk mendapatkan sesuatu...tetapi menyampaikan perasaan dengan penuh kasih sayang....dan lebih tepat...dorang tak pandai nak berpura-pura...JUJUR la kan...

Hari ni,,,merancang untuk ke melaka...tapi tak bergerak lagi ni.....update blog pulak eh...excited gitu ler....sebelum...hari ni habiskan lauk2 yang ada dalam peti...ada sotong dan ikan jer yang tinggal....Our lunch today ;)

Kenyang la...walaupun simple jer....ada salad, ada air asam..ada ikan bakar...ada ikan kembung asam pedas...ada sotong goreng kunyit...siap ada yang request goreng sekor2...

Ada air mempelam jugak...fresh punya...lupa pulak nak snap picture...hik.hik

Back to Suara kecil anak-anak...kadang-kadang terfikir jugak...camaner la dorang ni hebat sangat menyusun kata-kata...

Apa taknyer,,,,

  • Kakak rasa kakak nak makan sampai tiada infiniti...(aku tau, infiniti ni tidak terkira....ayah dia cakap tak ada value)
  • Kenapa mommy masak sedap sangat?(walaupun ayahnya tak pernah pun ...nak puji...cuma tahu bila dia tambah tu berselera la...walaupun lapar...)
  • Kakak nak rasa la sotong kunyit yang abang suka ni...macamana rasa sedapnya (Daddy kata macam orang tua...)
  • Kenapa mommy masak lebih sedap daripada kedai (yang ni buatkan aku nak selalu masak...walaupun mak dia pun suka gi makan kedai gak...)

Antara kata-kata ketika waktu lunch tadi...Kalau dapat 10 orang macam ni....sejuk perut ibu kan....Sayang anak-anak semua...tak kira anak orang pun...sebab dorang ni jujur.... :)...ni nak g pergi bawak dorang berjalan terus ni....hik,hik

Family outing with Danish n Batrisyia

Hopefully...abang n kakak happy...

Actually,,,We olls ni langsung tak ada idea..nak pergi maner?aku ada plan nak balik ganu jugak tapi...disebabkan abang aku kat ganu tu ada kerja kat KL ni...so aku pun..mengirim jer ler barang yang hendak dikirim ke ayahku padanya,,,nak kirim TV LCD jer kat ayah....suh bagi seronok skit...

Danish pun sejak cuti sekolah boleh dikatakan everyday tanya...mommy tak cuti ke?tak....So bila time daddy dia tanya...macam nak suruh cuti...my saya cuti khamis dan jumaat ni...nak tak nak..semalam baru aku apply cuti...nasib baik la...boss approve...and team aku tu support walaupun sekarang ni bz....thanks you olls...really appreaciate....

So hari ni...bagi tidak menghampakan Danish yang dah lama nak ajak pergi taman pertanian...bukit cerakah tu...setiap kali lalu pergi klang balik mesti dia google....pagi2 ni lepas siap-siap abang aku mai amik TV...bergerak la kitaorang...Syok pulak dengan dorang ni bila dah besar...dorang pulak bagitahu landmark...jalan ni,jalan tu...aku bila nak sampai baru ler aku google...tu pun sebab confuse...asal jumpa Taman Pertanian..kejap jumpa Taman Botani(nama baru) letak la dua2....apa la salahnya, kata driver...ni kan dah terlajak simpang...makan buah langsat jugak....he,he

Ni adalah kali kedua aku g sini...1st aku pergi masa aku darjah 4 rasanya...awal2 dia buka....

Now dah banyak perubahan...tapi yang best tiket masih murah rm3 utk dewasa, rm1 untuk kanak-kanak budak sekolah....

Masa sampai ni kitaorang naik bas dia dulu....besar Taman Botani ni....sampaikan mengantuk mak ngn ayah dia ler....sambil kena angin sempoi2...bersiaran atas bukit kan....

Then kitaorang amik basikal pulak...tapi tak bernasib baik sebab fully rental...cuma aku jer yang sempat cop...sementara ayah dia p beratur...rm5 jugak untuk satu jam...amboi mak buyong ni...nak lagi nak basikal yer...memang naik pun...hik hik...berpeluh jugak...time mendaki...turun syok la....weeeewuuuuu...laju jer...

Time ni...4 iklim tu tengah construction...dan akan buka balik selepas julai nanti....dan paling kesian...anak2 aku ni, sukan-sukan adventure ni dorang memang minat...so tadi...bukan main la dorang ni jalan kaki mendaki bukit...nak pergi flying fox dan paintball...sekali kena booking dulu la....kesian...dengan muka merah...then nasib baik sebelum tu belanja aiskrim dulu...dan pekena maggi in my cup kat stall situ...ada la pengubatnya.....

Aku ni...bila tengok jam pukul 12...memang blah dulu la...panas wei...and tanya la org situ gak...sekarang musim apa?musim durian...tapi...durian baru jer habis...ramai orang beli sebab murah kut dan may be sedap....tapi aku pun tak sure sebab aku sendiri tak sempat nak tengok buah duriannya....

Bila aku sorang tu mula la aku lalu kat stall lagi...dah kul 1 dah pun...tengok nasi campur best pulak....sorang makan eh...ada aku kesah...dah terseliur...belasah jer....

On d way nak keluar danish marah sebab hajat tak kesampaian...angkara nak naik flying fox n main paintball la...danish nak g go kart pulak...aku ni pernah tengok go kart kat shah alam tapi tak sure which area...nasib pernah igt kak zila main go kart terus sms dengan dia...dia reply kat stadium shah alam...Thanks to Allah sebab tak la susah sangat...sebab sekitar tu jer...jugak...bila jumpa suh danish p tanya...budak2 boleh...mujur dapat...mmm...aku pun geram...nasib maknya bunting...he,he...kalau tak terjah gak...rm50 hengget gak utk 10 minit....double seat....

Kakak pun sempat jugak naik.nampak lah kepuasan dihati..hajat tercapai.....balik tu kitaorang p ice room kat bandar bangi...dah aku kat co pilot yang tak boleh diharapkan sebelah driver sempat jugak lelap...sampai sana order apa yang nak cuba...best aku pekena cha-cha...nanti pic aku download....

Bila kat ice room suami pula ajak...p yati percik...mmm aku cakap kita tapau jer ler...masak nasi kat umah...boleh kira kitaorang ni beli lauk...so sesampai jer kat rumah semua terbungkang penat....now baru dapat update...dorang semua dah tdo...aku pulak..update sambil berbaring gitu.....class nyah....

Harap tak boring eh...kenangan dengan anak2...tunggu aktiviti utk besok lak...serius tak plan apa pun utk dorang...just follow dorang jer...bab kata daddy dia...bersyukur la jadi danish...orang lain boleh kira mak ayah dia ikut anak-anak nak g maner.... :)

Thursday, March 17, 2011

Siapa Tak Sayang Isteri Oiiii....

Aku selalu terfikir...kalau sesiapa yang layan baik dengan aku mesti aku dah rasa...macam aku ni nak tinggal dorang...dorang nak tinggal aku...macam sesuatu hubungan tu takkan kekal....bagus jer kalau kita selalu fikirkan pasal kematian....sekurang-kurangnya kita tidak lupa pada Allah....gitu ler lebih kurang

Back to my story...sebagai seorang isteri mesti dan pasti ada perasaan cemburu...tetapi cemburu yang berpada-pada la....aku juga tak terkecuali....

Semenjak diri ini mengandung lagi...rasa diri ini sangat beruntung....sebab...suami memberi kasih sayang umpama menatang minyak yang penuh....mana taknya...sebut ajer nak makan apa, nak apa...pada-pada la yer...semua diusahanya....indahnya hidup ini kan...kalau macam ni selalu....

Paling terharu...bila aku cerita pasal kuih gandus..suami berusaha mendapatkannya...walaupun menghampiri 4 jam menunggunya....bila dia hantar kat tempat kerja aku...bila dah aku bawa kuih gandus tu ke opis,,...aku sms sekali letak dah habis....dia sempat jer tya...awak sempat tak makan...sempat :)...tapi bila waktu malam...ketika mahu tidur nak jer cakap...suamiku...alangkah bahagianya...isteri ini bila suaminya menyayangi isterinya dengan penuh kesabaran....tak rugi jika seorang suami baik dengan isteri....mesti balasannya syurga....

Setiap langkah dan pertolongan yang dilakukan dirumah ini....selalu aku perhatikan....dan aku cukup bertuah...semalam suamiku...menunjukkan tangannya...dengan berkata...tajam betul sabun cuci pinggan ni...compare sabun kat offshore...sebelum tu dah sentuh...rasa kasarnya...rupanya bila aku tengok....tangan suami ku dah mengelupas...tapi aku bagitahu...itu la pengorbanan seorang isteri selama ni...dia senyum jer

Dan inginku katakan....Terima ksih Allah kerana menjadikan Jamisal sebagai suamiku...

Tetiba je kali ni...entry jiwang ehhhhh....weeee secara tutup muka malu2...

Tuesday, March 15, 2011

Recipi Puding Marble Pelangi

Weeeee....baru rasa ada mood nak update...kesian ngan U oll yang tertanya-tanya tu....kat my facebook eh...tapi dekat note kita dah letak ok..may be u olls tak perasan kut...

Actually, this recipe i get from my old fren aka sekarang blogger baking2...making..tak lain tak bukan ayu @ http://kitchencolours.blogspot.com/

mmm...mintak sharing eh...
masa tu jadi silent reader lagi hik,hik...tengok tu ...selalu chatting...tapi tak cakap pun dengan tuan dia eh...

dah banyak kali buat gak...sebab senang...hubby pun pernah bawak pergi opis...i pun sama la bawak pergi opis...bawak pergi rumah kakak...kakak kata takut nak makan sebab ada warna biru...dah masa tu warna tu jer yang ada...

Bila dah guna roti buat buat puding...eh...ada idea lain pulak terhasil...nanti kita share jugak eh bila free... so enjoy memarble puding k :)

Bahan-bahannya

  • 4 Keping Roti
  • 2 Biji Telur
  • 1/2 cawan susu pekat
  • 170ml susu cair
  • 8gm serbuk agar @ sepeket
  • 1/2 cawan -kalau tak suka manis boleh kurangkan
  • 2 susu besar marjerin/butter dicairkan
  • 31/2 cawan air (guna cawan biasa) atau kalau nak ukur jugak 230ml
  • Pewarna (u olls punya citarasa la kan...), t pun guna warna apa yang kat rumah ada...warna biru pun t guna....
Cara-caranya
1)Didihkan 3 cawan air, serbuk agar-agar dan gula ke dalam periuk
2)Blend roti, Telur, susu pekat, susu cair dan balance air 1/2 cawan tadi.Kemudian masukkan ke dalam agar-agar yang sudah dididihkan tadi
3)Masukkan butter/marjerin dan kacau rata .
4)Bahagikan kepada 3 warna.Masukkan warna pilihan dan kaca sebati.(Ambil 1 senduk warna hijau dan tuang di tengah-tengah loyang.Kemudian ambil 1 senduk biru, tuang diatas warna hijau tadi,biarkan puding bergerak sendiri ke tepi.Tak payah ratakan dan kacau.Kemudian ambil pula warna merah, tuang diatas warna biru pula.Ulang semula warna-warna tadi sehingga dah habis.
5)Dah siap tu simpan la dalam peti, sekurang-kurangnya 1 jam, lagi sedap makan waktu sejuk.
Senang Kacangkan,,,,hik.hik
Note:
**Ketika melapis atau memarblekan puding ni, hendaklah dengan cepat sebab puding ni mudah membeku
**Selain senduk, boleh guna cawan ketika melapis :)
First time try....excited sebab menjadi...kira ayu ikhlas la bagi resipi tu...he,he
mmm...banyak pulak buat so dapat la 2 loyang, 1 lagi dapat yang petak :)
Ni buat untuk dewi (masa ni kita guna kuning jagung, pink dan hijau ;)
Picture secara potong tak ada...nanti kalau sempat snap kita share k...tapi sangat menawan hati...2 hari lepas janji nak buat jugak...dan nak share menu dengan nadia...omak bila gosok baju dah sampai pukul 1 pagi tu...tak dang nak memarble...esoknya nak kerja...sowi darling.. :)
Nanti kalau mak atie buat lain puding...atau rajin hapdet...mak atie share k ...hik.hik

Aku Baru Makan Garam

mmm....aku tak layak pun nak bagi komen lebih-lebih....tapi nak jugak buat entry ni....

Sekarang zaman internet, zaman orang boleh berkata apa saja...walaupun di alam maya...

Tak terkecuali aku, aku pun kalau aku nak cakap apa pun aku cakap jer...oucchhh...outspoken ropanya....hik,hik...no this is my way...hati kita baik tau....

Dalam dunia penuh manusia yang berhasad dengki...siapa cepat dia dapat...siapa yang berusaha dan bertawakkal, Allah akan makbul...masa akubelajar dulu...ustaz n ustazah cakap org non muslim kalau diaorang berusaha...dan dia akan dapat la apa yang dia inginkan...iya...sebab kita sendiri nampak usahanya...tapi dia dengan cara agama dia pulak...orang kita...baru senang sikit ...mudah lupa...hidup ini perlu muhasabah....

Terpanggil aku untuk buat entry ni...bukan la menyokong mana-mana perbuatan yang nak menipu orang....contoh pagi ni baca tentang MLM....kita tak tahu kesahihannya...even aku pernah tengok pasal unit trust....nak dapat yang halal toyibbah sangat susah...lagi kisah Dr Azizan...mmmm...they have their own way...rezeki yang aku kerja pun....adakah sumber yang aku dapat 100% halal....mmm...lagi la goment...peruntukkan gaji pun masih lagi dari sumber yang sama....serius..takut oooo...jika kita cerita halal haram...

Bercerita lagi tentang rakan-rakan blogger...mmm...aku sendiri yang baru nak bertegar kembali ke alam blog, setiap apa yang aku dapat, aku buat...aku tahu...aku jadi excited untuk sharing...tapi di sesetengah blog, ada juga aku kira komen development....walaupun ehem,ehem...orang dah mati pun dihinanya....aku sendiri tiada jawapan...tapi ianya lebih kepada aib sipolan, Nauzubillah....

Diri aku sendiri pun tak terkecuali...anggap la itu adalah keaiban kita yang lalai dengan Allah....

Walau macamanapun kita boleh tengok daripada keberkatan hidup...jika kita jaga Allah, Allah akan jaga kita...

Keberkatan hidup datang dari pelbagai...kita diberi kesihatan, juga melambangkan hidup kita berkat :), lagi la diberi rezeki harta...rezeki anak-anak..dan sebagainya...

dan jika kita diberi dugaan janganlah kita bersalahsangka dengan Yang Maha Agung...percaya la, ALLAH ingin memberi yang terbaik untuk kita, oleh itu jangan kita leka.....

Dan yang aku sendiri masih tidak sempat memahami ayat-ayat Al-quran...bila aku nak aku cari..KPI 4 aku disisi ALLAH..Al-Quran adalah segala ubat dan panduan untuk kehidupan kita...Astaqfirullahalazim....

Zikir juga pencuci darah dan hati kita....hebatkan....solat adalah terapi.....jika sempurna solat kita, insyaallah...minda kita juga bersih....membaca Al-quran sebagainya....

Bersangka la baik dengan apa yang Allah aturkan...


ثلاث لازمات لأمتي : الطيرة ، والحسد ، وسوء الظن " . فقال رجل : ما يذهبهن يا رسول الله ! ممن هو فيه ؟ قال : " إذا حسدت فاستغفر الله ، وإذا ظننت فلا تحقق ، وإذا تطيرت فامضه
Ertinya : Tiga perkara lazim yang sukar dibuang oleh umatku : mengganggap sial, hasad dengki dan bersangka buruk" Lalu seorang lelaki bertanya : "apakah yang boleh menghilangkannya wahai Rasulullah ?" Jawab Nabi : Jika kamu datang perasaan hasad dengki beristighfar lah kamu kepada Allah, apabila kamu bersangka buruk, janganlah kamu membenarkan sangkaan itu, dan apabila kamu menganggap sial belaku, abaikan dan jangan endahkannya" ( At-Tabrani, no 3227, 3/228 ; Al-Haithami : Dhoif kerana perawi bernama Ismail Bin Qais)

Monday, March 14, 2011

Happy Birthday Baby March!!!

First, in the list of my friend, Mr Norman >May this year be your best ever :)...jiran lama aku dulu masa duk kat Damansara,, jauh merantau cari rezeki untuk anak2 n isteri...nun diseberang pak...hik,hik

Ridzuan...mmm..classmate aku ropanya...aku pakai accept jer orang add...I hope all your birthday dreams and wishes come true. ada anak sorang dah deme...

To kak long > Not just a year older, but a year better. ...mmm...anak buah SIL aku ni...masa dia add aku kat FB kompuse siapa la ni...nama sebenar Siti Nurul'ain

yang ni a couple of love this month Wan Nor Suhana and Ridwan Alias Here's to another year of experience....sonok la u olls...celebrate sama2...

mmm...again my x classmate...suka dia dulu waktu dalam class, she is Che Ku Salwani >
A birthday is just the first day of another 365-day journey around the sun. Enjoy the trip.

A simple celebration, a gathering of friends; here is wishing you great happiness, a joy that never ends. Happy Birthday Kak zila aka Rozilah "mmm....i like positive attitude what she have ....everything ...thats y dia maintain cun...

Atie Myunus >Hope your birthday blossoms into lots of dreams come true! ...insyaallah...mmm..lama tak dengar cerita dah potong kita Q dah eh....hik,hik

Happy birthday in advance my dearest Zura Qaressa, may this day always be a special one to remember. ...Keep In Touch Alwazz...

Nor Bulian > Happy Birthday in advance and many happy returns of the day.....orang kata boyer besar..hik,hik..jgn maraaa...daaa....bila nok belanja ni....saman bayar habis dah....

Ain Chah > kawan baru...sebab tak sempat berkenal..opis jauh masa kerja kat kuantan dulu....May today be filled with sunshine and smiles, laughter and love.

Zaleha aka Kak Ha I hope that for every candle on your cake you get a wonderful surprise....abe la buat suprise...biar romantic sikit....he,he

Semoga dilindungi Allah selalu :)

Tsunami JEPUN Di sebalik AL-QURAN

Assalamualaikum wbt

mmm.. kontroversi pasal karikatur Ultraman tu masih hangat diperbualkan.....tidak perlu diperbesarkan lagi.. lagipun pihak editor berita harian telah memohon maaf atas insiden tersebut...kalau orang K**** buat karikatur rasullullah mempermainkan agama islam....ada tak dia kisah...kemungkinan kartunis tersebut ada maksud tersirat tersendiri hasil daripada karikatur tersebut..

Namun bencana Tsunami yang berlaku di Jepun itu adalah kehendak Allah S.W.T. setiap yang berlaku itu ada hikmah disebaliknya.

Artikel ini, aku dapat dari facebook.. sila baca artikel ini..... masa dan waktu tsunami aku dah terdetik nak cari dekat alquran, tapi tak berpeluang lagi...bagaimanapun bila ada orang sharing, kalau korang dah berpeluang tengok Al-Quran, sila sahihkan ya :)

Sumber: Iskandar Zulkarnain

1. Tarikh yg berlaku adalah pada 11/3/2011 bersamaan 6 RabiulAkhir 1432 Hijah or 6/4/1432.
2. so dengan tahun 1432 di pecahkan 14 32.
3. Jawapanya Jujuz ke 14 Quran.
4. Dan bulan 4.

Rahsia angka tahun ini : Jujuz 14 Ayat Quran ke 4.

Rujuk di Quran.

1. Jujuz 14 bermula pada surah Al-Hijr, dan ayat ke 4 dari surah AL Hijir menyatakan

"Dan kami tidak membinasakan suatu negeri, melainkan sudah ada ketentuan yang tetap baginya".

2. Rahsia seterusnya yang menunjukan Malapetaka ini akan berlaku di Jepun ialah dengan kedudukan Jepun dan Wilayah Seedai pada kedudukan geografi bg ( Jepun : Latitiude 36, Longtitude 138)

so dlm 1432, 14 dh di ketahui Jujuz Al Quran. maka yang di pecahkan 14 32 so di pecahkan lagi 32 ,so now secret no adalah 3.

di ambil pula lokasi latititude dan longitude.

3+6+1+3+8 = 21
so next 2+1 = 3
proved *. yg di maksudkan dengan no 3 adalah negara jepun.

Dan di dalam jepun jugak terdapat banyak wilayah.. maka wilayah yang akan di turunkan malapetaka itu ? Wilayah Seedai pada kedudukan geografi Latitiude 38'15 dan Longtitude 140'53

jika 3+8+1+5+1+4+0+5+3 = 30
so next 3+0 = 3.
*proved wilayah yang tuhan maksudkan dgn angka 3 adalah Wilayah Seedai di Jepun.

3. Rahsia seterusnya dengan tarikh 6

Masa yang di laporkan oleh Jabatan Metrologi Rusia bahawa gempa bumi akan berlaku pada masa 1446 waktu Jepun..

so 1+4+4+6 =15
so next 1+5 = 6
*proved 6 membawa maksud masa yang akan berlaku.

4. Dah yang seterusnya 1432 apabila di pecahkan 1432, kini di ambil pula angka 14 dan di pecahkan 14 , maka angka satu boleh di kelaskan sebagai permulaan hari. maksudnya di dalam Islam Jumaat adalah hari pertama dalam minggu itu. so angka satu memberi maksud malapetaka itu akan berlaku pada hari Jumaat.

5. Lihat.....betapa benarnya ayat al quran. segala yang di nyatakan tetap berlaku. walaupun sudah berabad kitab Quran di turunkan.

6. Walaupun zaman berubah sejauh mana sekalipun. Al-Quran tetap unggul bagi sepanjang zaman.

7. Di percayai banyak lagi rahsia yang masih tidak dapat di ketahui di dalam tarikh ini. namun sekadar ini pun telah membuatkan kita lihat dengan mata kita sendiri betapa mulia Al-Quran. dan segala yang di ungkapkan di dalamnya adalah benar belaka.
Wallahhu Allam.

Sharing bagi mengingati kita kembali tentang segala perkara yang terkandung di dalam Al-Quran adalah benar buat selamanya.

Resipi Sup Cendawan Yang Marvelous!!

Hik, hik, ni untuk anak-anak kita and suami kita la....siapa lagi nak puji kalau tak dorang eh....
Bagi mommy yang busiest macam aku ni....bz ke?..sesuai la..sebab cepat dan senang :), tak pun orang bujang pun boleh buat ni....
Ok, jom kita masak sup cendawan dengan scallop dan udang...

Bahan-bahannya, macam biasa perlu ada bawang merah dan bawang putih, kupas dan mayang
saya guna lada putih,

Kiub Knoor ayam, 1 pun dah cukup
mesti la ada cendawan, nak letak kawan baik pun ok, carrot =C+C

scallop (ada jual yang frozen) dan udang

daun bawang, kalau ada soo hoon dan kawan-kawannya boleh jugak letak :)

Cara-caranya kita tumis bawang yang dimayang tadi, kemudian campak-campak je scallop dan udang,masukkan air dan garam secukup rasa dan tunggu mendidih, agak-agak dah masak, kita tutup la api then hidang..... :)

mmmm...terseliur pulak tekak ni nak makan sup cendawan lagi...this is menu last week...

tak sempat update :) ni bila tengok pic kat BB, be rounded kejap...

Yeaaahhhh....Finally Safely Ready At My Home

Kredit to my hubby, susah payah dia deco....sesuai ;)

A STORY OF APPRECIATION

Retrace from my email ;)

A dedication to all the mothers ….. and a reminder to all the children…many of us HOLD both the roles…so ask ourselves if we are also guilty?

Favourite Quote of the month: "To handle yourself, use your head... To handle others, use your heart." unknown

I pray that all our children will remember the sacrifices their parents did to make sure that they have the best of everything. They won’t wait for their parents to grow old to appreciate what they did.
One young academically excellent person went to apply for a managerial position in a big company.
He passed the first interview; the director did the last interview, made the last decision.
The director discovered from the CV that the youth's academic achievements were excellent all the way, from the secondary school until the postgraduate research, never had a year when he did not score.

The director asked, "Did you obtain any scholarships in school?" the youth answered "none".
The director asked, “Was it your father who paid for your school fees?"
The youth answered, "My father passed away when I was one year old, it was my mother who paid for my school fees.
The director asked, “Where did your mother work?" The youth answered, "My mother worked as clothes cleaner. The director requested the youth to show his hands. The youth showed a pair of hands that were smooth and perfect.

The director asked, “Have you ever helped your mother wash the clothes before?" The youth answered, "Never, my mother always wanted me to study and read more books. Furthermore, my mother can wash clothes faster than me.
The director said, "I have a request. When you go back today, go and clean your mother's hands, and then see me tomorrow morning.*

The youth felt that his chance of landing the job was high. When he went back, he happily requested his mother to let him clean her hands. His mother felt strange, happy but with mixed feelings, she showed her hands to the kid.
The youth cleaned his mother's hands slowly. His tear fell as he did that. It was the first time he noticed that his mother's hands were so wrinkled, and there were so many bruises in her hands. Some bruises were so painful that his mother shivered when they were cleaned with water.
This was the first time the youth realized that it was this pair of hands that washed the clothes everyday to enable him to pay the school fee. The bruises in the mother's hands were the price that the mother had to pay for his graduation, academic excellence and his future.
After finishing the cleaning of his mother hands, the youth quietly washed all the remaining clothes for his mother.
That night, mother and son talked for a very long time.
Next morning, the youth went to the director's office.
The Director noticed the tears in the youth's eyes, asked: “Can you tell me what have you done and learned yesterday in your house?"
The youth answered, “I cleaned my mother's hand, and also finished cleaning all the remaining clothes'
The Director asked, “please tell me your feelings."

The youth said,
Number 1, I know now what appreciation is. Without my mother, there would not the successful me today.
Number 2, by working together and helping my mother, only I now realize how difficult and tough it is to get something done.
Number 3, I have come to appreciate the importance and value of family relationship.
The director said, “This is what I am looking for to be my manager.
I want to recruit a person who can appreciate the help of others, a person who knows the sufferings of others to get things done, and a person who would not put money as his only goal in life. You are hired.

Later on, this young person worked very hard, and received the respect of his subordinates. Every employee worked diligently and as a team. The company's performance improved tremendously.

A child, who has been protected and habitually given whatever he wanted, would develop "entitlement mentality" and would always put himself first. He would be ignorant of his parent's efforts. When he starts work, he assumes that every person must listen to him, and when he becomes a manager, he would never know the sufferings of his employees and would always blame others. For this kind of people, who may be good academically, may be successful for a while, but eventually would not feel sense of achievement. He will grumble and be full of hatred and fight for more. If we are this kind of protective parents, are we really showing love or are we destroying the kid instead?*

You can let your kid live in a big house, eat a good meal, learn piano, watch a big screen TV. But when you are cutting grass, please let them experience it. After a meal, let them wash their plates and bowls together with their brothers and sisters. It is not because you do not have money to hire a maid, but it is because you want to love them in a right way. You want them to understand, no matter how rich their parents are, one day their hair will grow gray, same as the mother of that young person. The most important thing is your kid learns how to appreciate the effort and experience the difficulty and learns the ability to work with others to get things done.

Sunday, March 13, 2011

Soal Jawab bersama Ustaz Azhar

Dulu masa zaman i bercontact lens, waktu berkerja site...ada orang tegur...eh cantik mata u....kalau dorang suka...kalau dorang tak suka...amboi-amboi ...kutuknya kita yer :(

Satu hari, i tertengok la status my fren kat FB ni...dia kata dia jarang buka contacts lens...dulu i pakai, hari-hari i bukak...i tanya la kawan i tu...woi kat tak mandi wajib ke? suka-suka jer woi eh...maklum la...rakan lama aku pun brutal...

Kena bukak ke katanya..aku sendiri pun tak pasti...sebab aku dulu ada orang tegur...aku masih jahil la tu...

satu hari aku bukak fan fage ustaz Azhar Idrus....terus i like and i view la...tengok ada jugak yang bertanya...jadi tanpa rasa syak wasangka...aku pun bertanya la seperti ini...hik,hik

suka pulak....eh...ni sharing jugak ni :)So sesiapa yang ada sedikit keliru boleh la berbuat demikian, macam aku ni, tanya jer eh........so sesiapa yang tak tahu...buat-buat tahu...sila refer pada para ulamak dulu ok.....

Tips dan panduan mengelakkan peti sejuk berbau

Aha, i guess ramai yang tahu....tapi nak share jugak...sebab nak kredit pada diri sendiri dan suami yang rajin buat spring cleaning peti sejuk pagi ni

Aku nak share jugak...sharing is caring kan,kan :)

Harap maklum...picture ni dah after 5S, before tak ingat pulak nak snap...pandai eh.....
mmm...tak pernah puas apa yang ada...berangan nak beli yang lagi besar......
Aku guna arang batu, amik jer 2,3 ketul then letak dalam bekas, kemudian letak la dalam peti....kat comparment bawah la kan, insyaallah, tips ni sangat membantu, Arang batu ni dapat memerangkap bau atau bahasa yang bebudak belajar arang batu memerangkap karbon....kalau korang beli durian la kan dalam perjalanan yang jauh, konon la dari segamat nak balik kuantan, jangan lupa beli arang batu satu beg jugak letak dalam kereta tu....
Its work :)
kalau letak tempoyak ke, sambal belacan ke? tak ada bau ok....cuba lah....

Buuuurrrrggg....Kenyang dah....

Alhamdullilah, dengan rezeki yang Allah limpahkan...hari ni no special program...cuma ada plan nak pergi jusco AU2 jer....

Today, i berjaya masak untuk anak-anak and suami tercinta...nampak sangat jarang masak eh....hik,hik...Ada singgang sotong (anak-anak panggil sup sotong), ada ikan bawal putih goreng, ada pucuk paku, ada umai oboi-oboi dan ada kicap cili....suka tengok...bertambah-tambah dorang makan....aku tak tambah...tadi punya breakfast...terlekak lagi kat tekak ni...pagi punya breakfast ada variety tart...semalam beli kat low yat...sowii...tak sempat nak amik pic..kejap-kejap nak amik gambar..mmm...hubby kata...orang berblog ni macam buat report pulak....he,he

Seronok campur excited....nak bercakap tak tau dengan siapa...jadi bercerita je la kat blog....ada orang tu bangun pagi-pagi dah bukak galaxy tab...amboi-amboi...tak habis lagi study eh...

mmm...nak share jugak resipi singgang sotong ala ore jerteh ni...resipi ni sister in law yang share, dia ni ore jerteh....aku ada adjust la jugak...ikut aku punya taste...bahan-bahannya Serai (kata SIL, lagi banyak lagi sedap),Bawang merah sederhana besar potong tegak,Bawang putih,Cili api, Halia (kalau suka, SIL tak letak...aku yang adjust), Asam gelugor (SIL letak, aku tak letak) sebab guna buah tomato fresh...letak bila nak hidang nanti...dan last but not least garam secukup rasa....
Jangan lupa sotongnya :)kalau ada telur sotong lagi best...
tak payah buang kulit, sebab kita nak jadikan kuah dia berwarna merah,
nanti kulitnya akan terbukak sendiri...ada jugak aku tengok orang guna dakwat sotong...aku?tak suka guna dakwatnya...kalau dalam rancangan masakan jepun, dakwat sotong dorang guna buat aiskrim...mmm...macam-macam kan...ikut selera deme ler..
Then, korang campak jer semua bahan ni dalam periuk, air secukup rasa...jangan letak banyak air sebab sotong tu sendiri dah keluarkan air
Rebuslah sampai mendidih, kemudian hidang.... :)
camner...sama ke dengan cara korang...hik.hik... :)
Close up pic, Umai obor-obor yang ready untuk dimakan :)
Ikan bawal putih goreng, sekali letak ni..terus habis.... :)

Lunch Date With Hubby @ Pavilions Tony Roma's

mmmm...tetiba jer lunch ala western today...alamak picture pun dah terbalik-balik dah....tak pe la...sebenarnya nak makan kat foodcourt pavilions jer...kat situ ada banyak pilihan...macam-macam ada....sekali encik suami teringat pulak tekak lama i ni...pernah bagitahu nak makan kat Tony Roma's...so dia pun kata jom...aku kalau dia ada...mmm...manyak seronok la...kalau aku pergi sendiri mesti aku kena bayar sendiri...hik,hik....

Bila hubby ada..mesti la dia belanja...makan 2 set pun dah cecah....
RM144.50
Rib dia sangat sodappp.....tengok picture.....kecik jer satu-satukan...aku dapat makan satu jer...ohhh...yang real besar punya...
Yang ni sebelah ayam daa....aku pun makan part peha jer....selebihnya aku tapau...untuk anak-anak....
Ada variety sos jugak....
mmmm...roti dia ala french bread kut....so keras la sikit....roti dia tak boleh lawan dengan Marcianos...my feberet steak @ KL ni...
Air kat sini tak banyak pilihan...aku amik cranberies juice...hubby punya kopi apa ntah....
Anak-anak...kita ajak tak nak ikut....aku ni suka jer tag dorang supaya dorang jealous...ha, kan dah rugi.....tapi mak ni...baik hati...takkan la nak balik tangan kosong...mesti tapau jugak untuk anak-anak erk... :)

Sale Sana Sini

Hari ni hari menunggu delivery cabinet Tv baru....tak dikunjungtiba...puas menunggu...sampai pergi lunch pun kul 3.30 petang....
Ni kabinet Tv lama...tak igt dah berapa harganya...dah lenduk dek TV LCD tu....Encik Suami..selalu jer perli aku...maklum le aku yang beli....Aku apa jer yang murah...aku sambar jer....minggu lepas...aku pergi survey kabinet TV, sekali...jumpa kedai perabut buat Sale....aku pun tak ingat nama kedai apa?tapi tepi jalan Ampang jer...Jalan MRR2...nanti kalau aku pergi kedai tu aku amik gambar eh...
Kalau aku tengok jer kabinet ni...maner la aku mampu.....tengok rege pun dah takut....setakat kabinet TV 3k...better aku sambar Ipad.....tapi...kedai ni buat sale 70%...so regenya jadi RM900...apa lagi...suami terus letak deposit...tapi sebelum tu pusing jugak kedai lain....nak dapat kayu macam ni...memang tak dapat....ada 2,3 pilihan jugak kat sini...
dan yang menjadi pujaan suamiku...aku juga la...yang mempengaruhinya...ni dia....
Sepatut, Mr kedai perabut tu kata pukul 12 tadi sampai..aku menunggu sampai pukul 3 petang tak sampai-sampai...dah dekat jer...bukan jauhpun...aku ni siap telefon orang kedai tu cakap aku lapar dah ni....nak pergi lunch....kemudian suamiku pulak telefon hantar besok ajer ler....kalau lori delay ke apa...itu masalah korang la...masalah aku tadi perutku dah keroncong...
Hopefully, besok dah sampai la.... :)

Saturday, March 12, 2011

Kuih Gandus masuk TV3

Classss....nyah...glamer pakcik jaafar tu...kedai dia dekat jer dekat rumah i u olls...terus i story dengan En. suami...hah...besok kita try kak...

Rasa macam lempeng nyiur tapi ada inti tart nenas...kalau tasya before dia nak kenal pada aku kuih gandus...dia cakap...sedapnya t...teringat-ingat aku dengan kuih gandus ni t.....tiap-tiap hari....penangan kuih gandus ni...sekali dah masuk majalah 3 gitu...

Apa lagi...sebab aura majalah Tv3 punya...besok aku pulak kenalkan dengan Mr hubby...

Jom kita visit kuih gandus dekat my fren blog...sila klik kuih gandus.

Mana cik Tasya ni....hik,hik...i nak hitkan blog you ni....KL ni...macam-macam boleh buat duit...lagi la pelik makanan dia...lagi la orang cari :)

mmm...pernah terfikir nak berhenti kerja nak jual nasi lemak ikan tongkol,nasi kerabu daging dan ayam bakar jugak nasi minyak....

Friday, March 11, 2011

Resipi Pucuk Midin Goreng Belacan Ala Sarawak

mmmmm.....Sedap....melekat kat jari tau....tengahari ni...my hubby masak pucuk midin goreng belacan....Hari ni we oll...makan kat rumah...sempat eh...maklum la...rumah 5 minit jer dengan KLCC....tapi ada jugak eh cakap aku dok tengah hutan....aishhhhh...manusia ni....sabar jer...

Kalau aku makan sayur hutan ada ok...he,he...pucuk midin ni pun import from sarawak...sajer bagi terliur dulu...aku letak picture kat FB suh korang terliur eh....masa amik pic ni...berasap lagi gitu.....
Bahan-bahannya adalah.......mesti la nak ada pucuk midin...dari sarawak punya...kat sini pun tak ada jual yang pucuk ajer cam picture kat bawah ni...hubby cakap...orang sini malas nak cari pucuk midin cam gini...dalam hati aku cakap...sana hutan banyak....lagi la ada orang dayak...so dorang cari rezeki dengan hasil hutan....hik,hik
Pucuk midin ni dah dipotong...dan dicuci..lupa pulak nak amik picture secara dibungkus dalam daun pisang...class gitu nyah.....
Lain-lain, mesti ada bawang merah, bawang putih,chili, sambal belacan dan perasa...mmmm garam dan gula....rumah aku ni jarang guna ajinomoto...nak letak pun ok :)
Tumis dan kalau nak letak sotong ke? udang ke? boleh ajer...dan macam biasa...goreng sehingga sesedap rasa....sampai masak...
mmm..dah hubby jer ke yang masak...tak ada la...mesti kena ada kerjasama...aku masak nasi dan goreng ikan tenggiri....sedap bangat...sebab dah lama tak masak dan makan kat rumah...bila da peluang cam gni...tak cukup 1 pinggan nasi :) hik,hik

Resipi Umai Oboi-Oboi ala Daddy Danish

Hi U Olls...apa khabar? Hari ini mommy nak update pasal makan-makan dan masak-masak gitu...

Yesterday, my sister in law from kuching ada datang...tak bermalam pun...cuma drop by before dia nak pergi ke Taiping.....ada la bawak fresh oboi-oboi, asam payak (orang terengganu panggil buah kelubi) kelubi ni pun fresh...bukan yang jeruk punya

.....mmmm....Tetiba aku pun pergi hantar..walaupun dalam perjalanan tu...tidooo ajer sepanjang jalan...mommy penat....kerja berterusan...balik agak lambat....eh..dah la cerita pasal kerja tuuu...orang nak belajar buat umai oboi-oboi ni...makanan traditional Sarawak ni...

Jom kita layan...Bahan-bahannya
Ni buah Asam Payak aka Buah kelubi dah separuh dah...sebab lupa nak amik before guna...mesti mau fresh...tak nak yang jeruk punya kat semenanjung ni tak pernah aku jumpa yang fresh.......(aku pun cuba makan...masam nak mampus...tak tetahan...bila encik suami tanya...best my kan...aha...best...terus aku rasa nak baling jer...masam wei....
Ha...ni oboi-oboi yang sedang direndam....obor-obor ni...kalau orang terengganu panggil apai-apai....masa kecik-kecik kalau jumpa tepi pantai takut nak sentuh...orang tua kata gatal...sekali aku pergi sarawak...dorang makan pulak...aku bila dah kahwin orang kuching...mmmm....pandai-pandai la kan....belajar cara orang sana......
Ala...dulu pun masa zaman belajar, selalu imagine orang sarawak pakai cawat jer...nasib aku pergi sana tak belajar pakai cawat...he,he
Bahan lain-lain adalah Chili, Bawang merah dan Bawang putih (kalau tak nak letak pun tak per...kata chef Jacko) seperti u olss maklum...asam payak dan obor-obor mesti ada...
Chili, asam payak dan bawang tu u olss mayang la.....dan gaul sebati...no need garam and gula...
Tadaaa...ni la hasilnya...tapi kena simpan dulu (perang la dulu)...besok tengahari kita makan dengan nasi panas-panas...
mmmm...cair dah air liur ni...kalau tempat kita ni dia panggil kerabu obor-obor....
Ada pulak, ikan terubuk masin....wahhhh...sangat la berselera....simple kan :)

Wednesday, March 9, 2011

Nak cerita apa erk...

Adesss...baru nak start sakit perut pulak....

2, 3 hari aku macam la sibuk dengan kerja-kerja sebagai pekerja..sampai tak sempat nak tegur kekawan....kesian dengan aku sebab dok dengar kisah performace staff...dok discuss pasal strecth 1 orang tapi jika Allah tanya aku...aku ni tunai solat strecth 1 tak....?takut....selalu aniaya diri sendiri....

Back to kisah kerja-kerja ni...kesian aku nengok environment pekerja-pekerja dekat aku sekarang...aku kesian gak kat diri aku..aku pun pekerja...macam-macam rumours...tapi jangan percaya...yang paling kesian contract staff la...dengan opu aku ok..opu lain la......u olls...tak payah bimbang...sebenarnya apa yang u olls hadapi ni sebenarnya...may be ada hikmat yang lebih baik lagi yang u olls tak tahu...

Setiap apa yang Allah adakan ni...menjadi kita lebih baik daripada semalam...dan jangan sesekali berburuk sangka....kerana Allah sangat menyayangi kita semua...untung pada hamba yang diuji...

Cerita lagi pasal kerja...aku tak tahu la..kena 2,3 hari aku macam jadi semangat nak kerja...ohhh...aku tak risau dengan anak-anak...sebab daddy dia ada...makan-makan anak dia take over...kalau aku balik lambat dia datang jemput....best....macam ni baru semangat nak kerja...tak risau dengan kerja rumah...kain pun settle...aku ni selagi kain tak lipat...wehhhh...serabut....konon macam pengemas eh...kain yang tak gosok ada lagi tu....hwaa...small matter...kacang jer tu....

Cerita pasal kerja lagi....aku sebenarnya tak suka kerja yang macam dok discuss pasal performance orang sebab aku observe bukan jaga pasal performance jer...dia gemuk n lawa pun jadi masalah....teruk benor....kalau korang boleh fikir...ni duniawi jer...kalau korang nak tahu...Allah saja yang boleh buat judgement ni...tak payah la nak lawan....jadi kalau sesiapa yang yang terasa terpinggil...boss tak suka ker....jangan risau....buat la kerja seikhlas yang mungkin....

Sebab....What you give, you get back...Allah akan bayar secara cash...tak berlaku pada diri dia...berlaku pada anak dia....gitu ler lebih kurang...

dan Aku juga selalu redha dengan apa yang aku dapat...Aku juga selalu memaafkan orang....Aku juga selalu menghalalkan apa yang orang buat....Insyaallah...kalau setakat usaha aku yang ala-ala ordinary gitu....Aku sangat bersyukur dengan apa yang aku ada sekarang ni....sebab aku rasa ...Allah sayang sangat dengan aku....Aku ni selalu lupa dengan Allah....

Ehem-ehem...tetiba pulak...macam....muhasabah diri pagi-pagi ni eh....tak per aku suka...sebab cara ni boleh menjadikan diriku tak riak.....tak lupa asal usul....so korang....apa yang paling bagus....selalu la ingat mati....apa yang kita ada cuma loan ajer :)

Pesan kat diri sendiri...jangan tinggal solat...jangan melengah-lengahkan solat....korang yang baca tu...boleh jugak aku pesan kat korang ni....he,he...

Monday, March 7, 2011

Oh no...too short!!!

Eiii...seksi betullah weekend ni...sekejap sangat...

Tak sempat nak rehat rasanya...dah kena kerja balik.....tak sukanya datang kerja....eh,eh...fardhu kifayah ok...okkkkkkkk,,,,

Kain tak lipat lagi....maklum ler....bila encik suami ada kat rumah urusan cuci baju, jemur baju , angkat baju...dia yang amik alih...kepala otak aku ni masih dekat rumah ni...lagi tak settle kerja rumah lagi aku rasa berat jer tanggungjawab tu....ialah...korang ingat lelaki ni tak berkira....eiiii....nanti mau dia kata...mentang2 saya ada kat rumah awak terus jadi malas...kita sepanjang dia tak ada...tak ada pun cakap apa...walaupun anai2 menyerang...rumah macam tak serupa rumah...buat jer la mak buyong ni...tak ada pun orang nak amik kisah...sakit pinggang ada orang nak tanya....bertapa tabahnya kan seorang wanita...walaumacamana pun aku tetap bersyukur...sebab bila encik suami apabila ada kat rumah...nak jugak dia tolong dan ringan tulang untuk buat apa-apa...lagi la kalau dia gosokkan baju sekolah anak...walaupun bukan baju aku....dia cedok nasi sendiri walaupun nasi tu aku masak....nak juga dia cuci pinggan yang dia guna dan kami makan...syukur kan....dan telan ajer la kalau dia kata apa tu...sekurang-kurangnya...buat la merajuk secara tidak bercakap...walaupun dalam hati ni...pok pek-pok pek...nak marah, nak sedih...he,he...ada la orang nak pujuk...nanti kan...mana la tau BMW pulak yang datang jemput....

Cerita pasal anak-anak....adesss...ada sorang budak lelaki yang montel tu...pagi-pagi dah komplen...baju nak pakai smart...selagi kita tak baiki baju dia elok-elok lurut...masuk seluar secara elok...lagi la membebel...

Sorang anak dara...pagi ni nak suh ikat rambut...ok la...tapi yang jadi geram...sebab...kita pulak yang kena jaga rambutnya...hari-hari mau pesan sikat rambut...so kalau malas sikat rambut mesti la jadi kusut...dan bila pagi ni sikat rambut...walaupun letak minyak sambil dia sedang breakfast...mesti la jadi sakit...dia pulak membebel kat emaknya....

Bercerita pasal cerita lawak pulak kejadian malam tadi....aku pun tak boleh imagine macamana la boleh berlaku...ini aku rasa kes...kopi tongkat ali ke eh,eh atau...overweigth....semua ahli rumah aku...oh...katilku merajuk....katil aku berusia 12 thn sudah patah la...tak pernah aku alami kejadian macam ni sampai la malam tadi....anak dara aku jer yang duduk...prekkk...aku ni tak boleh tahan ketawa sampai ke bilik air nak tergoleknya.....actually, dia tak patah...skru ensel dah tercabut...


Alkisah petang semalam, pergi beli rak Tv....aku ni dah lama minat nak beli katil yang macam ni...before tu aku nak kredit kepada kakak ni..kak hanieza.aku tak kenal pun...tapi aku pinjam pic dari dia..Pinjam yer kak...
Baru dok survey katil ni....sekali kat rumah dah patah daaaa...picture katil
yang patah tak dpt download lagi....anak dara pun excited suruh cerita kat blog
mana taknya semua tergolek ketawa...

Yang lawak nya...semua dah baring kat katil umah aku ni....lepas tu aku cakap dengan suami...by, kenapa katil kita macam semacam jer...tengok jap by...dia la yang angkat tilam tu...nasib la kat bawah tu ada manual-manual kerja yang lama...kalau tak mau jatuh terus atas lantai....lawak weh...kalau aku cerita ni memang tak lawak...cuba ko imagine ko punya katil patah...hari ni..idea nak melawak tak datang noi...minta maaf dong mood pagi ni mood first day kerja...monday blues...

Itu la..kita panggil life oh life..dalam penat ada tawa...hidup itu indah kan.... :)

Sunday, March 6, 2011

Ce Teka-Ce Teka...bukan pelawok ni...he,he

Ni ler surprisenya...dah lama dah tunggu....dari hari anniversary lagi..dah tahu akan dapat TUT...tapi sampai kat tangannya ler tak tahu.....dah hampir dua bulan dah ...hampir setiap hari tanya....last-last aku pulak jadi hangin...macam entry dan entry ni (sila klik entry untuk tahu ceritanya...dan seterusnya....)
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
Aku dapat VIVA jer.....
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v Eh aku dapat WVA 1014 from suzuki swift.....
Best you oll...macam bermimpi.....
Hubby cakap siap dapat diskaun 3k...
dan ini edisi 2011, siap key less entry...nak start tak payah guna kunci...
haishhh...macam kereta mahal....asal aku cakap dapat ALTO pun ok....viva pun ok
sekali dapat Swift daa...
Dulu pernah gak servey dengan kawan-kawan kat FB...kalau amik kat kuantan member cakap dapat diskaun 500, sekali...bila pergi sendiri dengan dealer Suzuki kat KL ni amik ko...3k diskaun gtu....
kalau you oll berminat jugak...nanti bagi contact k....
Thanks to hubby...susah-susah...nanti bagi BMW lak...he,he...kwang-kwang

Nak Bina Badan Anak-Anak

Alhamdullilah, anak-anak saya...(sopannya bahasa u...), kalau u oll tengok...sorang-sorang bersemangat badannya...memasing kalau jumpa, kadang kala ada yang datang peluk...ada yang pegang dan...semestinya akan bertanya...issshhh...makan apa la dorang ni...ala...makan sama la macam anak-anak orang lain...kalau anak u oll makan nasi....anak i pun makan nasi...dah orang malaysia...cuma saya suka buat ala-ala macam ni....macamana tu...sila lihat picture...
Budak-budak kalau dorang makan tak sedap tapi ada dekorasi macam ni...
mesti dorang akan bercakap...mommy....best la mommy masak...hidung dia besar...mulut dia tak senyum sangat la...mata dia ranggup...
tapi kan part hidung la yang paling best...
terus mommy dia kembang semangkuk... Sebenarnya...dekorasi ni anda boleh gunakan apa yang ada, kalau kat rumah you olls ada variety sayur...sila manfaatkannya...walaupun tak menarik ...macam saya buat ni...tapi bentuk yang boleh diaorang faham sudah terbaek...contoh smiley tak rupa smiley...

Untuk pengetahuan blogger, timun dan bawang tu...stok malam sebelum untuk dimakan dengan sate...apabila sate dah habis...saya masih simpan untuk keesokkannya...
Jadi saya gunakannya...sebagai hiasan untuk menarik selera anak-anak....

Sekadar perkongsian dari saya yang baru 10 tahun menjadi ibu.... :)
 
http://www.blogger.com/html?blogID=2027570807175056515






/9c71b47e.gia>