"Apabila Allah izinkan berlaku, pasti ada didikan yang Allah hendak sampaikan.Maha suci Allah daripada membuat sesuatu dengan sia-sia"

Wednesday, February 11, 2015

Tips untuk wanita bekerjaya ingin berhenti kerja sepenuhnya atau sementara....

Bismillahirahmanirahim....

Alhamdulillah diatas rahmatnya.... sejak dua bulan menjadi surirumah ni..ramai sungguh yang bertanya khabar....

InsyaAllah sekarang ada masa terluang dan mood menulis datang...sudi la kiranya rakan-rakan membaca cerita saya.....

1) Untuk kali pertamanya...rakan-rakan mesti kena periksa..soal didikan anak-anak kepada Allah.
Yati memang sangat terkesan....dan tahu saya bukan seorang ibu yang sempurna untuk anak-anak....hati jadi resah...masjid bukan lah jauh dari rumah...apabila hari jumaat datang yati seronok pusing-pusing di KLCC...tapi anak-anak saya di mana....pengalaman hidup yang khilaf ini...panggilan Allah untuk diri ini suatu hari dulu 5 kali....di mana saya ketika itu....tak mahu anak-anak memilih kehidupan yang tiada pegangan...saya sanggup berkorban!
Doakan untuk saya yer.....

Percaya lah solat itu membawa kejayaan...

2) Dari segi kewangan...insyaAllah..yati juga membuat persiapan untuk diri sendiri...walaubagaimanapun...yakin la rezeki dari Allah tak akan putus...ketika keluar bersama-sama dengan suami...saya berkata...Allah masih lagi memberi rezeki untuk saya melalui awak hari ini..dengan makan makanan yang sedap....Allahuakbar..

Sujud syukur supaya Allah menambahkan lagi nikmat yang diberi....

3) Tutup nafsu...pilih kawan....maksud saya...memang saya berkawan dengan ramai orang.tapi memilih rakan yang kehidupan sangat sempoi...bukan yang jenis bermake up..memakai barang yang branded....dan alhamdulillah allah memberi saya ilham suka mencari ilmu..membaca...buku-buku berkisar hati emas....sungguh hati mana tidak sedih...tinggal karier di ambang kejayaan...macam mimpi kut nak dapat gaji 5 angka....tut-tut berhenti...ok semasa saya bekerja...boleh kata separuh gaji saya sedekahkan...sedekah untuk ahli keluarga terdekat....termasuk membantu suami secara tidak lansung duit belanja makan pakai saya semasa saya bekerja secara sendiri...ibu bapa....adik beradik juga anak buah....suami dah mula belajar selama 2 tahun menguruskan semua perbelanjaan rumah....

Sedekah itu boleh memadam perasaan yang buruk..

4) Saya boleh pilih sama ada ingin berusaha sebagai usahawan (part time marketing planner) atau jaga anak semata-semata.....insyaAllah tahun ini saya bayangkan tahun bertenang untuk saya....tahun untuk bersama anak-anak...didik anak-anak.....ceritakan untuk anak-anak yang besar apa yang tak bagus....supaya kita tidak terlambat...... saya cuma ada 4 amanah Allah....

5)Saya tidak terikat dengan hutang.....yang mana membebankan....maksud saya membeli rumah..membeli kereta..saya cuma seorang isteri yang menerima dan redha dengan apa suami beri....Alhamdullillah sempat juga membina sebuah kedai yang disewakan...dan duit sewa tersebut ayah menerimanya setiap bulan......
ketika saya sedang menulis dan saya sepenuhnya menjadi surirumah...saya doakan suami saya dimudah mendapat rezeki yang dia impikan...saya yakin...Allah pasti makbul!

6)Saya mula beristiqarah selama setahun....sekurang-kurangnya sekali seminggu....sehinggalah saya memberitahu majikan tanpa ada rasa ralat....dan perasaan tenang yang datang itu tak boleh dibayar...subhanallah....

InsyaAllah...ada kelapangan...saya berkongsi perasaan setelah menjadi seorang surirumah juga....

Friday, January 30, 2015

Awak kat mana?Awak kat mana?

Bismillahirahmanirahim....

Alhamdulillah dengan syukur limpah rahmatnya...sekarang saya dah ada kat rumah...menjadi seorang surirumah sepenuhnya....saya kira ianya antara doa dimakbulkan... ketika saya memohon ingin merasai pekerja yang mempunyai gaji 5 angka..Allah juga telah makbulkan...terima kasih yang selalu mendoakan kita..didoakan kita akan menjadi sahabat syurga!...ahli keluarga syurga!

Sungguh..perkara yang dapat saya katakan apabila bergelar surirumah ni sangat tenang....sudah berapa tahun..saya belajar hidup berdikari ketika suami selalu keluar bekerja kadangkala sehingga sebulan...dia tiada dirumah...anak2 tak payah cakap....huruhara..lagi-lagi sudah lima tahun tinggal di kuala Lumpur....

Saya perlu berkejar...mengejutkan anak2 sendiri..mengangkat anak sendiri dengan bantuan anak2 yang besar.....suruh solat ....grrr...tak tahu nak bagitahu perasaan saya hari ni......All in one package!....

Deman mereka..tak sihat semua mereka itu semua urusan saya...ok bila dihurai...pasti saya rasa sangat sedih.....bukan duit yang saya cari...saya nak tenang.....duit..insyaAllah cukup....Saya nak anak-anak gembira..walaupun ayahnya bukan selalu dengannya......cukuplah diaorang tahu ayahnya suami yang baik...untuk ibunya..ayah yang baik untuk mereka.......

Walaubagaimanapun saya masih belum mampu menguruskan rumahtangga dengan baik...menguruskan amalan sunat saya dengan baik....Astaqfirullahalazim

The best thing happen now...ketika saya sedang menulis ni...ada sedang tengok video sambil baring di belakang saya :)...

Ya Allah permudahkan urusan...Jangan dibiarkan aku walaupun sekelip mata....Amin2


Tetiba teringat lagu ni...bila diingat masa lalu..doaku selalu tak putus.......



Wednesday, November 12, 2014

12 days to go....


Assalamualaikum and Good Day,

Please be informed that effective 30th of November 2014, I am no longer working as Scheduler.

I would like to take opportunity to say a big thanks to Greer, Chad who brought me here at the first place.

Many thanks to the Operation Department especially Planning and scheduling Section for accepting me to be a part of the “family members” and personnel at Field north platform that I had been working with. I really enjoy and will always remember the moments and experience which is I gain while I was in the “Family”. Then I am sure….You also will be missing kinda too… “,

Anyway, It’s not easy for me to make the decision to be away from this “Family” instead of my “Jannah Family”. But all starts have been ending. Again, thanks for the guidance and experience which nothing in the world could ever buy.

I believe a good people will be reward with a good things. Wish me luck and hope to see you again !
 

Anyway…keep in touch with my personal email is hayatiz1979@gmail.com
Last but not least, Proud to be EXXONMOBILIAN!!!!

Sunday, July 20, 2014

Uwais Al-Qarni Terkenal Di Langit Tapi Tidak Terkenal Di Bumi

Assalammualaikum wbt, 

Kali ini terpanggil nak berkongsi kisah uwais...saya memang berniat nak jaga my parent at least next year saya memang bercadang untuk berhenti kerja sambil menjaga anak sendiri..bermula ramadhan..InsyaAllah

..sambil berniaga kecil-kecilan....thats why pentingnya saya ada blog ini...my mind terfikir...at least homeschooling pra tadika for my lovely kids....saya ingat lagi ketika berkongsi dengan suami...suatu hari apabila awak berhenti kerja dengan ilmu awak ada pasti anak-anak akan bangga...InsyaAllah...

Actually i really so touch sampai menitis air mata apabila mengingatkan kisah uwais...yer...saya perlu membuat kebaikan ini supaya saya anak saya juga berbakti dengan kami...InsyaAllah

Tahukah kamu siapakah Uwais al-Qarni? Uwais al-Qarni merupakan pemuda yang disebut-sebut namanya oleh Rasullulah saw kepada para sahabat baginda. 

Rasullulah saw pernah berpesan kepada Saidina Umar ra dan Saidina Ali ra bahawa akan lahir di kalangan tabiin seorang yang sangat makbul doa yang akan lahir di zaman kamu (zaman selepas kewafatan Rasullulah saw). 

Tujuan Rasullulah saw menyuruh Saidina Umar ra dan Saidina Ali ra mencari Uwais al-Qarni tidak lain ialah meminta Uwais al-Qarni berdoa kepada Allah supaya mengampunkan dosa-dosa sahabat (Saidina Umar ra dan Saidina Ali ra). 

Marilah kita lihat apa istimewanya Uwais al-Qarni sehingga Rasullulah saw meminta sahabat mencari dan meminta doa darinya. 
Memang benarlah kata-kata Rasulullah S.A.W, Uwais al-Qarni akhirnya muncul di zaman Saidina Umar ra dan Saidina Ali ra. Kedua-dua mereka yang memang menunggu dan mencari kabilah-kabilah yang datang dari Yaman ke Madinah, akhirnya bertemu juga dengan Uwais al-Qarni. Pada pandangan mata kasar mereka, tidak mungkin dia adalah orang yang Rasulullah saw sebut-sebutkan ini kerana, Uwais Al-Qarni dianggap sebagai seorang yang kurang waras di kalangan orang awam atau penduduk setempat.
Uwais Al-Qarni adalah seorang yang berpenyakit sopak di seluruh tubuh badannya, yakni sejenis penyakit kulit yang tidak digemari ramai. Walaupun begitu, beliau adalah seorang yang soleh yang amat mengambil berat tentang ibunya yang uzur dan lumpuh. Beliau begitu tekun untuk mendapatkan keredhaan ibunya. Bapa beliau meninggal dunia ketika beliau masih kecil lagi. Beliau berpenyakit sopak sejak dilahirkan dan ibunya menjaganya sampai beliau dewasa.
Suatu hari ibunya memberitahu kepada Uwais Al-Qarni bahawa dia ingin sekali untuk mengerjakan ibadat haji. di Mekah. Ibunya menyuruh Uwais Al-Darni supaya berikhtiar agar beliau dapat membawanya ke Mekah untuk menunaikan haji. Sebagai seorang yang miskin, Uwais Al-Qarni  tidak berdaya untuk mencari perbelanjaan untuk ibunya kerana pada zaman itu kebanyakan orang pergi menunaikan haji dari Yaman ke Mekah perlu menyediakan beberapa ekor unta yang dipasang di atasnya ‘Haudat’. Haudat ialah sebuah rumah kecil yang diletakkan di atas unta untuk melindungi diri daripada cuaca panas matahari dan hujan. 

Uwais tidak mampu menyediakan perbelanjaan untuk ibunya pergi mengerjakan haji apatah lagi untuk memiliki unta.
Namun atas permintaan ibunya yang sangat Uwais kasihi. Uwais Al-Qarni mendapat suatu ilham. Beliau membeli seekor anak lembu yang baru lahir dan sudah habis menyusu. Beliau membuat sebuah rumah di atas ‘Tilal’ (tanah tinggi). Rumah untuk lembu itu dibina di atas bukit, apa yang beliau lakukan ialah pada petang hari beliau akan mendukung anak lembu untuk naik ke atas Tilal. Pagi esoknya beliau akan mendukung lembu itu turun dari Tilal tersebut untuk diberi makan. Itulah yang dilakukannya setiap hari. Ada ketikanya dia mendukung lembu itu mengelilingi bukit tempat dia memberi lembu itu makan. Perbuatan yang dilakukannya ini menyebabkan orang mengatakan beliau kurang waras.
Memang pelik, membuatkan rumah untuk lembu di atas bukit, kemudian setiap hari mengusung lembu, petang dibawa naik, pagi dibawa turun bukit. 

Namun sebenarnya jika dilihat di sebaliknya, Uwais al-Qarni seorang yang bijak. Lembu yang asalnya hanya 20kg, selepas 6 bulan lembu itu sudah menjadi 100kg. Otot-otot tangan dan badan Uwais Al-Qarni pula menjadi kuat hinggakan dengan mudah mengangkat lembu seberat 100kg turun dan naik bukit setiap hari.
Selepas 8 bulan, apabila sampai musim haji. Rupa-rupanya perbuatannya selama ini adalah satu persediaan untuk beliau membawa ibunya mengerjakan haji. Beliau telah memangku ibunya dari Yaman sampai ke Mekah dengan kedua tangannya. Di belakangnya beliau meletakkan barang-barang keperluan seperti air, roti dan sebagainya. Lembu yang beratnya 100kg boleh didukung dan dipangku inikan pula ibunya yang lebih ringan. Beliau membawa (mendukung dan memangku) ibunya dengan kedua tangannya dari Yaman ke Mekah, mengerjakan Tawaf, Saie dan di Padang Arafah dengan senang sahaja. Uwais juga memangku ibunya dengan kedua tangannya pulang semula ke Yaman dari Mekah.
Setelah pulang semula ke Yaman, ibunya bertanya:
“Uwais, apa yang kamu doakan sepanjang kamu berada di Mekah?”
Uwais Al-Qarni menjawab:
“Saya berdoa minta supaya Allah mengampunkan semua dosa-dosa ibu”.
Ibunya bertanya lagi:
“Bagaimana pula dengan dosa kamu?”
Uwais Al-Qarni menjawab:
“Dengan terampun dosa ibu, ibu akan masuk syurga. Cukuplah ibu redha dengan saya, maka saya juga masuk syurga.”
Ibunya berkata lagi:
“Ibu inginkan supaya engkau berdoa agar Allah hilangkan sakit putih (sopak) kamu ini.”
Uwais Al-Qarni berkata:
“Saya keberatan untuk berdoa kerana ini Allah yang jadikan. Kalau tidak redha dengan kejadian Allah, macam saya tidak bersyukur dengan Allah Ta’ala.”
Ibunya menambah:
“Kalau ingin masuk ke syurga, mesti taat kepada perintah ibu. Ibu perintahkan engkau berdoa.”
Akhirnya Uwais Al-Qarni tidak ada pilihan melainkan mengangkat tangan dan berdoa. Beliau lalu berdoa seperti yang diminta oleh ibunya supaya Allah menyembuhkan putih yang luar biasa (sopak) yang dihidapinya itu. 

Allah SWT lalu menyembuhkan serta merta, hilang putih sopak di seluruh badannya kecuali tinggal satu tompok sebesar duit syiling di tengkuknya. Tanda tompok putih kekal pada Uwais Al-Qarni kerana permintaannya, kerana sopak ini adalah satu anugerah, maka inilah tanda pengenalan yang disebut Rasulullah saw kepada Saidina Umar ra dan Saidina Ali ra:
“Tandanya kamu nampak di belakangnya ada satu bulatan putih, bulatan sopak. Kalau berjumpa dengan tanda itu, dialah Uwais al-Qarni.”
Tidak lama kemudian, ibunya meninggal dunia. Beliau telah menunaikan kesemua permintaan ibunya. Selepas itu beliau telah menjadi orang yang paling tinggi martabatnya di sisi Allah. Saidina Umar ra dan Saidina Ali ra dapat berjumpa dengan Uwais Al-Qarni dan seperti yang diperintahkan oleh Rasulullah S.A.W, mereka meminta supaya beliau berdoa agar Allah SWT berkenan mengampuni semua dosa-dosa mereka berdua.
Ketika Uwais al-Qarni berjumpa Saidina Umar dan Saidina Ali, beliau berkata:
“Aku ini datang dari Yaman ke Madinah kerana aku ingin menunaikan wasiat Rasulullah S.A.W kepada kamu iaitu supaya kamu berdua berjumpa dengan aku.”
Maka Uwais Al-Qarni pun telah mendoakan untuk mereka berdua.
Setelah itu Saidina Umar, yang ketika itu memegang jawatan Khalifah, saidina umar mahu membuat surat kepada Gabenor Kufah supaya melayan Uwais Al-Qarni dengan layanan yang istimewa. Namun begitu ditolak dengan baik oleh Uwais Al-Qarni. 

Lalu Uwais Al-Qarni menjawab dengan lembut :
“Berada di tengah-tengah orang ramai sehingga tidak dikenali lebih aku sukai.”
Diriwayatkan semasa kewafatan beliau, terlalu ramai “orang” yang menyempurnakan jenazah beliau. Daripada urusan memandikan sehinggalah dibawa ke liang lahad. Agak menghairankan kerana pada masa hidup beliau tiada orang yang memperdulikan beliau yang miskin. Malah ada yang menganggap beliau seorang yang gila. Siapakah “orang-orang” tersebut. Mereka itu adalah penduduk-penduduk langit yang terdiri daripada malaikat-malaikat.

Demikianlah kisah Uwais Al-Qarni yang amat taat dan kasih kepada ibunya. Seorang Wali Allah yang tidak terkenal di bumi, tetapi amat terkenal di langit. Wallahua’lam.

Di sini saya kongsikan satu rakaman di syarikat kami....seperti ada lagi video-video lain untuk rakan-rakan lain tengok...taip je surau MEM di youtube

Resipi popia pisang goreng crispy...

MasyaAllah...sila abaikan tangan-tangan yang gebu agak berkatang itu...haha...kata adam "addy nok Wat picang"....

Saya fikirkan sempatlah di akhir ramadhan nanti bila balik kampung hantar kuih ni buat moreh di masjid kat kampung saya di Terengganu...cuma niat saja la....suami tak dapat beraya sekali...seperti biasa apabila dia ada dia la yang banyak tolong.....

Saya ingat lagi ketika saya berkongsi..resipi dan idea dari CMG ni dengan suami..katanya "eh saya pun pernah makan dekat offshore Nippon...sedap pulak sampai berulang kali saya amik"....sedap sangat yer..ok kali ni kita cuba la pula di rumah......aha sedap!

Mudah...sediakan kulit popia dan pisang..make sure guna pisang emas atau rastali.....berapa biji nak buat..berapa keping...ikut suka la...nak makan sikit buat sikit..nak makan banyak buat banyak...

copypaste from CMG

Usaha tangga kejayaan...yang pasti rajin jer kan....mesti jadi...nak jadi ibu dan isteri pilihan juga ..mesti kena belajar masak...InsyaAllah...eh tetiba suami saya jadi pilihan sebab rajin tolong kat dapur...hehe....

Resipi ikan stim nyonya chinese style

Alhamdulillah...Alhamdulillah...Alhamdulillah...kita dah masuk zon 10 hari terakhir...dan 22 hari sudah kita berpuasa.....

Alhamdulillah ramadhan kali ni boleh kira berapa jer pergi bazar....itupun abang danish yang nak jugak ajak...lain-lain hari semua masak....Tahniah untuk diri sendiri!

Bagaimana dengan tadarus...masih meneruskan walaupun tahun ni pun masih lagi nampak kecundangnya...tetapi saya masih lagi berusaha...bukan saja saya...anak-anak juga....InsyaAllah...

Kali ni nak share menu dari buku Hawkers Fair Sauces lagi....by Alan Kok

Apabila tengok nama resipinya "STEAMED FISH IN NONYA SAMBAL PASTE"....
saya tukar namanya supaya lebih mudah kita faham...Resipi ikan stim nyonya chinese style

Sebenarnya...saya mula menikmati resipi ini ketika tinggal dan bekerja di kuantan...Di sebuah restoran yang selalu penuh di kuantan juga iaitu New Horizon...masa tu dah mula nak cari macamana masakannya...tapi tak tertanya cuma google di internet tapi tak jumpa macam sama jer...sehingga Allah takdirkan saya berkawan dengan baik dengan Steven tan...dia la yang banyak perkenalkan masakan chinese... Bila saya pertama kali mencubanya...kawan sekerja saya vasanty pula mula cakap...ohhh boleh jual ok...lagi-lagi rakan sepejabat juga ada yang menjual rempah basah...dan dia tahu saya suka bisnes...sampai steven pun cakap...perempuan ini memang ada ONN bila bisnes...InsyaAllah...Masih lagi memohon doa daripadaNya....

Ikut buku resipi betul-betul ok...Bahan-bahannya semua la dalam orang putih dan chinese

Ok saya kongsi dalam bahasa inggeris yang sebutir copypaste (boleh belajar orang putih) dan jika rakan-rakan memerlukan dalam bahasa melayu juga......tinggalkan komen..mmm...ingin merasa air tangan kita...saya buatkan untuk puan-puan....hehe

INGREDIENTS A:

8 shallots, chopped
5 pips garlic, chopped
3 stalks lemongrass white part only, chopped
2 stalks ginger flower, sliced
12 chili pada, chopped
20 pieces daun kesum
100ml oil


INGREDIENTS B:

5 tbsp asam paste, mixed with 6 tbsp water and squeezed out juice
1 tbsp sugar
1 tsp toasted belacan powder
1 tsp salt, 3 tbsp lime juice

METHOD:
1)Blend ingredient A
2)Heat up 5 tbsp oil and saute chopped shallots and garlic until fragrant.Add in the remaining ingredient A and stir Well.
3)Add in ingredients A and bring to boil.Remove from heat

Ini ada menu basic sambal,yang mana...sambal ini bukan saja boleh buat sambal ikan stim tapi boleh buat sambal ayam bakar. atau resipi bukunya Nonya spicy roast chicken..MasyaAllah 2 in 1...

Saya juga buat secara banyak...then ada yang saya frozen ada yang simpan kat peti untuk saya guna....

Ok...saya perlu publish gambar kat FB untuk download ke blog...my lappy not friendly
for all application... sekejap jer....

Boleh cuba...suami dan anak-anak pun makan bertambah....

Ok sekadar berkongsi kepada rakan yang suka makan kat kedai (saya la tu suatu hari dulu...) dan ingin mencuba di rumah sendiri...semoga bermanfaat!

 Tadaa...seperti biasa..gambarnya tak la mengancam...bila makan baru tahu...hehe
Saya guna ikan bawal hitam
 Sambal nyonya chinese style yang saya tumis secara banyak...
 MasyaAllah...mudahnya mengukus..tak perlu ada kukusan pun...cara ini saya kembalikan nostagia arwah emak..yang guna kuali..alas kayu 3 segi tu..dulang..air...alas kayu 3 segi tu saya tukarkan dengn chopstik :)
(dan sebenarnya saya malas nak keluarkan periuk kukus)

Ok ini adalah keratan buku resipi Hawkers Fair Sauces ....by Alan Kok
***** untuk chef Alan kok!

Mana kawan group jom kongsi menu saya tak share lagi resipi agar2 santan....selalu tak skunk!


Wednesday, July 2, 2014

Nikmat hijrah membawa kejayaan....

Allahuakbar..begitula...apabila kita ingin berubah..kepada yang lebih baik..pasti banyak jalan yang dan lurus akan diberikannya...MasyaAllah its so beautiful....

Apabila ditanya siapa yang saya banyak rujuk dan motivasi diri ini untuk menjadi lebih baik..dia adalah Ustaz Pahrol...

Dan saya selalu ada rakan yang baik yang selalu mengajak untuk membuat kebaikan..ingatkan saya buat kebaikan...MasyaAllah...MasyaAllah..its so beatiful....

Hari ini...Tazkirah di Menara Exxon bersama ustaz Pahrol dengan tajuk muslim professional.
jangan "jelly" Wan Na sila tonton di youtube nanti taip surau MEM..tunggu yer...lambat sikit staff upload...macam biasa la..antara kawan saya yang selalu ingatkan saya..ayu kawan instep saya...ayu kawan sekolah rendah saya...wanna kawan sekolah rendah saya......antar kami...memang mengaku yang kami ini selalu berdosa dengan Allah....

Memang best...ustaz-ustaz yang di jemput semuanya hebat-hebat....

Ingatan untuk saya supaya rajin nak pergi majlis ilmu
4 perkara sesiapa yang menghadiri tazkirah yang di kongsi oleh ustaz pahrol...
1) Ketenangan (Diberi kesenangan belum tentu ada ketenangan)
2)Kebahagiaan (soal hati apabila diberi ujian kita akan menjadi tabah)
3)Keampunan dari Allah (kita selalu menjadi orang yang berdosa dan apabila duduk saja dalam majlis ilmu akan diampunkan dosanya

4)Allah akan tingkatkan darjatnya (kedudukan didunia adalah dinilai dengan pangkat..apabila di akhirat..darjat adalah ukurannya)

InsyaAllah apabila ada link nanti saya share di sini....

dan ketika menyiapkan diri ke bulan ramadhan baru-baru ini...antaranya ustaz mesir kecek kelate...ketika mendengar ceramah sempat saya lagi berdoa supaya suami saya juga berubah menjadi lebih seperti para ilmuwan ini....sila tonton memang sangat awesome!


Berkongsi pencerahan yang ustaz pahrol kongsi..bagaimana membentuk hati yang suci...selalu la berdoa antaranya ketika kita menlihat cermin...Ya Allah jadikanlah akhlakku seindah rupa parasku...

Dan Ustaz pahrol banyak berkongsi...kisah kejayaan rasulullah...dia adalah orang yang HI-TEC...dia juga orang yang HI-TOUCH...masyaAllah...

Ditanyakan lagi berapakah umur rasulullah pergi berperang??? umurnya 55 tahun...kita 55 tahun...gout datang..kecing darah tinggi dah jadi imun...Astaqfirullahalazim...rasullullah masih lagi gagah dan sihat...  Jadi saya berpesan kepada diri ini dan rakan-rakan yang disayangi nabi muhammad SAW supaya menjaga amanah setelah diberi ingatan ilham dari ustaz pahrol....

Banyak lagi kisah rasulullah yang dikongsi...Rasulullah ketika memberi ceramah..ianya seolah membuat kita rasa rasullullah itu cuma berkongsi dengan kita saja...beliau memandang dengan kasih sayang....MasyaAllah....

Tetiba saya perasan sewaktu menunggu ustaz pahrol untuk tandatangan buku mukmin professional yang sememang saya tinggal di pejabat...mcam dah kenal lama Subhanallah...begitu ustaz pahrol..apabila dia berkata tetapi dia berusaha melakukan yang terbaik...Ya Allah rahmati ustaz pahrol...isteri..anak-anaknya sekeluarga....

Wanna darling....mine also proud with your "HIJRAH"...bersabar dalam sabar....Jangan meroyang...pesan kat saya juga...haha!
Love you so much my BFF...

Jualan dan promosi karipap mini sambal ikan....dan.." mini curry puff kravers"

Assalamualaikum wbt..

Ada sesiapa suka makan.....ingin menikmati....peminat karipap mini sambal ikan.....and..." I'm mini curry puff kravers"....opppsss,,,,nak tolong jual....insyaAllah...saya dah tolong buat packaging yang terbaik..label yang termampu..

Harga jualan saya adalah rm15 untuk 100 biji.
Saya juga mencari agen juga...give me a call @ 0199506900...cepat-cepat saya nak restok lagi....

Jangan lepaskan peluang ini. Saya suka berkongsi sebab saya juga peminat karipap mini...saya juga orang yang suka menikmati karipap mini ikan ini....


ohhh...addictive kravers!
Untuk pengetahuan rakan blogger

-          Karipap ini memang ada sepanjang masa…musim hi-peak iaitu Raya.
-          Karipap ini berinti ikan
-          Karipap ini memang “homemade”
-          Sedia untuk ditempah sebagai “doorgift” perkahwinan,aqikah dan doa-doa selamat.
-          Kami bersedia untuk membuat bungkusan serendah RM1
-          PM cepat untuk tempahan ditalian 019-9506900

Alhamdullillah... open for booking at all time...dari tranung kita..

#silajangantirulabelkita
#kamijual
#Halal
#produkmuslim
#bilacubapastinaklagi
#kualalumpur
#putrajaya
#malaysia
#brunei
#karipapminiintiikan
#Agendiperlukan
#RM15
#100biji

InsyaAllah...saya juga membantu rakan saya yang sangat jujur..tabah menjaga suaminya yang pernah mengidap penyakit stroke....Alhamdulillah kini dah recover balik sekitar 50%....dan paling saya kagum..tak pernah meminta-minta..Allahuakbar...Didoakan dengan jualan karipap dapat menjadikan dia usahanita yang berjaya...dapat membesarkan anak-anaknya dengan rezeki yang halal dan berkat..Amin-amin!!!

Resipi Fillet (isi ikan) Dori Lemon Sos

Assalamualaikum wbt....sahabat-sahabat syurga...selamat menyambut Ramadhan semua....


Gambar tak presentable...tak per saya tak kisah ada MR/MRS google nak amik...Saya halal toyibah!

MasyaAllah...bulan-bulan puasa dah share menu yer...InsyaAllah bersangka baik supaya perkongsian ini memberi idea untuk menu berbuka....Minta maaf agak lambat berkongsi resipi.......

Ok sangat mudah...

Bahan-bahan
Isi ikan dori atau isi ikan putih siakap yang siap yang dipotong saiz 3-4 hari??? jari la

Marinade- (perapan, eh betul ke ni) 
2 sudu tepung jagung…hanya gaul..tak perlu nak celup ke apa..dulu-dulu semasa yati buat siap celup ngn telur bagi…nampak kan kita tak pandai masak…
½ sudu garam

Kemudian goreng…sejukkan…sediakan sos lemon

Sos Lemon
1/3 cawan gula (boleh adjust secukup rasa)
1 -2 cawan air
1 ½ sudu tepung jagung
2 sudu lemon jus
¾ sudu garam
3 hirisan lemon segar (buah)
2 sudu minyak..tak nak letak pun ok
Pewarna kuning (optional)…saya guna sunquik


CARA-CARA

Langkah 1: Masukkan isi ikan dalam bekas...gaul dengan tepung jagung dan juga garam...

Langkah 2: Panaskan minyak dan goreng ikan sehingga masak.Tapiskan guna kertas serap minyak atau tisu seangkatannya...

Langkah 3: Sekarang kita buat sos lemon pulak...masuk air dan gula..didihkan...masuk jus lemon..sunquik..then tepung jagung yang dibancuh dengan 2-3 sudu air....kacau sehingga sebati dan mengikut  kepekatan yang kawan-kawan suka...boleh ubah mengikut citarasa...tiada halangan!

Langkah 4: Boleh masuk cili potong dan hirisan lemon sebagai hiasan...

Menu ini sesuai dihidang dengan nasi ayam, sayur brokoli, lobak merah dan...apa yer sayur yang panjang ...ok saya dah ingat asparagus....dengan cara rebus sekejap...ada salad pun sedap!

InsyaAllah anak-anak suka...idea ni datang ketika ada program "safety talk" di kompeni saya...cuba cari dalam buku resipi HAWKER'S FAIR....SAUCES recipes by Alan kok tetapi saya jumpa champaigne custard sos...PAYAH..orang tranu kata berat 66...but the champaigne can change to sparkling apple juice-sparkling mineral water-sparkling white juice or club soda...next saya try saya bagitahu..InsyaAllah apabila masak di rumah pasti bersih dan halal....

Next saya nak share resipi stim nyonya sauce...memang resipi restoran..antara saya pernah makan new horizon...ini pun saya dapat dari buku resipi HAWKER'S FAIR....SAUCES recipes by Alan kok.
Saya ada google but the recipe so different.

Sangat berbaloi...but if anybody yang sangat sensitif dengan P***..abaikan...macam saya beli memang saya liquid awal-awal...huhu

Sedap dan sos ni boleh perap ayam utk bakar juga...my friend cakap tak perlu share boleh jual rempah.haha,,,.but my husband advise...berkongsi supaya menjadi ilmu bermanfaat!...

Ok...Maaf zahir dan batin semua!

Wednesday, June 11, 2014

Resipi Nasi Ayam Claypot betty HOTZ!

Alhamdulillah...i am waiting 15 minutes more for nasi ayam claypot homemade..Anybody interested to get a simple and easy recipe?

I just comeback from working..subhanallah like a supermommy!

Ting tong....(thats my FB status!)

No presentation...ready to eat only...



Ya Allah saya rasa sangat sedap....Suami saya memuji-muji...mmmm...pasti nak suruh masak lagi....eke eke...Sampaikan saya rasa jadi lebih bersemangat..semangat nak cuba resipi chinese style lagi...aha nak suruh gemok la tu......actually lagi-lagi menu ni cuma boleh dimakan di "Food court" yang ownernya chinese ... jadi bila nak makan tu pasti ada rasa was-was kan....

InsyaAllah resipi pasti berbaloi jika dimasak di rumah...setahu saya satu claypot yang di jual harganya sekitar RM5-10.

Sajian ringkas ini memang sesuai untuk hidangan seisi keluarga.

Cara masaknya mesti kena perap.....

Ok...sediakan bahan-bahan

1/2 ayam yang dipotong kecil
2 sudu sos tiram
1 sudu sos manis kicap jalen/ (Dulu-dulu guna kicap ABC...sebelum ragu-ragu)
2 sudu besar kicap cair
2 ulas bawang putih dicincang
1 sudu teh tepung jagung
1 inci halia (cincang)
1sudu teh garam
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
2 cawan beras
5-7 keping cendawan shitake (rendam di dalam air suam selama 20 minit dan hiris)
3 cawan stok ayam (boleh guna kiub knor dan rebus air buat sebagai air stok)
3 helai daun bawang (hiris halus) (kali ni tak sempat mak nak pergi...padahal lalu jer klcc tu..LUPA!)

 Langkah kemudian...

1) Campurkan ayam dengan semua bahan kecuali beras, cendawan, stok dan daun bawang.Perap sekurang-kurangnya setengah...jika kawan-kawan dapat perap dari malam tadi lagi best..bagi yang berkerja balik petang boleh guna.

2) Panaskan minyak 1 sudu di dalam kuali dan goreng ayang (alamat ayam ler, nampak sangat orang ganu) yang telah diperap itu selama 1 minit.Masukkan hirisan cendawan.Biarkan selama 2 minit lagi. Angkat dan ketepikan
(boleh adjust masanya depend dapur memasing dan kuantiti...masa saya beri tu as guideline jer)

3)Masukkan beras dan stok ayam di dalam claypot (periuk tanah)...untuk suka-suka kongsi...dashyat betul mak...dah setahun kut beli periuk claypot ini ketika homedec...akhir malam ini juga Allah izinkan berlaku...selama guna claypot murah beli kat pasar...tapi cepat crack...rasanya guna sekali KO...huhu
ok2...sambung balik...
Tutup dan letak di atas api sederhana sehingga mendidih.Perlahankan api.Biarkan lagi selama 15 minit dalam tempoh itu nasi sepatutnya masak dan ada lubang-lubang kecil di atas permukaan nasi yang rata tu....

4)Tuang campuran ayam di atas permukaan nasi.Tutup semula.Letak atas api perlahan selama 15 minit lagi atau sehingga ayam empuk dan betul-betul masak.Kacau dan tabur daun bawang di atasnya.Hidang semasa panas....

Ketawa sendiri bila teringat kejakunan makan nasi ayam claypot ni di foodcourt....biasanya apabila saya order nasi claypot dah bertahun-tahun kut...pasti saya makan direct jer dari claypot....sampai pindah kerja di company baru ni...ketika keluar makan dengan steven tan...saya nampak dia guna pinggan bila dia nak makan...dia alihkan dulu...then gaul-gaul..tapi tak tanya dan tak cakap apa....dah 2,3 kali bila keluar makan baru saya berkongsi..saya dulu makan dalam claypot....kakaka.. masyaAllah...jakunnya saya!!!

Last but not least...i should say many thanks to my good officemate vasanty and steven tan for the guideline how to do nasi ayam claypot...serius, memang BEST!

ok ada tips juga bagi yang tak ada claypot..kan kata mudah....

Masakan ini boleh juga dimasak di dalam periuk nasi elektrik atau periuk kuali tahan karat yang bertutup rapat.Boleh pilih isi ayam tanpa tulang, sebab lebih cepat dimasak dan mudah dimakan terutama apabila menghidangnya kepada anak-anak kita....

Oppsss...boleh tambah lada jeruk...ikan masin...untuk bagi lebih feel....

Daddy, nasi ayam kicap satu!.eh...mommy la...nasi ayam kicap satu...kata adam..
Okey siap :)

Nota ini untuk anak dara kita : mommy put your name as a receipe name...it is because you really love to it this menu ...XOXO...i'm not perfect but i want to make you happy!

Selamat mencuba kawan-kawan.....
 
http://www.blogger.com/html?blogID=2027570807175056515






/9c71b47e.gia>